TEHLİKELİ MADDE DENETİMLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

TEHLİKELİ MADDE DENETİMLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından alınan 24.08.2017 tarihli yazıda gerçekleştirilen Tehlikeli Madde denetimleri sırasında tereddüt bulunan bazı konular hakkında açıklamalar yapıldığı bildirilmiştir.

Söz konusu açıklamalardan bazıları ;

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı  (TMGD) istihdam edip, anlaşmanın veya iş akdinin fesh edilmesi durumunda 30 gün içerisinde yeni bir TMGD istihdam etmeyen / Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı kuruluşundan (TMDK) hizmet almayan işletmelere 24/13/2013 tarihli ve 28801 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tehlikeli Maddelerin Karayolu İle Taşınması Hakkında Yönetmelik 27.maddesinin 4. fıkrasının (ğ) bendi gereğince 3.000- Tl idari para cezası uygulanması gerektiği belirtilmektedir.Ayrıca TMGD hükmü yerine getirilinceye kadar aynı yönetmeliğin 28.maddesi 6. fıkrası gereğince takip eden her ay için idari yaptırım uygulanması hükmü yürürlüktedir.(Yönetmelikte belirtilen para cezalarında ayrıca her yıl Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan yeniden değerleme oranının uygulanmakta olduğu bilinmelidir.)

TMGD istihdam etmeyen veya TMGDK'dan bu hizmeti almayan işletmelere söz konusu Yönetmeliğin 28. Maddesi 4. fıkrası (ğ) bendi uyarınca para cezası uygulanmaktadır.

Gümrük Müdürlüklerinden (özellikle limanlarda) konteyner  ve tank konteynerlere  yüklenen   yurt dışı menşeli malların taşıma evrakı, işaret,etiket, turuncu levha gibi eksiklikleri tespit edilmesi halinde ; konteyner/tank konteyner levha ve işaretlemeleri için hem taşıyıcı hem de göndericiye ayrı ayrı olmak üzere söz konusu Yönetmeliğin 5.maddesi 5. fıkrasına göre; göndericiye 1.000-TL , taşıyıcıya 500.-TL ve taşıt üzerindeki işaretlerde de eksiklik tespit edilmesi durumunda taşıyıcıya ilave 500.-Tl idari para cezası uygulanmaktadır.

İlgili üyelerimizin dikkatine sunarız.

Ulaştırma Bakanlığından Gelen Yazı