* Ticaret sicili harçlarının Odamızdan tahsili hakkında - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Ticaret sicili harçlarının Odamızdan tahsili hakkında

Ticaret sicili harçlarının Odamızdan tahsili hakkında Maliye Bakanlığı`nın yazısı tüm üyelerimize önemle duyurulur..

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı

Sayı: B.07.1.GİB.0.05.71/7144-36

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI`NA

Dumlupınar Bulvarı No: 252 (Eskişehir Yolu 9.Kb.) 06530

ANKARA

İlgi: a) 17.07.2009 tarih ve 0531/22267 sayılı yazınız.

b) 24.07.2009 tarih ve 0531/22843 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazılarınız ekinde yer alan Alanya ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odalaının yazılarında, 492 sayılı Harçlar Kanunu uyarınca tahsil edilmesi gereken ticaret sicil harçlarının tahsili konusunda kendi personelinin muhasebe yetkilisi mutemedi olarak görevlendirilmesi talep edilmektedir.

Bilindiği gibi, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 61 inci maddesinde, muhasebe yetkilisi adına ve hesabına para ve parayla ifade edilebilen değerleri geçici olarak almaya, vermeye ve göndermeye yetkili olanların muhasebe yetkilisi mutemedi olduğu belirtilmiş,

aynı maddeye istinaden yürürlüğe giren Muhasebe Yetkilisi Mutemetlerinin Görevlendirilmeleri, Yetkileri, Denetimi ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 5 nci maddesinde; ``Veznedar, tahsildar, icra memuru gibi unvanlarla muhassebe yetkilisi adına ve hesabına para veye parayla ifade edilebilen değerleri geçici olarak almak, vermek ve göndermek üzere görevlendirilenler muhasebe yetkilisi mutemedidir. Muhasebe birimlerinin vezne ve ambarlarından zimmetle değerli kağıt alıp satmakla görevlendirilen yetkili memurlar ile elçilik ve konsolosluklarda harç ve değerli kağıt satış bedellerini ve emanet paraları tahsil etmekle görevlendirilenler de muhasebe yetkilisi mutemedidir. Zorunluluk bulunması halinde yukarıda unvanları belirtilenler dışında, muhasebe yetkilisi adına para ve parayla ifade edilebilen değerleri almak, vermek, vezne ve ambarlarda muhafaza etmek üzere kamu idarelerinin görevli personeli arasından, ilgili muhasebe yetkilisinin de muvafakatı alınarak seçilen personel, harcama yetkilisi tarafından muhasebe yetkilisi mutemedi olarak görevlendirilir.`` hükmüne yer verilmiştir.

Öte yandan;2489 sayılı Kefalet Kanunu`nun 1 inci maddesinde de, ``Umumi bütçeye ait(Mütevadil ve bu mahiyetteki sabit sermayeler dahil) para ve menkul kıymetleri ve ayniyatı alıp veren ve elinde tutan memur ve müstahdemlerle mülhak bütçelerden muhasebeleri Maliye Vekaletine bağlı olan veya gelirlerinin en az yüzde ellisini Devlet bütçesinden alan müesseselerin ve varidat almak maksadıyla kurulan inhisar idarelerinin yukarıda sayılan işlerdeki memur ve müstahdemleri için (Müteselsil kefalet usulü ) kabul edilmiş ve maksatla hükmi şahsiyeti haiz ( Kefalet Sandığı) kurulmuştur.... ``hükmü yer almaktadır.

Buna göre, Oda personelinin kamu idarelerine görevli personel olmaması ve 2489 sayılı Kefalet Kanunu hükümlerine göre kefalete tabi tutulmalarına imkan bulunmaması nedeniyle, muhasebe yetkilisi mudemedi olarak görevlendirilmeleri mümkün bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, Bakanlığımız ile Türkiye Vakıflar Bankası, T.C Ziraat Bankası ve Türkiye Halk Bankası arasında imzalanan protokole göre, ticaret sicil harclarını bu banka şubelerince de tahsil edilmesi mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Başkan a.

M.Hadi EKİCİ