* TOBB-Halkbank İşbirliği Destek Kredisi Hakkında [TOBB] - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* TOBB-Halkbank İşbirliği Destek Kredisi Hakkında [TOBB]

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan bir yazıda,

Reel sektörün desteklenmesi, uygun faiz ve limitlerin kredi kullanımının yaygınlaştırılması ve riskin tabana yayılması ilkesine uygun olarak, gerek sanayi üretimindeki paylar ve gerekse milli gelire katkıları bakımından ülke ekonomisinde önemli yer tutan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) ile ticari nitelikli firmaların içinde bulunduğu finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak ve kredi olarak kullandırılmak üzere, Türkiye Halk Bankası A.Ş. ve TOBB arasında Kredi Anlaşması imzalandığı belirtilmiştir.

Bu Kredi Anlaşması ile hedef kitlesi KOBİ’ler ile ticari nitelikli firmalara Türkiye Halk Bankası A.Ş. tarafından aşağıda belirtilen şartlarda kredi kullandırılacağı duyurulmuştur.

a)    TOBB tarafından Türkiye Halk Bankası A.Ş.’ne 100 Milyon TL mevduat kaynağı aktarılacak ve geri dönüşlerle birlikte kaynak söz konusu bankada 8 ay boyunca kredi olarak kullandırılacaktır.

b)    Türkiye Halk Bankası A.Ş. de ilave olarak 1 Milyar TL orta vadeli nakit işletme ve 500 Milyon TL gayri nakdi kredi ile ayrıca 1 Milyar ABD Doları tutarında Banka kaynaklı ihracat kredisi için fon ayırmıştır. Bu anlaşma sonucunda toplam kaynak yaklaşık olarak 3 Milyar TL tutarındaki kredi hacmi reel sektörün hizmetine sunulmuştur.

c)    TOBB kaynağından kullandırılacak nakit kredilerde, her bir firmaya asgari 10.000 TL, azami 40.000 TL kredi limiti belirlenmiştir. Ancak kredilendirme en az talepten başlayarak karşılanacaktır.

d)    TOBB kaynağından kullandırılacak nakit kredilerde, asgari vade 3 ay, azami vade ise 12 aydır.

e)    Kredilendirmede tüm risk ve teminatlandırma Türkiye Halk Bankası’na ait olacak, kredi değerlendirme sürecinde TOBB kredi talep eden firmalara referans olmayacak, herhangi bir kredi onayına iştirak etmeyecektir.

f)     Firmalar kredi başvurusu sırasında, söz konusu bankanın talep edeceği kredi evraklarının yanı sıra ekte (www.tobb.org.tr internet adresinden de temin edilebilecek) örneği bulunan “TOBB-HALKBANK İŞBİRLİĞİ İLE DESTEK KREDİSİ İÇİN KREDİ TALEBİ BEYAN BELGESİ” nin bağlı bulunduğu ticaret, sanayi, ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsaları veya deniz ticaret odasından alınmış onaylı bir sureti istenecektir.

g)    Türkiye Halk Bankası A.Ş. TOBB tarafından aktarılacak kaynağı, kendi iç prosedürlerine göre değerlendirerek kredibilitesi uygun olan firmalar, kedinin kullandırılması sırasında yıllık %1,20 komisyon alacak ve bu komisyonu peşin olarak tahsil edecektir. Ancak, Banka’nın uygulayacağı basit yıllık %1,20 komisyon, kredi kullanım süresine bağlı olarak adatlandırılarak uygulanacaktır. Diğre bir deyişle, her ay için (%1,20 komisyon / 12 ay) formülü geçerlidir.

h)    TOBB-Halkbank İşbirliği ile destek Kredisi kapsamında, ticaret ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren, imalatçı olmayan firmalara kullandırılacak kredilerde BSMV(banka ve sigorta muameleleri vergisi) kesintisi uygulanacak, imalat, bakım onarım faaliyetlerinde bulunan ve Banka’nın KOBİ tanımı içerisinde yer alan firmalara kullandırılacak kredilerde ise BSMV istisnası uygulanacaktır.

i)      Önceki yıllardan farklı olarak, yaşanan ekonomik olumsuzluklar tahtında, her türlü vergi, sosyal güvenlik primleri, elektrik, su, doğalgaz, firmanın iştigal konusu ile ilgili kamu alacakları gibi firmaların işletmelerini devam ettirmelerine yönelik hayati öneme haiz kamusal yükümlülüklere ilişkin borçlar, firmanın kredi değerliliğinin ölçülmesi sonucunda, kredinin tespit edilen üst limiti tutarı kadar kısmını aşmaması ve bu sayılan kamusal borçlardan en az birisinin tamamen kapatılması kaydıyla, nakdi veya kaydi çıkışı yapılmadan, firmanın talebi ile Halk Bankası A.Ş. tarafından bu borçlara mahsup edilecektir.

j)     Gerek TOBB, gerekse Türkiye Halk Bankası kaynaklı olarak kullandırılacak krediler, Türkiye Halk Bankası’nın mer’i mevzuat ve hükümleri çerçevesinde teminatlandırılacaktır. Ancak firmalar gerek TOBB kaynaklı nakit kredide gerek ise Türkiye Halk Bankası’nın kaynağından kullanacakları kredilerde teminatlandırma konusunda öncelikle Kredi Garanti Fonu A.Ş. imkanlarından faydalanabilir. Kredi Garanti Fonu A.Ş. bu kapsamda gelen kredi dosyalarını öncelikle karara bağlayacaktır.

Saygılarımızla,