* Turizm Sektöründeki Üyelerimize Duyurulur - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Turizm Sektöründeki Üyelerimize Duyurulur

Turizm tesisleri ile turizme hizmet veren alt sektör gruplarında, gezi, eğlence amaçlı seyahat organizasyonları da dahil tüm turizm organizasyonlarında çalışan personelin İş Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği hususundaki Kanun ile ilgili ikincil mevzuat hükümleri dikkate alınarak istihdam edilmelerine ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen 2010/7 nolu Genelge tüm üyelerimize önemle duyurulur.

GENELGE 2010/07

Ülkemizin turizm alanında gittikçe büyüyen bir potansiyele sahip olması Bakanlığımızca planlı ve stratejik politikaların oluşturulması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu kapsamda, turizm alanında ülkemizin pazar payını artırmak, turizm gelirlerindeki artışı sürekli kılmak ve hedeflere kesintisiz olarak ulaşabilmek için turizm tesisleri ile turizme hizmet veren alt sektör gruplarındaki idareci ve çalışanlara önemli ölçüde sorumluluk düşmektedir. Ülke turizmimize zarar vermemek ve sektörde yaşanan rekabet ortamında geriye düşmemek amacıyla söz konusu sorumluluğun layıkıyla yerine getirilmesi gerekmektedir.

İletişim sektöründeki hızlı gelişim sonucu, turizm tesislerinde ve bu sektöre hizmet eden alanlarda yaşanan olumsuzluklar ve vuku bulan kazalar anında iç ve dış medyada geniş yer bulmakta olup güvenliğin ön planda tutulduğu tatil tercihlerinde tanıtım ve reklam açısından ülkemiz turizmi telafisi güç zarar görmektedir.

Bu bağlamda, turizm işletmelerinde, Turizme hizmet veren alt sektör gruplarında ve gezi, eğlence amaçlı seyahat organizasyonları dâhil tüm turizm organizasyonlarında görevli personelin 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerince güvence altına alınmış çalışma koşullarına titizlikle uyularak istihdam edilmesi gerekmektedir. Uzun çalışma sürelerinin yasal olarak suç olmasının yanında sonuçları itibariyle de ülke menfaatlerini zedeleyici durumlar doğuracağı açıktır.

Diğer taraftan; turizm sektöründe etkin, verimli ve müşteri memnuniyetini üst düzeyde sağlayacak şekilde ruh ve beden sağlığı konusunda sorunsuz ve hizmet arzında hizmet alıcılarının can ve mal güvenliğine zarar getirmeyecek personelin istihdam edilmesi, yetkili ve sertifikalı personelin tercih edilmesi, çalışanlara hizmet gruplarına göre eğitim verilmesi, çalışma koşulları açısından genel kabul görmüş güvenlik önlemlerinin alınması, turistlerin yeme-içme-eğlence-konaklama-ulaşım-transfer hizmetlerinin karşılanması esnasında uluslararası standartlara uygun malzeme, teknik ekipman, araç vs. seçilmesi ve kullanılması kazaların önlenmesi bakımından hayati önem arz etmektedir.

Yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda, turizm tesisleri ile turizme hizmet veren alt sektör gruplarında çalışan personelin İş Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği hususundaki Kanun ve ilgili ikincil mevzuat hükümleri dikkate alınarak istihdam edilmesini, söz konusu hususlara ilişkin ilgili Kurumlarca yapılan denetimlerin sıklaştırılmasını ve turizm işletmelerince de gerekli hassasiyetin gösterilmesinin sağlanmasını önemle rica ederim.

Ertuğrul GÜNAY
Kültür ve Turizm Bakanı