* Türk Eximbank ile DBK Arasında İmzalanan Mutabakat Zaptı Hk. - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Türk Eximbank ile DBK Arasında İmzalanan Mutabakat Zaptı Hk.

Sayın Üyemiz,

Kazakistan Devlet Başkanı Sayın Nursultan Nazaryev'in ülkemizi ziyareti sırasında, Türk Eximbank ile Kazakistan Kalkınma Bankası (Development Bank of Kazakhstan-DBK) arasında 12.10.2012 tarihinde bir Mutabakat Zaptı'nın (Memorandum of Understanding) imzalanmıştır; söz konusu zabıt kapsamında, Türk ihracatçı/müteahhitlerin Kazakistan'a gerçekleştirecekleri mal ve/veya hizmet ihracının finansmanına yönelik olarak Türk Eximbank tarafından DBK'ya 250 milyon ABD Doları üst limite sahip kredi hattı açıklanmış olup,

Mutabakat Zaptı kapsamında Türk Eximbank Ülke Kredileri mekanizmasına uygun olarak Kazakistan'da yerleşik alıcıların Türkiye'den gerçekleştirecekleri mal/hizmet alımlarında finansman sağlanacağı ve kredinin borçlusunun Kazak alıcılar adına DBK olacağı; bu kapsamda, DBK tarafından Türk Eximbank'a iletilecek finansman taleplerinin aşağıda yer alan endikatif finansal koşullar göz önünde bulundurularak Türk Eximbank tarafından işlem bazında değerlendirmeye tabi tutulacaktır.

Endikatif Finansal Koşullar

Vade

Dayanıklı ve Dayanıksız

Tüketim Malları: 2 yıla kadar

Sermaye Malları: 7 yıla kadar

Projeler:            10 yıla kadar

Faiz Oranlar*

Dayanıklı ve Dayanıksız

Tüketim Malları:  Lİbor+3

Sermaye Malları: Libor+3,5

Projeler:              Libor+3,5 (7yıla kadar)

Libor+3,5 (7-10 yıl)

*Faiz oranları ihracatçıdan kesilen risk primi artırılarak proje bazında tekrar görüşülüp belirlenebilir.