* TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ’NDEN DUYURU - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ’NDEN DUYURU

Değerli Üyelerimiz,

Türk Standartları Enstitüsü tarafından Odamıza gönderilen yazıda; Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik konusunda bilgi verilerek, aşağıdaki detaylar açıklanmıştır.

“Bilindiği üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan ve 17.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 'Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik' kapsamında sera gazı emisyonlarını raporlamakla yükümlü kuruluşlar; 30 Nisan 2016 tarihine kadar emisyon raporlarını Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş doğrulama kuruluşlarına doğrulatarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunacaktır. Bu çerçevede, Enstitümüz TS EN ISO 140643 kapsamında gerçekleştirdiği doğrulama faaliyetlerine ek olarak yönetmelik kapsamında da doğrulama hizmeti verecektir.

Ayrıca, Türk Standartları Enstitüsü; gözetim ve muayene hizmetleri kapsamında Ekonomi Bakanlığı tarafından Uluslararası Gözetim Şirketi olarak yetkilendirilmiş ve TS EN ISO/IEC 17020 kapsamında TÜRKAK tarafından A Tipi Muayene Kuruluşu olarak akredite edilmiştir.

Enstitümüz bünyesinde Muayene Gözetim Merkezi Başkanlığı tarafından;

1.      Asansör Periyodik/Tam Muayenesi,

2.      Parti Malı Uygunluk Belgesi,

3.      İhracat/İthalat İçin Yükleme Öncesi ve

4.      Piyasa Gözetimi ve Denetimi,

5.      Yükleme Sonrası Gözetim,

6.      LPG Tanklarının Periyodik Muayenesi,

7.      Elektriksel Ölçümler,

8.      Gemilerden Tahşiye İşlemlerinin Gözetimi,

9.      Tedarikçi Değerlendirme,

10.  Sera Gazı Beyanı Doğrulaması,

11.  Müşteri Şartlarına Uygunluğun Üçüncü

12.  İthalata Uygunluk Değerlendirmesi,

13.  Taraf Bir Kuruluş Olarak Değerlendirilmesi,

14.  TSE Hizmet Yeri Belgelendirme,

15.  Müşteri Dostu Kuruluş (MDK) ve Müşteri

16.  Tahribatsız Muayene,

17.  Dostu Marka (MDM)Belgelendirme,

18.  Kaynak Prosedür Onayı (WPS, PQR)

19.  Çelik Konstrüksiyon Gözetimi,

20.  ISG Ekipmanları Periyodik Muayenesi,

gibi uygunluk değerlendirme hizmetleri de verilmektedir.” denilmektedir.

Bu çerçevede, Yönetmelik kapsamında sera gazı emisyonlarını raporlama zorunluluğu olan kuruluşlara doğrulama hizmeti verilmesi ve ihtiyaç duyulan diğer muayene gözetim konularında her türlü işbirliğine hazır olunduğu bildirilmektedir.

Detaylar için: www.tse.org.tr

Tüm üyelerimizin bilgilerine sunulur.