Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nden alınan yazıda, 17 Ağustos 2009 tarihinde İstanbul’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport Hamilleri için Vizenin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Mutabakat Muhtırası”nın 29 Eylül 2009 tarih ve 2009/15473 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanarak, 19 Ekim 2009 tarih ve 27381 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlandığı bildirilmektedir. Yürürlüğe giriş işlemlerinin karşılıklı olarak tamamlandığı Muhtıranın uygulanmasına, 14 Ağustos 2010 tarihinde başlanmış olduğu belirtilmektedir.
Katar ile imzalanan Anlaşma’ da öngörülen vize düzenlemelerine ilişkin esaslar aşağıda verilmektedir:
• Her iki ülkenin geçerli diplomatik, hizmet ve hususi (yeşil) pasaport hamili vatandaşları diğer ülkede, ilk giriş tarihinden itibaren, her altı ay içinde doksan günü aşmayan bir süre için kalmak veya bu ülkeden transit geçmek için vize alma yükümlülüğünden muaf kılınmışlardır.
• Her iki tarafın ülkesinde bulunan diplomatik, konsüler veya uluslararası örgütler nezdindeki temsilciliklere atanan diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamili vatandaşları, görevleri müddetince, birbirlerinin ülkelerine yapacakları seyahatleri ve transit geçişlerinde vize almaktan muaftırlar. Bahse konu vize muafiyeti düzenlemesi, geçerli diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamillerinin aile fertlerini de kapsamaktadır.
• Her iki ülkenin diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamili vatandaşlarının, çalışma, uzun süreli ikamet (90 günü aşan süreler), öğrenim, eğitim, bilimsel araştırma, aile birleşimi ve montaj-bakım-onarım gibi özel amaçlı seyahatleri, Akit Tarafların diplomatik ve konsolosluk temsilciliklerinden alınacak “özel meşruhatlı vize’ ‘ye tabidir.