* Türkiye - Rusya Vize Muafiyet Anlaşması Hakkında - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Türkiye - Rusya Vize Muafiyet Anlaşması Hakkında

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında “Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma”nın 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalandığı ve onay işlemleri karşılıklı olarak tamamlanan bahse konu Anlaşmanın 16 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe girmesine ilişkin olarak;

Hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları ile hizmet ve umuma mahsus pasaport sahibi Rus vatandaşlarının birbirlerinin ülkelerine 30 günden fazla kalmayacak şekilde vizesiz olarak seyahat edebilecekleri ve vize muafiyetinin 180 gün içerisinde toplamda 90 günü aşmayacak şekilde geçerli olacağı,

Geçerli pasaporta sahip Türk vatandaşlarının pasaport dışında herhangi bir belge ibraz etmesine gerek olmamakla birlikte, pasaport geçerlilik süresinin asgari 30 gün olması gerektiği,

Rusya Federasyonu mevzuatı gereği Rusya Federasyonu’na seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın “göç kaydının” 7 (yedi) iş günü içinde yapılması gerektiği, bu çerçevede, ziyaretçiyi kabul eden tarafın (otel, yanında konaklanacak aile veya şahıs v.b.) bildirimde bulunmasının zorunlu olduğu, bildirimin ise posta yoluyla ya da doğrudan Federal Göç Kurumu birimlerine yapılabileceği, Rusya içinde bölge değişikliği durumunda da yeniden başvurunun gerektiği, hususlarını ifade ile, Türk vatandaşlarının çalışma, uzun süreli ikamet (30 günü aşan süreler için), aile birleşimi, öğrenim, eğitim, ilmi araştırma ve montaj-bakım-onarım gibi özel meşruhatlı seyahatlerinde Rusya Federasyonu’nun ilgili temsilciliklerinden alınacak vizeye tabi olmaya devam edeceği belirtilmektedir.

Saygılarımızla,