* Türkiye - Tacikistan Vize Muafiyeti Hakkında [TOBB] - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Türkiye - Tacikistan Vize Muafiyeti Hakkında [TOBB]

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nden alınan bir yazıda, Türkiye-Tacikistan  Vize Muafiyeti Anlaşması’na ilişkin hususlar aşağıda yer almaktadır:

1.Duşanbe’de 29 Mayıs 2009 tarihinde imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hizmet ve Hususi Pasaport Hanileri için Vizenin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma” 11.11.2009 tarih ve 2009/15618 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanarak, 12.12.2009 tarih ve 27430 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Söz konusu Anlaşma’nın yürürlüğe giriş işlemleri 14 Ocak 2010 tarihi itibarı ile tekemmül ettirilmiş olup, hizmet pasaportu hamili Tacikistan vatandaşlarına yönelik vize muafiyeti sınır kapılarımızda 05 Şubat 2010 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmıştır.

2.Anlaşma’da öngörülen vize düzenlemelerine ilişkin esaslar aşağıda maruzdur:

-Hizmet ve hususi pasaport hamili Türk vatandaşları ile hizmet pasaportu hamili Tacik vatandaşları, birbirlerinin ülkelerine yapacakları seyahatlerinde veya transit geçişlerinde toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren, altı ay içerisinde 60 günü aşmamak kaydı ile vizeden muaftırlar.

-Her iki ülkenin hizmet ve hususi pasaport hamili vatandaşlarının, çalışma, uzun süreli ikamet (60  günü aşan sürelerle), öğrenim, eğitim, ilmi araştırma ve montaj-bakım-onarım gibi özel amaçlı seyahatleri Akit Tarafların diplomatik ve konsolosluk temsilciliklerinden alınacak “özel meşruhatlı vize”ye tabidir.

-Her iki ülkenin akredite diplomatik, konsolosluk veya uluslar arası örgütler nezdindeki temsilciliklere atanan hizmet ve hususi pasaport hamili vatandaşları, görevleri müddetince, birbirlerinin ülkelerine yapacakları giriş-çıkışlar ve transit geçişlerde vize almaktan muaftırlar. Bahse konu vize muafiyeti düzenlemesi, geçerli hizmet ve hususi pasaport hamillerinin aile fertlerini de kapsamaktadır.