* Varlık Barışı Kanunundan Yararlanma Süresi 30 Eylüle Kadar Uzatıldı - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Varlık Barışı Kanunundan Yararlanma Süresi 30 Eylüle Kadar Uzatıldı

Bilindiği üzere, 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması hakkındaki kanun ile, yurtdışındaki varlıkların milli ekonomiye kazandırılması ve yurtiçindeki işletmelerin özkaynakları içerisinde yer almayan varlıkların işletmelere sermaye olarak konulmasına ilişkin düzenlemeler yapılmıştı.

Bu düzenleme ile ilgili son olarak 5917 sayılı kanunla 5811 sayılı “Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun”un ilgili maddelerinde değişiklik yapılmış ve 02 Mart 2009 tarihinde son bulan uygulamanın süresi 30 Eylül 2009 tarihine uzatılmıştır.
Buna göre;
-Gerçek veya tüzel kişiler tarafından 01/06/2009 tarihi itibariyle yurt dışında sahip olunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazlar, 30/09/2009 tarihine kadar TL cinsinden rayiç bedel üzerinden banka veya aracı kurumlara ya da vergi dairelerine,

-Gelir veya Kurumlar vergisi mükelleflerince 01/06/2009 tarihi itibariyle yurt içinde sahip olunan ancak işletmelerin özkaynakları içinde yer almayan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazlar ise 30/09/2009 tarihine kadar TL cinsinden rayiç bedel üzerinden sadece vergi dairelerine, beyan edebileceklerdir.

5917 sayılı Kanunla yapılan değişiklik sonrası 5811 sayılı Kanun kapsamında 01/06/2009 tarihi itibariyle gerek yurt içinde gerekse yurt dışında sahip olunan ve beyan edilen varlıklar ile ilgili olarak 01/01/2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin her ne şekilde olursa olsun hiçbir suretle vergi incelemesi yapılmayacaktır.

Bu kanun kapsamında bildirilen ve beyan edilen tutarlar, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra diğer nedenlerle ve 01 Ocak 2008 öncesi dönemler için başlatılan vergi incelemeleri sonucu gelir, kurumlar ve katma değer vergisi yönünden tespit edilen matrah farkından düşülecek ve vergilendirme kalan kısım üzerinden yapılacaktır. Vergi incelemelerinde tespit edilen matrah farklarından mahsup imkanından yararlanabilmek için, yurt dışında sahip olunan varlıklar için vergi dairelerine beyan edilen tutar üzerinden %2, yurt içinde sahip olunan varlıklar için ise % 5 oranında tarh edilen verginin, tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir.

5811 sayılı kanunda yapılan değişiklik öncesi (22.11.2008-02.03.2009 tarihleri arası) bu kanun hükümlerine göre bir bildirim veya beyanda bulunan ve bu bildirim veya beyanlar nedeniyle tahakkuk eden vergileri süresinde ödemeyenler, bu vergileri 30 Eylül 2009 tarihine kadar gecikme zammıyla birlikte ödemeleri halinde vergi incelemelerinde tespit edilen matrah farklarında mahsup imkanından yararlanabileceklerdir.

5917 sayılı kanunla 5811 sayılı kanunda yapılan değişiklik ile indirimi reddedilen katma değer vergileri de mahsuba konu olacaktır. İndirimi reddedilen katma değer vergisine ilişkin mahsup edilecek matrah tutarı, indirimi reddedilen vergiye esas teşkil eden bedeldir. Şu kadar ki, indirimi reddedilen vergiye ilişkin bedelin tespit edilememesi halinde mahsup edilecek matrah tutarı %18 KDV oranı dikkate alınarak hesaplanacaktır.

Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı