YABANCILARIN TAŞINMAZ EDİNİMİNDE DEĞERLEME RAPORU ARANACAK - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

YABANCILARIN TAŞINMAZ EDİNİMİNDE DEĞERLEME RAPORU ARANACAK

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda emlak sektörünü yakından ilgilendiren ’Yabancıların emlak edinimi ve Türk vatandaşlığı hakkı elde edilmesi’ ile ‘Ekonomik gelişmeler ve emlak sektörüne yansımaları’ konulu seminer düzenlendi. Seminere, Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Avukat Caner Yıldırım ile emlak firmalarının yetkilileri ve temsilcileri katıldı. Seminerde 4 Mart 2019 tarihinden itibaren yabancı uyruklu kişilerin tüm gayrimenkul alım ve satış işlemlerinde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisanslı Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları tarafından onaylanacak değerleme raporu kullanılmasının zorunluluğu hakkında bilgi verildi.

FTSO Hizmet Binası’nda 5 Mart 2019 Salı günü düzenlenen seminerde Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, ekonomik gelişmeler ile ABD ve Avrupa merkez bankalarının parasal sıkılaştırma politikaları nedeniyle para bulmanın zorlaştığını; dolayısıyla faizlerin arttığını belirterek bu faktörlerin daha az tüketime yol açtığını, sektörel daralmaya yol açtığını ve ekonominin küçülmesine sebep olduğunu aktardı. Emlak sektörü bazında geçen yıla nazaran konut alım kredilerinde %80’lik düşüş yaşandığını aktaran Oğuz; bunun sebebinin faizlerdeki yükselme olduğunu ve piyasanın emlak satışı anlamında daraldığını ifade etti.

Serdar Oğuz; sektörün istenen noktaya gelebilmesi için; yurtdışı pazarlara ve yurtdışında yerleşik Türklere yönelinmesi, yabancı emlak satışlarındaki komisyon oranının makul oranlara çekilmesi ve kiralama faaliyetlerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. 2019-20120 sezonunu en iyi geçirecek sektörün turizm sektörü olacağını aktaran Serdar Oğuz; sektörlerin her anlamda işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.

Halihazırda faizlerin düşme eğilimine girdiğini ve bunun iyi bir gelişme olduğunu söyleyen Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz; ‘ Özel sektörün yapması gerekenlerin yanında devletin de turistlere tanıtıcı ve bilgilendirici faaliyetlerde bulunması, yabancı emlak alım satımlarında bürokrasiyi azaltması ve ulusal emlak takas sistemi kurulması gerekir.’ dedi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen toplantı, SPK Lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanı Avukat Caner Yıldırım’ın ‘Yabancıların emlak edinimi ve Türk vatandaşlığı hakkı elde edilmesi konularında yaptığı sunum ile devam etti.

Türk vatandaşlığına geçiş için asgari gayrimenkul bedeli düşürüldü

Yıldırım; ‘Resmi Gazete’de 19 Eylül 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip imzası ile çıkan 106 nolu karar ile yabancıların "istisnai olarak Türk vatandaşlığını" kazanmalarını düzenleyen yönetmelikte değişliklik yapıldı. Buna göre; yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli daha önce 1 milyon Amerikan doları iken yapılan değişiklik ile bu bedel 250 bin Amerikan dolarına indirildi. Yine yabancıların vatandaşlığa geçişi daha önce en az 2 milyon Amerikan Doları olan sabit sermaye yatırımı tutarı 500 bin Amerikan Doları’na çekildi.’ dedi.

Buna göre Türk Vatandaşlığı’na başvurmak isteyen yabancılar; belirtilen tutarda gayrimenkul satın almak veya yatırım yapmak suretiyle diğer gerekli belgeler ile ilgili kurumlara başvuru yapabilecek ve kurumlar başvuru belgelerini İçişleri Bakanlığı’na iletecekler.

Yabancıların taşınmaz ediniminde değerleme raporu aranacak

Avukat Caner Yıldırım; ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı’nın 2019/1 sayılı genelgesinde; 04.03.2019 tarihinden itibaren yabancı uyruklu kişilerin tüm satış işlemlerinde değerleme raporu aranılacak. Taşınmazın piyasa değerini gösterir değerleme raporları; BBDK’nın resmi sitesinde ilan edilen ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisanslı Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları tarafından onaylanacak.’ diyerek yabancı gayrimenkul satışlarındaki değerleme raporu içeriği hakkında bilgi verdi.

Bu kapsamda emlak firmaları yabancı gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde SPK lisanslı Gayrimenkul Değerleme Kuruluşu’na başvurarak taşınmaza ait değerleme raporu alacak ve Tapu işlemlerine bu rapor ile devam edecek.