* Yurtdışında Üstlenilen Projelerin Ekonomi Bakanlığı’na Bildirilmesi - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

* Yurtdışında Üstlenilen Projelerin Ekonomi Bakanlığı’na Bildirilmesi

Sayın Üyemiz,

Türkiye ve Odalar Birliği (TOBB)’dan aldığımız yazıda, Ekonomi Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında 637 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ilgili hükümleri çerçevesinde; dış ticaretin ülke ekonomisi yararına yapılması amacıyla yurtdışı müteahhitlik dahil uluslar arası hizmet ticaretine ilişkin gerekli her türlü düzenlemeyi yapmak,tedbiri almak, politikaları izlemek,ilgili kurum ve kuruluşları koordine etmek,bu kapsamda gerekli mevzuatı ilgili kurum ve kuruluşlara işbirliği halinde uygulamak, firmalarımızın yurt dışındaki hak ve menfaatlerini hukuksal yöntemlerle korumak görevinin Ekonomi Bakanlığı uhdesinde bulunduğu bildirilmiştir.

Yazıda devamla, ‘’2008/1 sayılı Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Kapsamında Yapılacak İthalat ve İhracata İlişkin Tebliğ’’ çerçevesinde; yurtdışında kullanılacak makine ve teçhizatın ülkemizden geçici ve /veya kesin ihracatına, yurtdışında satın alınan makine ve ekipmanın ise katı ithalatına ilişkin uygulamanın Bakanlık tarafından yürütüldüğü ifade edilmiştir.

Ayrıca, Bakanlığın teşkilat ve görevlerini belirleyen yeni düzenlemeler kapsamında döviz kazandırıcı hizmetler ticareti başlığı altında yer alan müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesinde; yurtdışında hukuksal hakların korunması, 2008/1 sayılı tebliğin yurtdışında ihale kazanan uluslar arası müteahhitlik firmalarımız için etkin olarak uygulanması için yurtdışında sektör çatı kuruluşları ve üyeleri firmalar ile düzenli iletişim, gelişmelerin sıcağı sıcağına takip edilmesi, bilgi akışının özellikle yurtdışında üstlenilen projeler ve/veya ihale süreçleri hakkında yazılı veya görsel basında yer almadan Bakanlığa bildirilmesinin büyük önem taşıdığı bildirilmiştir.

Bu nedenle, yurtdışında üstlenilen projeler ve /veya ihalelerin gecikmeksizin e-posta aracılığıyla ydmh@ekonomi.gov.tr gönderilmesi ve ayrıca, ilgili ülkede yerleşik ticaret müşavirliğe bildirilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Bu çerçevede, müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmalarının yurtdışında üstlendikleri projeler ile kazanılan ihalelerin ivedilikle ydmh@ekonomi.gov.tr e-posta adresine iletilmesi gerekmektedir.