Zeytinyağı İşletmelerinin 2 Fazlı Üretime Geçişi Genelgesi - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Zeytinyağı İşletmelerinin 2 Fazlı Üretime Geçişi Genelgesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından Odamıza iletilen yazıda Zeytinyağı İşletmelerinin 2 Fazlı Üretime Geçişi Genelgesi uyarınca  aşağıdaki hususlar belirtilmiştir:

'Bilindiği üzere, ülkemiz, zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünyada önde gelen ülkelerden birisidir. Ancak, özellikle zeytinyağı üretimi sırasında oluşan atıksuların alıcı ortama arıtılmadan verilmesi ciddi çevre sorunlarına neden olmakta; zeytinyağı üretiminin artışına paralel olarak, söz konusu çevresel sorunlar da ivedi çözülmesi gereken problemler arasında yer almaktadır.
Çevrenin korunması ve zeytinyağı karasuyundan kaynaklı kirliliğin önlenmesine yönelik Bakanlığımızca bugüne kadar muhtelif çalışmalar yürütülmüş ve zeytinyağı üretimi sonucu ortaya çıkan çevresel sorunlar tüm yönleriyle ele alınmıştır. Bu çalışmalar neticesinde gelinen noktada, zeytinyağı üretimi yapan gelişmiş ülkelerde de olduğu gibi 3 fazlı üretim prosesi yerine 2 fazlı üretim prosesine geçilmesinin su tasarrufu sağlanması, atıksu miktarının ve kirlilik yükünün düşürülmesi ve dolayısıyla zeytin karasuyundan kaynaklı çevresel sorunların önüne geçilmesi adına, en doğru ve en kesin çözüm olduğu anlaşılmaktadır.

Bu itibarla; Bakanlığımız (Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü) tarafından 23.01.2023 tarihli ve 2023/2 sayılı Zeytinyağı İşletmelerinin 2 Fazlı Üretime Geçişi Genelgesi yayımlanmış olup ülke genelinde yer alan ve 3 fazlı üretim yapan zeytinyağı işletmelerinin 15 Eylül 2023 tarihine kadar 2 fazlı sistemlere geçiş yapacak şekilde gerekli çalışmaları tamamlamaları gerekmektedir.'

İlgili üyelerimize önemle duyurulur.

Zeytinyağı İşletmelerinin 2 Fazlı Üretime Geçişi Genelgesi