Fethiye; Anadolu’nun güney batısında kurulmuş, tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış, kültürel ve doğal zenginlikleriyle, yumuşak iklimiyle, sıcak kanlı insanlarıyla tipik bir Akdeniz kasabasıdır.
Eğer bir doğa tutkunuysanız ve yaşamınızda yeni ufuklar keşfetmek için sabırsızlanıyorsanız, tatiliniz için mükemmel bir seçim fırsatınız var. Fethiye’nin birbirinden şirin irili ufaklı koyları, kumsalları, adaları, sıcak iklimi ve bereketli toprakları ve Toros’ların yeşil çam ormanlarının görüntüsü sizi bekliyor. Işıklar kentinde, tatil keyfinizin bir coşkuya dönüştüğünü hissedecek, tarih ve kültürün çevredeki doğal güzelliklerle nasıl bütünleşip renklendiğinin tanığı olacaksınız.
Eşen Ovasından başlayarak bütün bölge, Toros Dağlarının güneybatıdaki yükseltileri ve çam ormanları ile kaplı. Bu dağların kıyılardaki yüksekliği 2000 mt ye kadar ulaşıyor. Sıcak yaz günlerinde, mavi gökyüzünün altında, çam ormanlarının hemen arkasındaki yüksek tepelerdeki kar manzaraları gerçekten de görülmeye değer. Dağların yamaçlarında, çam ağaçlarının yanı sıra kekikten ada çayına, turunçgillerden Günlük (Sığla) ağaçlarına kadar binlerce bitkinin bulunduğu zengin bir flora örtüsü Fethiye’nin ayrı bir özelliği... Bölgede yaklaşık 100 hektarlık bir alanı kaplayan Günlük ormanı ideal bir kamp ve piknik alanı olarak kullanılıyor. Günlük (Sığla) ağaçlarının reçinemsi yağı eczacılık ve kozmetik sanayiinde kullanıldığı gibi, bu ağaçların kurumuş kabukları da antik dönemlerden bu yana yörede tütsü malzemesi olarak önem taşıyor..
Fethiye, tipik Akdeniz iklimi özelliklerine sahip. Sıcak yaz günlerinin ortalama sıcaklığı 30° C. Zaman zaman yağışlı geçen kış aylarında ise bu değer 12° C dolayında. Kış aylarındaki deniz suyu sıcaklığı ise 17° C nin altına düşmüyor
Verimli ve bereketli topraklara sahip olan Fethiye ovasında tarım en büyük gelir kaynağı. Bundan dolayı çevredeki diğer turizm merkezlerinin aksine, Fethiye’de yaşam; yaz sezonu dışında da hareketliliğini sürdürüyor.
Sera ve bahçe tarımıyla birlikte, pamuk, susam, tütün ve anason gibi endüstriyel tarım ürünlerinin üretimi ilçe ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Yıllık yaklaşık 250.000 ton dolayında sera ve tarla domatesi üretilerek yurt içi ve dışındaki pazarlara sunuluyor. Arıcılık ve bal üretimi de oldukça yüksek bir potansiyele sahip. Fethiye’nin bir başka zenginliği ise, dünyanın 4. büyük Krom rezervine sahip maden yataklarıyla, Türkiye’nin önemli bir Krom ihracat merkezi olması.
İklim koşulları, hemen bütün sebze ve meyvelerin yetiştirilmesine olanak sağlıyor.
Her hafta Salı günleri üreticiler ile tüketicileri doğal bir alışveriş ortamında bir araya getiren ilçe pazarı gerçekten de görülmeye değer. İlçedeki alışveriş merkezleri de gün boyunca turistlere ve yerli halka hizmet veriyor. Merkezdeki Paspatur Çarşısı halı, deri, kuyum, tekstil ve diğer hediyelik eşya mağazalarıyla, Osmanlı döneminden kalma camii ve eski hamamın çevresinde “eski kent”i günümüze taşıyor.
Çevredeki doğal, tarihsel ve kültürel değerlerle tanışıp bir dinlenme anında Paspatur’da bir cafe’de , kahvenizi ya da çayınızı yudumlarken, ya da Balık Pazarı’nınn keyifli ortamında yenen bir akşam yemeğinde, görülmeye değer zenginliklerle dolu bir “ışıklar kenti” ni keşfetmenin mutluluğunu yaşayacaksınız.