Dünya ülkelerinden geleneksel ve çağdaş el sanatları ürünlerinin tanıtıldığı 2. Craft İstanbul El Sanatları Fuarı’nda Fethiye ve Seydikemer’den el sanatı ürünleri de yerini aldı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Fethiye Belediyesi işbirliğinde açılan stant ve gerçekleştirilen Yeşilüzümlü Dastar defilesi büyük beğeni ve ilgi topladı.
İstanbul Yeni Kapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen fuara, 130 stantta, 400’ün üzerinde el sanatı ustası katıldı. 10 farklı ülkeden el sanatlarının sergilendiği fuarın açılış törenine Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, FTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Halil İbrahim Öztürk, Ramazan Dim, Emre Başaran, İbrahim Erdem ve Şevket Süreyya Gürol ile Fethiye Likya Kadın Kooperatifi Başkanı Çiğdem Karaca da katıldı.
Yeşilüzümlü Dastarı defilesi fuara damga vurdu
Fuarın açılışının ardından Fethiye Belediyesi ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Yeşilüzümlü Dastarı defilesi gerçekleştirildi. Dastarın tasarımcılar tarafından modern çizgilerle yeniden yorumlandığı defile büyük beğeni topladı. Defilenin ardından birçok katılımcı Yeşilüzümlü Dastarı hakkında bilgi almak için Fethiye ve Seydikemer standını ziyaret etti.
10 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek fuarda Yeşilüzümlü Dastarı ile birlikte Seydiler Kilimi, Kaya Halısı, Dont Testisi gibi ürünler ön plana çıkartılıyor. Stantta ayrıca Fethiye’nin coğrafi işaretli ürünleri Fethiye Tahini ve Fethiye Kaya İnciri’nin de tanıtımı ile tadımı yaptırılıyor.
Başkan Çıralı, “Önemli olan ürünlerin turizme katkı sağlamasıdır”
Fuara ilişkin izlenimlerini paylaşan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, bölgenin en önemli ürünlerinin fuarda sergilendiğini belirterek, bu ürünlerin hem bölgenin tanıtımına, hem de turizmine katkı yapmasını beklediklerini söyledi. Coğrafi işaretli ürünlerin giderek değer ve önem kazandığını vurgulayan Başkan Çıralı, “Seydiler Kilimi, bölgemizde ilk coğrafi işaret aldığımız üründü. Daha sonra oda olarak Fethiye Tahini ve Fethiye Kaya İnciri’ne de belge aldık. Belediyemizde Kaya Halısı ve Üzümlü Dastarı ile bu çalışmalara destek verdi. Coğrafi işaretli ürün sayımız 5 oldu. Dont Testisi ve zeytinyağımızla ilgili çalışmalar yapacağız. Burada önemli olan ürünlerin turizme katkı sağlamasıdır. Gelir elde edilmesi ve yaygınlaştırılmasıdır. Biz FTSO olarak belediye ile birlikte çalışıyoruz. İnşallah Fethiye’de yeni coğrafi işaretli ürünler alıp, hem turizme hem bölgeye katkı sağlarız.” dedi.
Başkan Karaca, “Ürünlerimizi dünyaya tanıtacağız”
Fethiye Belediye Başkanı Karaca ise “Fethiye Belediyesi ve FTSO işbirliğinde bugün İstanbul’dayız. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde gerçekleştirilen fuarda da yerimizi almıştık. Üretilen ürünleri İstanbul’da görücüye çıkarmıştık. Kırsaldaki vatandaşlarımıza katkı sunduğumuz birçok üreticimizle fuara katıldık. Fethiye’mizdeki üreticilerimize vermiş olduğumuz desteklerle üretilen coğrafi işaretli ürünlerimizi sadece Türkiye değil, dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bizler belediyemiz olarak üstümüze düşen her şeyi yapacağız. Bu süreçteki tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.