Fethiye’de bu yıl 2’ncisi düzenlenen Fethiye Uluslararası Gastronomi, Kültür ve Dostluk Festivali, renkli görüntülere sahne oldu. Festivalde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından kurulan stantta, coğrafi işaretli Fethiye Kaya İnciri, çifte kavrulmuş Fethiye Tahini ve Fethiye Tarhanası tanıtılırken, yapılan ikramlar katılımcılardan yoğun ilgi gördü.
Festival, Türk ve Yunan şefleri, gastronomi yazarları, gazeteciler ve akademisyenlerin katılımıyla Beşkaza Meydanı’nda, 25-26 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirildi. Açılış töreni ile başlayan festivalin ilk gününde Türk ve Yunan aşçılar tarafından pişirilen yemekler katılımcıların beğenisine sunuldu. Paneller ve konserlerin yanı sıra Türk ve Yunan halk dansı gösterileri gerçekleştirildi.
Festival 2’nci gününde ise ‘Mahalleler Yarışıyor’ etkinliği büyük heyecana sahne oldu. Fethiye mahalleleri tarafından hazırlanan yemekler, Türk ve Yunan şeflerden oluşan jürinin beğenisine sunuldu. Yarışmayı meydanda yaptıkları oğlak çevirmeyle Çamköy Mahallesi kazandı. Festivalin 2’nci günü de panel ve konserlerin yanı sıra Türk ve Yunan halk dansı gösterileriyle renklendi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ise festival süresince kurduğu stantta, coğrafi işaretli Fethiye Kaya İnciri, çifte kavrulmuş Fethiye Tahini ve Fethiye Tarhanası’nın tanıtımını yaptı. Stantta yapılan ikramlar katılımcılardan yoğun ilgi gördü.
2 gün boyunca renkli görüntülere sahne olan festivale FTSO’yu temsilen Meclis Başkanı Kemal Hıra, Meclis Başkan Yardımcısı Bayram Kiremitli, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Dim ve Yönetim Kurulu Üyesi Veli Önver katılım sağladı.
Festivalde katılımcılara seslenen FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Türk ve Yunan halklarının uzun yıllar iç içe yaşamış iki millet olduğunu belirterek, ”Ortak yemekler ve kültürel değerlerle iki yaka bir mutfak gibiyiz. Geçen yıl ilki düzenlenen festivalimiz, bir arada ne kadar güzel şeyler başarabileceğimizin bir provası gibiydi. İnanıyorum ki her yıl büyüyen ve daha geniş kitlelere ulaşan bu festival, Ege’nin her iki yakasındaki şehirlerimize örnek olacak ve ülkelerimizin dostluğuna önemli katkılar sunacaktır.” dedi.
15 Mart 2023 tarihinden bu yana Odamız hizmet binasında bulunan ofiste Yunanistan’a vize hizmeti verdiklerini anlatan Başkan Çıralı, “Vize ofisimiz önümüzdeki dönemde de iki ülke arasındaki seyahatlerin düzenlenmesine ve dostluğun güçlenmesine önemli katkılar sağlayacaktır.” diye konuştu.
Fethiye ve Seydikemer’in turizmde olduğu kadar yemeklerin lezzet alt yapısını oluşturan tarımda da çok iddialı olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Çıralı, “Yöremizin özel ürünlerine sahip çıkıyor, coğrafi işaretle tescil ettiriyor ve markalaşmasına katkı sunmaya çalışıyoruz.” dedi.
Başkan Çıralı, festivalin düzenlenmesinde emeği geçen şeflere, Likya Kadın Kooperatifi Başkanı Çiğdem Karaca’ya, Fethiye Belediye Başkanımız Alim Karaca’ya, tüm görevlilere ve katılımcılara teşekkür etti.