2.Rodos Fuarı Gerçekleştirildi - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

2.Rodos Fuarı Gerçekleştirildi

Haber Tarihi: 09.11.2009

Muğla Odaları olarak Yunanistan’ın Rodos Adası’nda 2. düzenlenen Türk İhraç Ürünleri fuarı Muğla ilinden 60 firmanın katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılışını Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve Yunanistan Ekonomi Rekabet ve Denizcilik Bakan Yardımcısı Stavros Arnautakis`in yaptığı fuarın ilk gününde Türk-Yunan Ticaret Odası Başkanı Panagiatis Koutsikos`un düzenlediği Türk-Yunan İş Forumu da gerçekleştirildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve müsteşar Ali Boğa, FTSO standını ziyaret etti.

Fuara; Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan, Ak Parti Muğla Milletvekilleri Yüksel Özden, Mehmet Nil Hıdır, Muğla Vergi Dairesi Başkanı Ali Cüneyd Aruntaş, Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut S.Kocadon, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Enver Tuna, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Reşit Özer, Marmaris Deniz Ticaret Odası Başkanı Hasan Mengi ve çok sayıda iş adamı katıldı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası standında ilçemize ait broşür, CD ve posterler sergilendi. Katılımcılar özellikle Fethiye standında ikram edilen Fethiye lokumu ve Türk kahvesine yoğun ilgi gösterdi. Fethiye’ den Yeşil Dalyan, Selena Gıda, Bakırcılar Gıda, Lider Mutfak, Fethiye Mermer, Öz-Hakan Makine ve Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatifi’ nin katıldığı Rodos Fuarından katılımcılar ciddi iş bağlantılarıyla döndüler.

Konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında 2.Rodos Fuarı’ nı değerlendiren Fethiye Ticaret ve Sanayi odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, 2. Rodos Fuarı` nı gerçekleştirmenin haklı gururu içinde bulunduklarını bildirdi. Arıcan konuşmasında “düzenlenen fuara ilçemizden stand alan 8 firma ile katılmış bulunmaktayız. Açılışını Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Nihat ERGÜN` ün gerçekleştirdiği fuara katılım bizleri son derece memnun etmiştir.

Avrupa Birliği üyeliği ile birlikte Yunanistan’ın ekonomisi de hızlı bir gelişim süreci içine girmiştir. Avrupa Birliğinin üye ülkelerin ekonomilerini geliştirmek amacıyla oluşturduğu fondan Yunanistan’a 180 milyon Euro’luk bir katkı sağlaması ile Yunan hükümeti söz konusu ödeneğin ülke turizmini geliştirmede kullanılmasını kararlaştırmıştır.

Son yıllarda Rodos ve çevresindeki 12 Adalar turizm pazarında hamle yaparak % 30’luk bir artışa ulaşmıştır.

Rodos, 12 Adalar’ın merkezi durumundadır. Türkiye’ye yakınlığı sebebiyle Türkiye-Rodos arasındaki ticaret hacmi her geçen gün katlanarak artmakta bu yüzden Fuar, tüm çevre Yunan Adalarından da ziyaretçileri ağırlamaktadır.

30 Ekim – 2 Kasım 2009 tarihleri arasında Rodos’ta düzenlenen  “Rodos Fuarı” Rodos ile birlikte çevresindeki 11 adaya da hitap etmiştir.

30 milyon Euro ihracat hedefi ile gittiğimiz Rodos Fuarı` nda firmalarımız yaptıkları görüşmeler hedefimizin gerçekleşmesi açısından umutlarımızı yeşertmiştir.

Öncelikle belirtmeliyiz ki, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin belirleyici unsurları; güçlü dostluk bağları, ittifak, karşılıklı güven ve vizyon birliğidir. Bölgesel ve küresel hedeflerimiz bağlamında aynı değerler ve idealler bütününü paylaşıyoruz. Bunlar: barış, demokrasi, özgürlük, refah ve ticaretin geliştirilmesidir. Bu nedenle, Türkiye ve Yunanistan, birlikte çaba harcamalarını gerekli kılan ortak sınamalar ve fırsatlarla karşı karşıyadır. İstişare ve işbirliğine dönük ortak gündemimizin unsurlarını bu sınama ve fırsatlar şekillendirmektedir.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası` nın başlatmış olduğu geliştirme girişimlerinin aynı zamanda Avrupa Birliği ülkesi ile başlatılmış olan ilişkiler çok önemlidir.

Ancak bilinmelidir ki, bu girişimler sadece Rodos Adası ile sınırlı kalmamalı, Yunanistan çevresindeki 12 Adalar` da hiç bir üretimin olmadığı düşünülürse söz konusu girişimlerin 12 Adalar ile devam etmesi gerekmektedir.

Ege Denizi`nin ayırdığı değil, birleştirdiği iki kardeş ülke olarak, amacımız Türk ve Yunan halkları arasında sağlıklı bir diyalog ortamı ve ekonomik işbirliği yaratmaktır.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak bölge ticaretinin geliştirilmesi adına faaliyetlerimizin hız kısmeden devam edeceğini belirtir, fuarımıza destek veren tüm kurum ve kuruluşlara, fuarımıza katılan tüm firmalarımıza ve desteklerini hiç bir zaman esirgemeyen tüm üyelerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.“ dedi.