2016 YILININ İLK MESLEK KOMİTERİ MÜŞTEREK TOPLANTISI YAPILDI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

2016 YILININ İLK MESLEK KOMİTERİ MÜŞTEREK TOPLANTISI YAPILDI

Haber Tarihi: 09.04.2016

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasınca organize edilen müşterek meslek komiteleri toplantısında Prof. Dr. Ramazan Aktaş tarafından verilen "Türkiye Ekonomisindeki son Gelişmelerin KOBİ’ler Üzerindeki Yansımaları" konulu konferans ilgiyle izlendi.

Prof. Dr. Ramazan Aktaş, Fethiyeli yatırımcılara "Gerekmiyorsa yatırım yapmayın, yaparsanız da başkasının parasıyla yapmayın" uyarısında bulundu.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasınca organize edilen müşterek meslek komiteleri toplantısı 8 Nisan Cuma günü saat 14.00'de Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Likya Salonunda yapıldı. Toplantıya Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve Oda üyeleri katıldı. Toplantıya konuşmacı olarak katılan TOBB Ekonomi Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Aktaş "Türkiye Ekonomisindeki son Gelişmelerin KOBİ’ler Üzerindeki Yansımaları" konulu konferansında önemli açıklamalarda bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısında farklı bir çalışma yaparak, yaşanan sancılı sürecin işletmeleri nasıl etkileneceği yolunda fikir edinmek için konferans düzenlediklerini söyledi. Arıcan konuşmasında "Ülkemiz sancılı bir süreçten geçiyor. Tarım işletmelerimizin durumu ortada. Turist sayısında ciddi düşüş yaşandığı söyleniyor. Bölgemizde yaşanan olayların yansımasını öğrenip geleceğimizi buna göre planlamak istedik. Bu amaçla TOBB Ekonomi Üniversitesinden Profesör Doktor Ramazan Aktaş hocamızı davet ettik. Ramazan Aktaş hocamız Türkiye Ekonomisindeki son Gelişmelerin KOBİ’ler Üzerindeki Yansımaları konusunda bilgi verecek. İşletmelerimizin geleceği planlamasında faydası olmasını diliyorum" diye konuştu.

Kriz artık reel sektörden geliyor

Prof. Dr. Ramazan Aktaş "Türkiye Ekonomisindeki son Gelişmelerin KOBİ’ler Üzerindeki Yansımaları" konulu konferansına dünyadaki genel ekonomik değerlendirmelerle başladı. ABD ve Avrupa ülkelerinin henüz 2008 yılında ortaya çıkan krizden kurtulamadığını belirterek dünyadaki olumsuz ekonomik gelişmelerin ülkemizi de olumsuz etkilediğini söyledi. Konuşmasında 2015 yılı ekonomik verileri hakkında bilgi veren Aktaş, bu sene sorunlun kredilerin arttığını dile getirdi. Şirketlerin, 2002'den önce bankaların faizden para kazandığını, 2002'den sonra da kambiyodan para kazandığını belirterek, ülkemizde krizlerin daha önceleri bankalardan geldiğini, şimdi ise krizin reel sektörden geleceğini ileri sürdü.

"Fethiye'de gayrimenkul fiyatlarında yaşanan artış, ülke genelinden daha yüksek”

Dış ticaret ve turizmde düşüş olduğunu belirten Aktaş, ülkemizin savaş riskinin de olumsuzluğu artırdığını söyledi. "Gelişmeler iyi değil, enflasyon yükselecek" diyen Aktaş, "Piyasada varlık enflasyonu var. Faiz düşünce para gayrimenkule yönleniyor. Bu ekonomide balon olarak yorumlanıyor. Fethiye'de gayrimenkul fiyatlarında yaşanan artış, ülke genelinden daha yüksek. Ülke ortalaması 18.6 iken Fethiye'de bu rakam 28.6. "Ekonomide, gelirle servet artışı arasındaki orantısızlık yüksekse balon vardır, patlar" denir. Yani kriz meydana gelir" diye konuştu.

Konuşmasında Günümüz Koşullarında KOBİ’lerin Genel Durumu hakkında bilgi veren Aktaş, " Ülkemizde KOBİ'ler tüm girişimlerin % 99.8’ini, İstihdamın % 75.8’ini, Katma değerin % 54.2’sini, İhracatın % 59.2’sini oluşturur. KOBİ'lerde verimlilik çok düşük. Büyük ölçekli firmalarla KOBİ’lerin verimliliği arasında 4 misli farklılık var. Markalaşma ve inovasyona yeterince önem verilmiyor. İhracat konusunda pasif yaklaşım devam ediyor. Kredinin akıllı kullanımı konusunda sıkıntılar mevcut" diye konuştu.

KOBİ’nin sorunu Türkiye’de daha fazla

Konuşmasında Avrupa ile Ülkemizdeki KOBİ'leri kıyaslayan Aktaş "Avrupa’daki KOBİ’ler, Türk KOBİ’lerle karşılaştırıldığında ne yazık ki bizdeki sorunların daha fazla olduğu göze çarpmaktadır. Ülkemizdeki KOBİ’ler finansman kaynaklarına erişim konusunda sıkıntı yaşamakta,  bilgi ve kalite altyapısı açısından da yetersiz düzeyde bulunmaktadır.  Bunlara ilaveten ekonomik dalgalanmanın yarattığı belirsizlik, yetenekli işgücü bulma zorluğu ve yönetimsel ve teknolojik açıdan daha düşük seviyede olma gibi diğer nedenlerden ötürü küresel rekabette zorlanmaktadır" diye konuştu.

Ramazan Aktaş, Fethiye için öne çıkan sektörlerde son durumu ise şöyle açıkladı; "Turizm gelirleri gerek komşularla yaşanan sorun gerekse terör olayları nedeniyle azalma eğiliminde. Konut satışları faiz oranlarındaki artış ve kriz beklentisi nedeniyle istenilen düzeyde değil."

2016’da ne yapmalı?

"2016 Yılında İşletmeler Ne Yapmalı?" sorusunu da cevaplayan Aktaş "Gerekmiyorsa yatırım yapmayın, yaparsanız da başkasının parasıyla yapmayın. Bu koşullar altında, Türk firmalarının küresel rekabete uyum gösterebilmesi büyük ölçüde kendi performanslarına bağlı gibi gözükmektedir. Firmalarımız; verimlilik, teknolojik yenilik, marka, kalite ve çalışanların eğitimi gibi konulara daha fazla önem vermek durumundadırlar." diye konuştu.

Ramazan Aktaş kimdir

Ankara 1960 doğumlu. 1981 yılında Kara Harp Okulu İşletme Bölümü’nden mezun oldu. 1985 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümünde Yüksek Lisans, 1991 yılında Ankara Üniversitesi İşletme Bölümünde doktorasını tamamladı. 1985-2003 yıllarında Kara Harp Okulu’nda Öğretim Görevlisi, 2003-2004 yıllarında Kırıkkale Üniversitesinde Öğretim Üyesi olarak görev yaptı. Halen TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümünde Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır.