Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından coğrafi işaret tescil belgesi alınarak Aydın İncir Araştırma Enstitüsü’nde üretilen 2500 Fethiye Kaya İnciri fidanı Seydikemer’de üreticilere dağıtıldı. Coğrafi işaret tescili ile birlikte bölgemize özgü Fethiye Kaya İnciri’nin değeri hızla artarken, geçen yıl toprakla buluşturulan 1500 fidan ile birlikte Fethiye ve Seydikemer’de dikilmek üzere dağıtılan fidan sayısı 3500’e ulaştı.
Seydikemer Ziraat Odası fidanlığında 13 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirilen fidan dağıtım törenine Seydikemer Kaymakamı Yıldız Büyüker, Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürü Engin Maraşlı, FTSO Meclis Başkanı Kemal Hıra, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Dim, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı aynı zamanda FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Gümüş, Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Kaya, FTSO Meclis Üyesi Bilal Göksu, Ata Tarımsal Kooperatifi Başkanı Hüseyin Fikri Ünal ve üreticiler katıldı.
Fethiye ve Seydikemer’de belirlenen en verimli ağaçlardan alınan çeliklerin Aydın İncir Araştırma Enstitüsü’nde yetiştirilmesiyle üretilen 2500 fidan törenle üreticilere dağıtıldı. Birçok üretici özel araçlarıyla fidanlığa gelerek boyu yaklaşık 1,5 metreye ulaşan fidanları teslim aldı.
Seydikemer’e gelerek 30 fidan alan Turizmci Şaban Türkmen, aldığı fidanları Ölüdeniz’deki otellerinin bahçesine dikeceklerini söyledi. Otel bahçesindeki 30 dönümlük arazide fidanların toprakla buluşacağını anlatan Türkmen, “Fethiyemize, Kayaköyümüz’e özgü bu fidanların tatilcilerimizin de ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Üretiminde ve dağıtımında emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Fethiye Kaya İnciri’ni ekonomiye kazandırmak, üretimini ve bilinirliğini arttırarak bölgemize yeni bir gelir kapısı açmak için 2019 yılında çıkılan yolculuğun sonunda büyük bahçelerin oluştuğunu kaydeden FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, 2500 fidanın daha dağıtımıyla Fethiye Kaya İnciri’nin yaygınlaştırılmasında önemli bir aşamayı daha geride bıraktıklarını söyledi. Dağıtım öncesi fidanlar için yoğun bir talep oluştuğunu vurgulayan Başkan Çıralı, “Tüm talepleri karşılamak için çalıştık ancak önceliğimiz bahçe kurmak isteyen üreticilerimizdi. Bildiğiniz gibi Fethiye Kaya İnciri’ni temin etmek halen zor. Fiyatı önceleri 20 lirayken şimdi 90 liralara çıktı. Aromasıyla, rengiyle, tadıyla fark yaratan incirimizi yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Avrupa Birliği’nden de coğrafi işaret tescili almak için çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.
FTSO olarak 2018 yılından bu yana yöresel ürünlere coğrafi işaret tescili yaptırarak markalaşmasına katkı sağlamak için çaba harcadıklarını sözlerine ekleyen Başkan Çıralı, “Seydiler Kilimi, Fethiye Tahini ve Fethiye Kaya İnciri Odamızın coğrafi işaretlerini aldığı yöresel ürünlerimiz. Yöremizde ve yaylalarımızda yapılan tarhana için de başvurumuzu da geçen ay itibariyle yaptık. Bugün dağıtılacak ve üreticilerimiz aracılığıyla toprakla buluşacak Kaya inciri fidanlarının Fethiyemize ve Seydikemerimize hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.