Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının 3 Nolu İnşaat Taahhüt Grubunun olağan komite toplantısına katılan MEYBEM Genel Müdürü Saygın Baban tarafından sektör temsilcilerine, inşaat sektöründe faaliyet gösteren Oda üyelerine MEYBEM A.Ş.’nin faaliyetleri ve mesleki yeterlilik belgesi bulundurma zorunluluğu hakkında bilgi verildi. Saygın Baban, meslek yeterlilik belgesi bulundurmanın çalışan ve işveren açısından önemi ve devletin uyguladığı teşviklerle ilgili de bilgi verdi.
Sektör temsilcileri, iş kazalarının önlenmesi için mesleki yeterlilik belgesi uygulamalarının yanı sıra çalışana da kazalarda yasal yükümlülük getirilmesi gerektiğini belirtti.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının 3 Nolu İnşaat Taahhüt Meslek Komitesinin Mayıs ayı olağan toplantısı sektörde faaliyet gösteren üyelerin ve sektör paydaşlarının geniş katılımı ile yapıldı. Komite Başkanı Habib Demir’in başkanlığında, 2 Mayıs Çarşamba günü FTSO Meğri Salonunda yapılan toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, Komite ve Yönetim Kurulu üyesi Şevket Süreyya Gürol, komite üyeleri, İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye Temsilciliği, Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Odası Fethiye Temsilciliği, Şehir Plancıları Odası Fethiye Temsilcisi, Ortak Sağlık Güvenlik Merkezleri yöneticilerinin yanı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iştiraki olan MEYBEM A.Ş. Genel Müdürü Saygın Baban konuk oldu. Toplantıda inşaat sektörünü yakından ilgilendiren mesleki yeterlilik belgesi bulundurma zorunluluğu konusunda Saygın Baban tarafından katılımcılara bilgi verildi.
Toplantı, katılımcıların kendilerini ve iş kollarını tanıtması ile başladı. Tanışmanın ardından MEYBEM A.Ş. Genel Müdürü Saygın Baban kendisi ve MEYBEM A.Ş. hakkında bilgi verdi. MEYBEM’in Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin iştiraki olduğunu belirten Saygın Baban, MEYBEM’in tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde belgelendirme faaliyeti yürüttüğünü, yapılan belgelendirme faaliyetlerinin oda ve borsalarla birlikte gerçekleştirildiğini kaydetti. MEYBEM’in 100 kişilik bir ekipten oluştuğunu ifade eden Saygın Baban, 81 ilde sınav yapabildiğini, 53 sabit sınav merkezi olduğunu ve bu güne kadar 70 ilde 21 binden fazla belge verdiğini vurguladı.
2016 yılı SGK istatistiklerine göre; Türkiye’de 1.749.240 işyeri bulunduğunu, bunlardan 195,920(%11,2)’sinin inşaat sektöründe olduğunu belirten Saygın Baban, toplam 13.775.188 çalışandan 1.887.099(13,7)’sinin de inşaat sektöründe çalıştığı bilgisini verdi. İş kazaları konusuna da değinen Saygın Baban, 2016 yılında 286.068 iş kazası olduğunu, bunlardan 44.552(15,6) tanesinin inşaat sektöründe gerçekleştiğini kaydetti. 2016 yılında meydana gelen iş kazalarında 1.405 kişinin hayatını kaybettiğine de değinen Saygın Baban, bu kazalarda hayatını kaybeden 496(%35,3) kişinin inşaat sektöründe çalıştığını da belirtti. Saygın Baban, “Sektörün iş sağlığı ve güvenliği bir problem.” dedi.
İnşaat sektörünün ülke ekonomisinin lokomotif sektörü olduğunu kaydeden Saygın Baban, sektörün 50 sektörle daha bağı olduğunu ifade etti. İnşaat sektörü başta olmak üzere yaşanan iş kazalarının önüne geçilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının TOBB’a mesleki yeterlilik belgesi vermek inisiyatifi verdiğini kaydeden Saygın Baban, “İşverene, belgesiz çalıştırdığı her eleman için, çalıştırdığı her aya karşılık 627 TL idari para cezası kesiliyor. İnşaat sektöründe, çatı-tesisat-hafriyat hariç diğer tüm işlerde çalışan kişiler için mesleki yeterlilik belgesine sahip olma zorunluluğu bulunuyor. Bunun iki alternatifi var: işveren ya meslek lisesi mezunu çalıştıracak ya da Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan ustalık belgesi bulunan eleman çalıştıracak.” diye konuştu.
Mesleki yeterlilik belgesi alan çalışan ve mesleki yeterlilik belgesi bulunan eleman çalıştıran işverenlere uygulanan teşviklere de değinen Saygın Baban, “Bir çalışan mesleki yeterlilik sınavına girmek için başvuru yapar ve sınavda başarılı olursa ödediği sınav ücreti kendisine iade ediliyor. Bu uygulama 2017 yılında bitecekti ama biz TOBB olarak bir kanun teklifi hazırladık, sunduk ve kabul edildi. Bu uygulamanın süresi 2019’a kadar uzatıldı. Ancak çalışanlar birden fazla meslekte belge almak isterse devlet bunun sadece bir tanesinin ücretini iade ediyor. Bunun yanı sıra işveren çalışanına mesleki yeterlilik belgesi aldırırsa, 12 ay boyunca bu çalışanın SGK işveren primi devlet tarafından karşılanacak. İşveren, mesleki yeterlilik belgesine sahip birini işe alırsa 54 ay boyunca SGK işveren primi devlet tarafından karşılanacak.” açıklamasında bulundu.
MEYBEM A.Ş.’nin işletmelere özel de sınavlar düzenlediğini kaydeden Saygın Baban, “İşletme 10 çalışanına mesleki yeterlilik sınavı düzenlememiz için oda aracılığı ile bize başvuru yapabilir. Sınavlarda tüm ekipmanlar ve malzemeler tarafımızca karşılanıyor. Çalışanların başarılı olması durumunda da sınav ücreti işletmeye iade ediliyor.” sözlerini kaydetti.
Saygın Baban, çalışanların mesleki yeterlilik belgelerini yurt dışında da kullanabildiğinin altını çizdi.
Açıklamaların ardından soru cevap kısmına geçildi. Sektörde yaşanan iş kazalarının çalışanlardan da kaynaklandığını belirten işveren temsilcileri, çalışanlara gerekli donanımın sağlanmasına karşın kullanılmadığını, sonrasında meydana gelen kazalardan ise işveren, müteahhit ve şantiye şeflerinin sorumlu tutulduğunu belirtti.
Toplantı gündeminde ayrıca 1 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olan Otopark Yönetmeliği, mesleki bilirkişilik eğitimlerinin düzenlenmesi inşaatlarda kurulan asansör ve iş iskelesi sorunları da görüşüldü. Söz konusu sorunlar, hazırlanacak çözüm önerileri doğrultusunda ilgili kurumlara başvuru yapılmasına karar verildi. Katılımcılara 2018 istihdam teşvikleri, hakkında da bilgi verildi.