AKTAŞ: BAZI SEKTÖRLERDEKİ POTANSİYEL GÖRÜLMÜYOR - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

AKTAŞ: BAZI SEKTÖRLERDEKİ POTANSİYEL GÖRÜLMÜYOR

Haber Tarihi: 24.09.2012

FTSO tarafından Karar Vermenin Referansı "Fizibilite Etüdü" Nasıl Hazırlanır? konulu ücretsiz eğitim düzenlendi. FTSO Likya Salonu`nda Cumartesi günü düzenlenen eğitimi TOBB Üniversitesi`nden Prof. Dr. Ramazan Aktaş ve Doç. Dr Mete Doğanay birlikte sundular.

FTSO üyelerinin ilgi gösterdiği Prof. Dr. Aktaş ve Doç. Dr. Doğanay tarafından verilen eğitimde, yatırım projesi ile ilgili temel bilgiler verildi. "Fizibilite Etüdü Nedir?", "Fizibilite Etüdünün Bölümleri Nasıl Hazırlanır?", "Ekonomik Analiz", "Teknik Analiz", "Mali Analiz" konuları uygulamalar eşliğinde anlatıldı.

FTSO Likya Salonu`nda ilgililere dönük düzenlenen Cumartesi gün boyu  eğitim ile ilgili bilgiler veren TOBB Üniversitesi`nden Prof. Dr. Ramazan Aktaş toplantı başında şunları söyledi: "Dünyada çıkarılan istatistiklere göre  her 10 iş girişiminden 1 tanesi başarılı oluyor. Türkiye istatistikleri ise 20 iş girişiminden 1 başarı gösteriyor. Bunun başlıca nedeni fizibilite analizlerinin yapılmamasıdır... Yatırımları yapmadan evvel bu analizleri yapmak gerekmektedir. Üzülerek belirtiyorum ki, Türkiye`de yatırımlar sürü psikolojisi içerisinde yapılmaktadır. Bazı sektörlerde ciddi potansiyeller  ise bu nedenle görülememektedir... İş dünyasında fizibilite analizi bilinmediğinden başarısızlık doğal sonuç oluyor aslında... Günümüzde yeni girişimciler işe başlarken mutlaka bir fizibilite ve alt yapı analizi yaptırmalıdır. O zaman yatırımın isabetli olup olmayacağı en başından görülecek, başarısızlık faktörleri bertaraf edilecektir."