ALABALIK ÜRETİMİ 26. MUĞLA ODALARI ORTAK TOPLANTISININ GÜNDEMİNDE - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası
Loading...
Haber Galerisi

ALABALIK ÜRETİMİ 26. MUĞLA ODALARI ORTAK TOPLANTISININ GÜNDEMİNDE

Haber Tarihi: 05.10.2015

Muğla Odaları ve borsasının bir araya geldiği toplantıların 26’ıncısı Marmaris Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Muğla Valisi Amir Çiçek’in de katıldığı toplantıda Fethiye bölgesinde üretim yapan alabalıkçıların sorunları da gündeme getirildi.

Marmaris Ticaret Odası 2015 yılının 26. Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısına ev sahipliği yaptı. 1-2 Ekim 2015 tarihlerinde yağılan toplantıya Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Muğla Ticaret Borsası, Milas ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Bodrum Ticaret Odası, Marmaris Ticaret Odası, Muğla ilindeki Deniz Ticaret Odalarının Şubeleri, Yönetim Kurulları ve Meclis Başkanları ve Genel Sekreterleri katıldı.

Toplantıya FTSO adına Meclis Bakanı Osman Çıralı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Günay Özütok ile Alabalık Üreticileri Birlik Başkanı Hüseyin Yıldırım katıldı. 

Toplantının ilk gününde odaların ve borsanın genel sekreterleri bir araya geldi. İkinci gün yapılan geniş katılımlı toplantının açılış konuşmasının Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ali Kansu ve Muğla Valisi Amir Çiçek yaptı. Muğla Valisi Amir Çiçek de konuşmasında bürokrasinin yatırımcıların önünü açacağının sözünü verdi. Bölge sorunlarının çözümü için ortak akıl vurgusu yapan Vali Çiçek, “Ortak akıl üzerinde geleceğe yönelik, inovasyon, geliştirme konusunda AR-GE'mizi bir araya getiremez isek 5 yıl sonra da aynı şeyi konuşuruz. Ben şunu gördüm: Herkes aynı heyecanla sorumluluk almalı. Alt yapı projelere uygun hale getirilmeli. Muğla ve ilçelerinin her gün nüfusunun arttığını görüyoruz. Bunların refah seviyesini de arttırmalıyız. Muğla’nın kaynaklarına batığımızda hem altı hem üstü zengin bir il. 1484 km sahili olan denizi, dalgası ile doğayı birleştiren zenginlik kaynağı kıyıya sahip bir il. Muğla, ülke ekonomisini ciddi katkı sunan bir il.” Diye konuştu.

Üniversite bölümlerinin, her ilçede yüksek okulunun ve fakültesinin olması da ayrı bir avantaj olduğunu belirten Vali Çiçek, öğretim üyelerinin bu sayede kampusta değil sahada olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Durumu İyi

Muğla Valisi Amir Çiçek konuşmasında “Ülkemizin çevresi bir ateş çemberi ile çevrelendi. Türkiye’mizin bu şartlar altında da durumu iyidir. İyi olmasının nedeni ekonomisine bağlıdır. İkincisi duygularımıza birlik ve bütünlüğümüze bağlıdır. Birlik ve beraberlik ortak akıl da ortaya çıkarır.” “Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın Projelerini Yararlı Buluyorum”

Turizm sektörünün sorunlarının çözümünde de ortak akıl vurgusu yağan Amir Çiçek, “Fethiye ticaret ve sanayi odamızın zaman zaman toplantılarına katılıyorum. Yaptıkları projeleri yararlı buluyorum. Gayretlerinizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum. ” dedi.

“Turizmde düşüşün tek nedeni savaş değil”

Amir Çiçek konuşmasında “Turizmde de iyi gelişmeler de var. Turizmi artık deniz-kum-güneşe bağlamıyoruz. Alternatif tüm imkânları turizme dahi etmek için çalışıyoruz. Muğla da iki havaalanı var. Muğla’nın farklı farklı destinasyonları var. Turizm de geçen sene göre bir düşüş olduğu söyleniyor. Neden düştüğünü söylemek gerekiyor. Tek nedeni bölgemizde yaşanan savaş değil; çözümün sürdürülebilir turizm olması gerekiyor. Ben Muğla’da bu işi yapan kurumsallaşmış işletmelerin olmasını diliyorum.” ifadelerine yer verdi.

“Bürokrasi Yatırımcıya Engel Olmayacak”

Amir Çiçek, “Çalışmalarda bürokrat bürokrasi engeli varsa beni bulun. Hiçbir bürokrat yatırımcının önünde engel olmayacaktır hiçbir bürokratik yatırımcıyı oyalamaya hakkı yoktur. Yatırımcıya yardımcı olunacak. Bizlerin görevi yardımcı olmak; fizibilitesi uygun ise gerçekleştirmektir. Bunları aşacağız. Güzel şeyler olacak. Bunları sizin sempatinizi kazanmak için söylemiyorum. Gerçek bu.” İfadelerine de konuşmasında yer verdi.

“Rekabet Fiyatla Değil; Kalite İle Olur”
Türkiye’nin komşu ülkelerinde yaşanan sorunlara dikkat çeken Kansu, “Geleceğimizi derinden sarsacak kararlarla ülkemizi aynı duruma sürülememeliyiz. İnsana yakışan kardeş olmak ve elini samimiyetle tutabilmektir. Ayrılıkta azap birlikte rahmet bilinciyle hareket etmeliyiz.” dedi.

2016 İçin Endişeliyiz

Dünya ekonomisinde yaşanan sorunların Türkiye ekonomisini de etkilediğini belirten Ahmet Ali Kansu, “Dünyada yaşanan ekonomik istikrarsızlıktan dolayı zor bir 2015 yılı geçirmekteyiz. Tüm ekonomik krizlerin göbeğinde kalan ülkemizde siyasi istikrarın kurulamaması 2016 için bizi endişelendiriyor.” diye konuştu.

Arz-Talep Dengesi Artık Kurulmalı

Türkiye turizm sektörünün bu güne kadar önemli başarılara imza attığını kaydeden Kansu, Türkiye’nin çevresinde yaşanan ekonomik sıkıntıların bu sene turizm sektörünü etkilediğini ifade etti. Kansu, “İş dünyası şunu bilmelidir ki rekabet fiyatla değil kalite ve markalaşma ile olur. Arz talep dengesinin kurulma saati gelmiştir. Önemli olan yatak sayısı değil; kalitesi. Turizm çeşitlenmesi kalitenin artmasına hizmet edecektir. Markalaşma adına yapılan Marmaris Bal Evi 35 bin ziyaretçi sayısını aştı. 250 ‘ye yakın arıcı belgelendirildi. Çam balı ve diğer ürünleri üretecek marka ürünlere sahip çıkmak için uğraşıyoruz. Hedefimiz Türkiye’nin ilk arı terapi merkezinin açılmasıdır.” şeklinde konuştu.

FTSO          , Alabalık Üreticilerinin Sorunlarını Muğla’nın Gündemine Taşıdı

Toplantıda FTSO’nun gündeme getirdiği alabalık üretimi hakkında konuşan Hüseyin Yıldırım, alabalık üreticilerinin sorunlarını aktardı. Hüseyin Yıldırım, sektör hakkında dünyaya ve Türkiye’ye ilişkin bilgi verdikten sonra alabalık üretiminin bugününe değindi. Yıldırım, “Ülkemiz Avrupa da alabalık üretiminde 1. sırada, çipura ve levrek üretiminde 2. sırada. 2012 Yılında sektörde yaşanan kriz nedeniyle 2014 yılında alabalık üretimi %12 azaldı. İçsular da Alabalık üretiminin yetiştiricilikteki payı %53’ ten  %46’ya geriledi. Bunun nedenleri: Plansız  ve verimsiz üretim, Avrupa da pazar daralması ve rekabetin artması, Arz-talep dengesinin bozulması, Devlet desteğinin ani olarak azaltılması, yem fiyatlarındaki yüksek artıştır” dedi.

Alabalık Üreticisi İçin Ne Yapılmalı?

Hüseyin Yıldırım, alabalık üretiminde yaşanan sorunların çözümü için şu önerilerde bulundu: “Yem maliyetlerinin düşürülmesi sağlanmalıdır. Özellikle dövizdeki son dalgalanmalar yetiştiricilik maliyetlerine yaklaşık %20 yansımıştır. Buna karşı önlem alınmalıdır. Ülke genelinde kişi başı balık tüketim miktarını artırıcı projeler geliştirilmelidir. Kaliteli balık üretimi için balık hastalıkları ile mücadelede özellikle üretimin yoğun olduğu Fethiye-Seydikemer ilçelerinden birinde  Balık Sağlığı Laboratuarı kurulmalıdır.Balık sağlığı ve önleyici hekimlik uygulamalarında ilgili yasalar büyükbaş yetiştiriciliğine göre düzenlenmiş olup, özellikle aşılama konusunun balıkçılığa uygun hale getirilmesi için ilgili Bakanlıkça sektör temsilcilerinin görüşlerinin de alındığı revizyon çalışmaları yapılmalıdır.

Orman ve su kiraları yüksek olup düşrülmeli ve yeniden kiralamalarda artış oranlarının gerçekçi olmasına özen gösterilmelidir. 2016 Destekleme Tebliği ve Kararnamesinde  “Temlik” ile ilgili olumsuzluğun kaldırılmasını istiyoruz. Balık çiftlikleri alt yapı hizmetlerinden yeterince yararlanamamaktadır. Elektrik, yol, atık uzaklaştırma gibi konularda belediye ve ilgili kurumlardan destek bekliyoruz. Seydikemer bölgesinde  alabalığın işlenerek ihracatının sağlanması için işleme fabrikaları kurulabilecek “İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” kurulmalıdır. AB’nin  alabalık ihracatı yapan firmalara uygulamaya başladığı  “Anti-damping”  ithalat vergilerinin  (%6-10) kaldırılması için devlet, ihracatçı birlikleri ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla  birlikte mücadele edilmelidir. Ayrıca AB ülkelerinin rekabet üstünlüğü sağlamak için geliştireceği diğer olası tehditlere karşı önlem alınmalıdır. Üretici Birlikleri ile ilgili yasa yeniden ele alınarak birliklerin daha etkin hale gelmesinin sağlanması gerekir.”

Muğla Balıkçıları Fuarlara Birlikte Katılsın

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer de konuşmasında kültür turizmine dikkat çekerek Muğla bölgesinin önemli tarihi zenginlikleri olduğunu ifade etti. Milas’ta yapılan balık yetiştiriciliğine de konuşmasında yer veren Özer, Türkiye’de üretilen levrek ve çupranın yüzde 68’inin Milas’ta üretildiğini belirtti. MİTSO olarak Bremen’de düzenlenen su ürünleri fuarına üyeleri ile birlikte katıldıklarını ve çok faydalandıklarını belirten Refik Özer, 2016’da bu tür yurt dışı fuarlarına birlikte gitme önerisinde bulundu. Özer, “Geçen sene Milas’ta 65 bin ton levrek ve çupra üretildi. Fethiye alabalık üretimi var. Balık üretiminde enerji maliyetleri ve son zamanlarda yer altı sularından alınan vergiler çok yüksek. Tarla balıkçılarına destek yok. Balıkçılık Muğla’nın önemli bir kalemi. Balıkçılık konusunda birlikte fuarlara katılırsak kendimizi daha iyi tanıtabiliriz.” dedi.

Kentlerin Kimliği Korunmalı

Bodrum Ticaret Odası adına konuşan BODTO Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç, Turizm ve Tanıtımın Geliştirilmesi ve Kentsel Tasarım konusunda konuşma yaptı. Eyinç, kentlerin bir kimliği olduğu ve bu kimliğin korunması gerektiğini ifade etti. İyi uygulamalardan örnekler veren Eyinç, kentsel mimarinin ve kent kimliğinin korunduğu bölgelerde işletme kalitesinin daha yüksek olduğunu, buralardaki işletmelerin gelirlerinin de arttığının altını çizdi.  Deniz Eyinç, “Tüm odalar bu konuya temas etmeli ve dikkat çekmeli. Sorumlu sadece yerel yönetimler değil. Oda ve borsaların kuruluş amaçlarından biri de şehrin gelişimine uygulanabilir katkı sunmaktır.” dedi. Kentlerin toplumun tüm kesimleri düşünülerek tasarlanması gerektiğini ifade eden Deniz Eyinç, “Yapılan yeni konutların aynı şekilde yapılmamalı. Yaşayan düşük gelirliler de düşünülerek konut fiyatları uygun tutulmalı ve ulaşım kolay olmalıdır. En önemli kaynak insan kaynağı. Kiralar ve ulaşım çok pahalı olmamalı.”şeklinde konuştu.

Haber Galerisi
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) internet sitesinde, çerezler kullanılarak kişisel verileriniz işlenmektedir. Kesinlikle gerekli çerezler, web sitemizin çalışması amacıyla kullanılmaktadır. Kesinlikle gerekli olmayanlar ise, açık rıza vermeniz halinde sitemizin daha iyi hizmet edebilmesi ve kişiselleştirme (gizlilik tercihiniz hariç olmak üzere diğer tercihlerinizin siteye tekrar girdiğinizde hatırlanmasını sağlamak) amaçlarıyla sınırlı olarak kullanılacaktır. Çerez tercihlerinizi panel vasıtasıyla yönetebilirsiniz. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için web site gizlilik ve çerez politikasını , web sitemizi ziyaret etmeniz halinde işlenecek kişisel verileriniz için ise web sitesi aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.