9 Aralık 2019 tarihinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nda alabalık yetiştiricileri ve işleme tesisleri sorun ve çözüm önerilerine yönelik toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, FTSO 2 Nolu Tarım, Hayvancılık, Su Ürünleri Ticareti İle Zirai İlaç Meslek Komitesi Başkanı Atabey Şahin, firma yetkilileri Abdullah Özdemir, Tamer Demirkan, Turan Altıay, Ali Yıldırım, Necip Ümit Türkmen Fikret Şahingöz, Mete Karakaya, Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Sekreteri Zeynep Yıldız ile Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu katıldı.
Toplantıda Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım Türkiye alabalık üretiminin yüzde yetmişinin Muğla’da gerçekleştirildiğini belirterek; ‘Fethiye ve özellikle Seydikemer dünyada alabalığın en çok üretildiği bölge. Seydikemer tam bir alabalık vadisi, bu konuda dünyanın merkezi, dünyada eşi benzeri yok’ ifadelerini kullandı. Hüseyin Yıldırım, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminin birliğe verdiği desteklerin öneminden bahsederek ‘Sivil toplum örgütlerinin güçlü olabilmesi için arkalarında yerel yönetimler ve ticaret odaları gibi güçlü yapıların olması lazım, biz de Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasına birliğimize verdikleri destekten ötürü teşekkür ediyoruz. Türkiye çapında alabalık işleme faaliyetlerinin ana tedarikçisi Muğla. Muğla’daki üretimin yüzde yetmişi ihraç ediliyor. Bunu bölgemizdeki büyük kapasiteli firmalar gerçekleştiriyor ancak onların da imar sıkıntıları mevcut. Soğuk hava depoları ve işleme tesisleri ve geniş makine teçhizat için büyük alanlar gerekli. Bununla beraber küçük üreticilerin korunması ve rekabetin tabana yayılması önemli. ’ dedi.
Toplantıya katılım sağlayan firma yetkilileri, Fethiye ve Seydikemer bölgesinin dünyanın en önemli üretim merkezi olduğunu vurgulayarak alabalık tanıtımına, ürünün markalaşma çalışmalarına önem verilmesini istediler. Toplantıda ayrıca sürdürülebilir üretim ve ürün standardizasyonu için çalışmalar yapılması ve çiftliklerin çevrenin olumsuz etkilerinden korunması gerekliliği üzerinde duruldu. Toplantıda, alabalık sektörünün gelişmeye çok açık olduğu ve mutlaka desteklenmesi gerektiği belirtilerek, sektörün alabalık yetiştirme ve işlemenin yanı sıra üretimin yapıldığı makine teçhizat gibi ileri teknoloji sunan yan faaliyet kollarının da gelişmesine imkân sağladığı ifade edildi.
Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım, sektörde tanıtım ve pazarlamanın yanı sıra iç pazarda ürünü sunabilmek için belediyenin kendilerine yer tahsis edilmesini istediklerini söyledi. Yıldırım; ‘Fethiye’nin yanı sıra Muğla, Marmaris ve Bodrum’da da ürün ile tüketiciyi buluşturmak, ürünleri iç piyasaya sunmak istiyoruz. Bu alabalığın tanıtım ve bilinirliliği açısından oldukça önemli bir konu.’ dedi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye ve Seydikemer’de ülke alabalık üretiminin önemli bir kısmını karşılayan sektörün Oda için öneminden bahsederek; alabalığın markalaşması, tanıtımının öncelikle Fethiye’den başlamak üzere Türkiye çapına yayılması ve otellerin bölgede üretilen alabalıkları sofralarına taşımaları konularında destek sağlayacaklarını, ayrıca sektörün gelişmesi için çalışmaların yapılacağını belirtti.