Muğla Alabalık Üreticileri Birliği ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği içinde bölgemizde yetişen alabalığın Fethiyelilere ve Fethiye'de bulunan turizm işletmelerine tanıtımı için çalışmalar başlatıldı.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Seydikemer’de yapılan bölgesel toplantıya katılan alabalık üreticileri tarafından bölgemizde üretilen ve dünyaya satılan alabalığın yurt içinde özellikle Fethiye’deki konaklama tesislerine tanıtımı konusunda çalışma yapılması talep edilmişti.
Fethiye ve Seydikemerli alabalık üreticilerinin talebi üzerine Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde 02.08.2017 tarihinde 6 Nolu Konaklama Hizmetleri Grubu Meslek Komitesi ile Muğla Alabalık Üreticileri Birliği bir toplantı yaptı. Toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Özütok, komite üyeleri Tayfun Budak, İlkay Tugay, Okan Özgün, Muğla Alabalık Üreticiler Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım ve Birlik Denetmeni Taner Demirkan, 2 Nolu Tarım, Hayvancılık, Su Ürünleri Ticareti İle Zirai İlaç Grubu Meslek Komitesi Başkanı Atabey Şahin katıldı.
Muğla Alabalık Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım, alabalık üretiminde Türkiye dünyada ikinci sırada, Muğla bölgesi ise birinci sırada. Muğla bölgesinde birlik üyesi 65 kurucu bulunmakta, bunlarında yaklaşık 40 tanesinin Seydikemer bölgesinde faaliyet göstermektedir. İşletmelerin büyük bölümünü aile işletmesi niteliğindedir. Küçük ve orta ölçekli üreticiler dış pazarın zorlamasıyla yerini büyük ölçekli üreticilere bırakmak zorunda kalmaktadır. Küçük ölçekli üreticilerin yok olmasının engellenebilmesi amacıyla destekleyici çalışmaların yapılmasının gerektiği ifade etti.
Birlik Denetmeni Taner Demirkan, bölgemizde üretilen alabalığın yetiştirilmesi aşamasında olumsuz çevresel faktörlerin oluşmaması için arıtmanın titizlikle yapıldığı, içme suyunda doğal yollarla alabalık üretiminin gerçekleştirildiği, bölgemizde yetiştirilen alabalığın protein bakımından son derece zengin olduğu ancak iç tüketici nezdinde alabalığın tercih edilmediğini, bu olumsuz algının kırılması için çalışma yapılması gerektiğini belirtti.
Pazarlama ve bilinçlendirmeye yönelik olarak yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu belirten alabalık üreticileri, "Bölgemizde yaşayan kişiler alabalık ve çeşitlerine yönelik yeterli bilgiye sahip değiller. Planlı olarak yapılamayan çalışmalardan dolayı bölgenin en değerli ürünlerinden olan ve Avrupa standartlarında üretimi yapılan alabalık tanınıp tüketilemiyor" dedi.
FTSO Başkan Yardımcısı Günay Özütok, biz Fethiye’nin değerlerinin ön plana çıkarılması konusunda Oda olarak ciddi gayret gösteriyoruz. Alabalık da bölgemizin önemli değerlerinden birisidir. Oda olarak bu konuda sizlerle iş birliği yapmak ve somut adımları atmaya hazırız dedi.
Toplantıda alabalık ürünlerinin iç pazara kazandırılması, piyasada ve halk tarafından ulaşılabilir olması için alabalığın tanıtımı konusunda konaklama tesisleri yöneticileri başta olmak üzere çeşitli gruplar üzerinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği içinde tanıtım ve bilinçlendirme çalışma yapılması konusunda mutabakata varıldı.