Alternatif Turizm Etkinliklerinin Koordinasyonu ve Entegrasyonu Paneli Gerçekleşti - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Haber Tarihi: 25.10.2010

22 Ekim 2010 tarihinde Şehit Fethi Bey İlköğretim Okulu’nda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali BOĞA’ nın Oturum Başkanlığı’nda, “Alternatif Turizm Etkinliklerinin Koordinasyonu ve Entegrasyonu” konulu panel gerçekleşmiştir.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Akif ARICAN, bölgemizin kongre, kültür, sağlık, yat, yayla turizmi ve macera sporları gibi birçok alternatif turizm türünün gerçekleştirilebileceği bir potansiyeli içinde barındırdığını, ancak bunu ortaya çıkartıp bir turizm markası haline getirebilecek dinamiklerin bir türlü devreye giremediğini belirtmiştir.

Arıcan, ulusal ve bölgesel bir turizm politikamızın olmayışı ile birlikte, Fethiye’deki kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve ortak çalışma kültürünün yaratılamadığını ve bu çerçevede kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerin gerçekleştirileceği bir platforma sahip olunamadığını belirtmiştir.

Açılış konuşmaları ardından, Oturum Başkanı Müsteşar Ali BOĞA, bölgede girişimcilik ruhunun geliştirilmesi gerektiğini ifade etmiş, bölgede otele ihtiyaç duyulduğunu, bunun için şehir merkezi içinde bulunan kamu binalarının şehir dışında çıkarılması gerektiğini ifade etmiştir. Babadağ’da hayalimizin teleferik projesinin gerçekleştirilmesi olduğunu ifade eden Boğa, Kruvazör gemi turizmi için ise Fethiye Körfezi’nin temizlenmesi ve iskelenin yapılması gerektiğini ifade etmiştir.

Ali Boğa’nın konuşmasının ardından, panelistler sunumlarını gerçekleştirmişlerdir. Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu, turizmin deniz-kum-güneş üçgeninden kurtulması ve turizmin 12 aya yayılması gerektiğine dikkat çekerek, alternatif turizm konusuna önem vermemiz gerektiğini belirtmiştir.

Muğla Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Metin Kozak, kitlesel turizmin özelliğini kaybedeceğini ve turizmde kazanmak için farklı olmak gerektiğine vurgu yapmıştır. Akdeniz turizm özelliğinde gerileme olacağını ifade eden Kozak, dünyada özellikle son yıllarda artan Kongre Turizminden bahsetmiş ve Fethiye’de 2012 yılında önemli bir ulusal kongreye ev sahipliği yapacağımızı ve bu kapsamda farklı bir şeyler sunmamız gerektiğini ifade etmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, Türkiye’nin 2023 turizm stratejisinden bahsederek, Türkiye’nin 1980 sonrasında turizm adına yapılan birçok düzenleme ile Türkiye’nin turizmde sıçrama gerçekleştirdiğini ifade etmiştir. Deniz-kum-güneşe dayalı turizm konseptini terk etmenin mümkün olmadığını, bununla birlikte 12 aya yayılmış turizm anlayışının turizm hedeflerimiz arasında olması gerektiğini vurgulamıştır.  Evkuran, ayrıca alternatif turizm konusunda Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi vermiştir.

TURSAB’ni temsilen katılan Hikmet Selçuk ise Fethiye’deki mevcut turizm potansiyelinden ve geleceğe yönelik önerilerden bahsetmiştir. Fethiye’nin turizm potansiyeli konusunda birçok alternatife sahip bir ilçe olduğunu, ancak en önemli eksiğin markalaşma eksikliği olduğunu ifade etmiştir.

Alanya Turistik işletmeciler Derneği Başkanı Gülçin Güner, alternatif turizm konusunda Alanya’daki deneyimlerinden bahsetmiş ve halka rağmen turizm olamayacağını ifade etmiştir.

Turizm Uzmanı Zafer Cengiz ise Yerel Turizm’de organizasyon etkinliğinin sağlanamamasının yarattığı sorunları dile getirmiştir.