ARICAN, ALABALIK ÜRETİM TESİSLERİNİ ZİYARET ETTİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

ARICAN, ALABALIK ÜRETİM TESİSLERİNİ ZİYARET ETTİ

Haber Tarihi: 31.08.2015

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, Muğla Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım’ın daveti üzerine Ören ve Yaka bölgesinde faaliyet gösteren alabalık üretim çiftliklerini ziyaret ederek sorunları hakkında bilgi aldı. Arıcan’a, FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Gürsu Özdemir ve FTSO 2 Nolu Meslek Komitesi Başkanı Atabey Şahin eşlik etti.

Arıcan ve beraberindekiler ilk olarak Yaka Köyünde bulunan Tlos Su Ürünleri alabalık üretim çiftliğini ziyaret etti. Aynı şirketin şu anda atıl bulunan balık işleme tesisini gezip bilgi alan Arıcan ve beraberindekiler, buradan Ören'e geçtiler. Arıcan, FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Gürsu Özdemir ve FTSO 2 Nolu Meslek Komitesi Başkanı Atabey Şahin ve Muğla Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım ile birlikte Ören bölgesinde Türkiye’nin en büyük alabalık üretim çiftliği olan Abalıoğlu, Önder ve Ekinci Su Ürünleri tesisleri ile Selina Balık İşleme Tesisi’ni ziyaret ederek üretim aşamaları ve sorunları hakkında bilgi aldı.

Arıcan "Sorunları ilgili bakanlığa taşırız"

Üreticilerin sorunlarını dinleyen ve yerinde inceleme yapan FTSO Başkanı Akif Arıcan, alabalık üreticisinin sorunlarının çözümü için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Arıcan, sorunlara çözüm üretilmesi için alabalık üretiminin durumu, ihracat miktarı, elde edilen döviz ve sorunlarına ilişkin geniş bir araştırma yapılması gerektiğini ifade etti. Üyelerinden gelen taleplere göre Oda çalışmalarını şekillendirdiklerini ifade eden Arıcan, “Odaların asli görevi üyeleri için çalışmaktır. Üyelerimizin taleplerini iletmeli ki bizde gerekli çalışmayı yapalım. Alabalık üreticilerimizin sorunlarını çözmemiz için ilk önce sektöre ilişkin detaylı bir çalışma yapıp durum tespiti yapmalıyız. Bu analizde sektörün büyüklüğü, üretim aşamalarının maliyeti, ihraç edilen ürün ve ülkeler gibi pek çok veri olmalı. Durum tespitinin ardından belirlenen sorunların çözümü için çalışmalıyız. Biz FTSO olarak sorunun ilgi mercilere taşınması, yurt içi ve yurt dışı pazar araştırması gibi konularda destek olabiliriz.” dedi.

Ziyaretlerde bölgenin tüm sorunlarının belirlenmesinin ardından bunun ilgili bakanlıklara TOBB aracılığıyla taşıyabileceklerini belirten Arıcan, sorunların çözümü konusunda Muğla'nın bir bütün olarak hareket etmesi halinde daha etkili olunacağını dile getirdi. Bodrum ve Milas bölgesindeki balıkçılıkla ilgili sorunların belirlenmesi için Oda başkanları ile görüşeceğini belirten Arıcan, "Her bölgenin kendine has sorunu var, bunlar belirlenerek detaylı bir rapor hazırlanabilir. Bu raporları tek havuzda toplar, tüm Muğla Odaları olarak çözümü için çaba sarf ederiz" dedi.

Yıldırım "Küçük işletmeler yaşamalı"

Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım da alabalık üreticilerin üretimden ihracata kadar her aşamada çözülmesi gereken sorunlarının olduğunu belirterek çözümlerin bürokrasiye takıldığını dile getirdi. Birlik olarak üreticilerin birlikte hareket etmesini sağlayarak çözüm bulmayı amaçladıklarını söyleyen Yıldırım, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasından da bu konuda destek beklediklerini ifade etti. Hüseyin Yıldırım, Ören bölgesinde küçük işletmelerin de olduğunu ve bunların bölge refahına büyük katkısı olduğu için yaşatılması gerektiğinin altını çizdi.

Daha sonra ziyaret edilen alabalık üreticileri öncelikli sorunlarını dile getirerek Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasından çözümü için destek istediler.

Çözüm istenen sorunlardan bazıları şunlar:

Ziyaretlerde alabalık üreticilerince dile getirilen sorunlardan bazıları şunlar; İlçe tarım Müdürlüğünce yapılan ihracat işlemlerinin uzun sürmesi. Eleman yetersizliği nedeniyle gecikme yaşandığı ileri sürülürken, İşlemlerin hızlanmasıyla bir çok sorunun ortadan kalkacağı dile getirildi.

Bölgemizde üretilen alabalıklarının tamamına yakını işlenerek ihraç edildiği, bölgemizde bulunan işleme tesislerinin yeterli olmadığı için Sandıklı, Dinar gibi merkezlerde bulunan fabrikalara sevk ediliyor. Sevkıyatta gecikmelerin yaşaması ve mesafenin uzun olması üründe deformasyona sebep oluyor.

Bölgemizde üretilen alabalıklarının tamamına yakını işlenerek ihraç ediliyor. Bölgede bulunan işleme tesisleri yeterli olmadığı için Sandıklı, Dinar gibi yerlerde bulunan fabrikalara sevk ediliyor. Sevkıyatta gecikmelerin yaşaması, mesafenin uzun olması üründe deformasyona sebep oluyor.

Geçtiğimiz yıllarda alabalık üreticilerinin fiyat indirmeleri nedeniyle Avrupa Birliği üreticilerinin baskısıyla Avrupa Birliğince Türk üreticilere anti damping uygulanarak yüzde 10 vergi konuldu. Anti damping yasasının uygulanmaması isteniyor. Öte yandan anti damping uygulaması en çok küçük üreticiyi etkiliyor.

Alabalık ihracatında ilk sırada

2014 yılı itibariyle Muğla İlinin 13.000 ton/yıl üretim kapasitesi mevcuttur. Seydikemer ve Fethiye'nin alabalık üretimi ise 9.393 tondur.

Muğla’nın önemli ihraç ürünlerinden olan alabalık çiftliklerinin büyük bölümü Fethiye ve Seydikemer bölgesinde bulunuyor.

Büyük ve küçük ölçekli İşletmeler bölgede pek çok ailenin gelir kapısını oluşturuyor. 2010 yılında en parkla dönemini yaşayan alabalık üretimi son yıllarda sıkıntı içinde. Çözüm mercii olan bürokrasi ise yavaş olması nedeniyle sorunların çözümünde etkisiz kalıyor.