AVM YERİNE FETHİYE HALKI KARAR VERMELİDİR - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

AVM YERİNE FETHİYE HALKI KARAR VERMELİDİR

Haber Tarihi: 12.09.2012

Son dönemde büyük tartışma konusu olan Eski Toptancı Hali`ne yapılması planlanan AVM ile ilgili Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek şu değerlendirmeleri yapmıştır:

Saygıdeğer Fethiye Kamuoyu

Fethiye Belediyesi`nin butik kent olma yolunda attığı adımları dikkatle izliyoruz. Son adım olan AVM projesi ise önceki olumlu çabaları boşa çıkaracak türdendir. Fethiye Belediyesi  butik kavramı ile dev AVM projesini yan yana getirmektedir. Bizler AVM gibi dev bir yapıyı Fethiye’nin ortasına dikme gayretini  çelişki olarak görmekteyiz. Bu projeye yaşam sözcüğünü eklemek, projenin sakıncalarını ortadan kaldıramaz.

Odamızın Eski Toptancı Hali yerine yapılacak AVM konusunda tutumu en başından beri  nettir. Ayrıca Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın bu konudaki görüşü bilimsel temellere dayandırılmıştır. Şehir bölge plancısına Oda olarak konuya ilişkin bir araştırma yaptırmıştık. Söz konusu bölgeye AVM yapılmasının sakıncaları bir rapor haline getirilmişti. Bu raporu Fethiye Belediye Başkanı Sayın Behçet Saatcı’ya elden teslim ettik.

Bu rapor özetle AVM projesinin  büyük bir kütle niteliğinde olduğunu tespit ediyor. Projede ihtiyacın çok üstünde dükkânlara, insanların içerisinde kaybolacağı geniş mekânlara yer verilmiş. Müşteri talebini karşılayabilecek yeterli otopark alanlarının ayrılmadığı açıkça görülmektedir.

Hali hazırda söz konusu bölgede trafik günün belli saatlerinde  sıkışmaktadır. Şehirlerarası Otobüs Terminali`nden;  Taşyaka, Deliktaş, Sanayi, Otogar  ve  daha da önemlisi Ölüdeniz`i şehir merkezine bağlayan yol güzergahına dev AVM yapıldığında buradaki trafik nasıl işleyecek?

Teknik sorunlar yanında Oda olarak bu projeye karşı olmamızın en önemli nedeni    esnafımızı korumaktır. Bugün Fethiye’de zincir market sayısı 60’a ulaşmıştır. İlçemizde  her 1.000 kişiye 213 m2 alışveriş alanı düşmektedir. Bu sayı hem Türkiye, hem de Avrupa ortalamasının çok çok üzerindedir. Ayrıca şehir merkezindeki bir çok esnafımız dükkânını siftahsız kapatıyor. Fethiye`nin sürdürülebilir ticari hayatı zaten tehlike altındadır. AVM projesi ticari hayata büyük bir darbe daha indirecek özellikler taşımaktadır.

Günden güne sıkışmakta olan Fethiye şehir merkezine nefes aldırmak artık bir zorunluluktur.

Fethiye Halkı tarafından AVM bir ihtiyaç olarak görülüyor ve isteniyorsa bunun şehir dışına yapılması en uygun seçimdir.

Tüm bunların ötesinde önemli bir turizm destinasyonu olan Fethiye’de kamusal bir alana AVM kurulması sürecinde Fethiyelilerin birlikte karar vermesi en doğru yaklaşım tarzı olacaktır.