AVRUPA`YA BALO SEFERLERİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

AVRUPA`YA BALO SEFERLERİ

Haber Tarihi: 09.09.2013

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde yük taşımacılığını katkı koymak için kurulan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar'ın BALO (Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş)  tanıtımı 8 Eylül 2013 tarihinde Manisa'da yapıldı.

BALO, Anadolu'dan çıkacak yükleri demiryoluyla Avrupa'ya ulaştırmayı hedefliyor.

TOBB ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Üretenleri Derneği'nin iştirakçisi olduğu 93 ortaklı BALO'nun, intermodal taşımacılık operasyonları hakkında bilgilendirme toplantısı Manisa Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapıldı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının'da BALO A.Ş 'nin 93 ortağın arasında olduğu tanıtım toplantısına TCDD 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay, BALO A.Ş. ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, TCDD Limanlar Daire Başkanı Nevzat Güner, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Yılmaz Temizocak, Fethiye Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Akif Arıcan, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Faruk Aydın, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral, oda ve borsa başkanları ve lojistik sektörünün temsilcileri katıldı.

5 GÜNDE VE YÜZDE 30 DAHA UCUZ OLACAK

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı ilk trenin yola çıkış töreninde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, projenin Türk özel sektörünün rekabet gücünü artıracağını vurgulayarak, “BALO ne sağlayacak? Karayolu ile Almanya'ya 5 günde gidersiniz. Trenle de 5 günde gideceksiniz ve yüzde 30 daha ucuz olacak. İşte Türk özel sektörünün rekabetçi gücünü artırmaktır bu. Manisadan başlıyor, sonrasında tüm Anadolu'ya yayılacak."" dedi.​

SANAYİCİMİZİN REKABET GÜCÜ ARTACAK

BALO ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar Projesi ile Avrupa, Ortadoğu ve Asya ekseninde yer alan Türkiye'nin jeopolitik avantajını lojistik avantaja çevireceklerini söyledi.

Demiryollarının özelleştirilmesi sürecinde yerli sermaye olarak yer alacaklarını belirten Koşmaz, "Amacımız Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünde 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için gerekeni yapmaktan çekinmeyeceğiz" dedi.

12 GÜNDE MÜNİH'TE OLACAĞIZ

BALO Genel Müdürü Hüseyin İşteermiş, sistem hakkında bilgi verdi.

Türk trenlerini dört bir yana çalıştırma şerefini yaşamak istediklerini söyleyen İşteermiş, "Ortaklarımız TOBB, 51 oda ve 24 borsa, 15 organize sanayi bölgesi, UTİKAT ve TOBB'un kuruluşu UMAT Anadolu'da birçok yük toplama merkezi oluşturacağız. Trenler 8 Eylül'den sonra yola çıkıyor.

Taşımacılıkta yüzde 30 daha fazla yük alan 45 Hc konteynerler kullanacağız. Şimdilik haftada iki defa trenle Münih ve Köln'e gideceğiz.

12 günde Manisa'dan Köln'e yükü götüreceğiz. Haftalık karşılıklı iki blok tren sefer yapacak. 2014 başında haftalık karşılıklı 5 blok tren olacak. 350 konteyner 875'e çıkacak. Avrupa'da varış noktası 4'e çıkacak. 2 tren feribotumuz olacak.

2015'te Viking treninin Türkiye temsilciliğini alacağız. Türk ihraç ürünlerini Samsun ve Derince limanlarından Odessa-Letonya hattında dağıtacağız.

İpekyolu'nu canlandırmak istiyoruz. Oradan gelen hammaddeleri de Türkiye ve diğer ülkelere taşıyacağız.

Yurtiçi demiryolu taşımacılığına başlayacağız. Yine 2015'te Avrupa'ya karşılıklı 10 blok trenle sefer yapacağız" dedi.