Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen ve Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın da desteklediği ‘Rotamız Babadağ’ projesi kapsamında hizmete sokulan 1200 pistinin açılışı 12 Kasım 2014 Çarşamba günü Muğla Valisi Amir Çiçek'in de katıldığı kalabalık bir davetli topluluğu eşliğinde yapıldı.
1200 Pistinde organize edilen açılışta davetlilere sac böreği, ayran, kola gibi yiyecek ve içecekler ikram edildi. Grup Shadow konseri ise beğeniyle karşılandı. Açılış konuşmalarıyla başlayan program pasta kesilmesi, plaket töreni, pistin açılışı ve yamaç paraşütü atlayışlarıyla devam etti.
Açılış törenine Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla İl Alay Komutanı, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, Muğla İl Emniyet Müdürü, Muğla İl Gençlik Ve Spor Müdürü, Muğla Belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban, Fethiye Belediyesi Başkan Vekili Mete Atay, Muğla Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Süleyman Alata, Güney Ege Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Birim Başkanı Taner Akgün, Güney Ege Kalkınma Ajansı Muğla Yatırım Destek Ofisi Hüseyin Çiftçi, Seydikemer Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Tuna, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Müdür Yard. Vedat Dikici, Fethiye Orman İşletme Müdürü Mustafa Pervanlar, FTSO Meclis Başkanı Osman Çıralı, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, TÜRSAB Batı Akdeniz BYK Başkanı Süleyman Kaya, FTSO Yönetim Kurulu Başkan yardımcıları Burhanettin Tuna, Günay Özütok, FTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Gürsu Özdemir, Uğur Çaçaron, Ömer Eriz, Ramazan Angay, 2013 seçimlerinde AKP Belediye Başkanı Adayı olan Muhsin Eryılmaz, FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Muğla valisi Amir Çiçek ve protokol üyeleri Kaya Köyü'nde bulunan Levissi Restoranda organize edilen yemekte bir araya geldi. Sorunların yerinde görülmesi amacıyla yemekten önce Kaya Köyündeki kiliseler ve köy kalıntıları gezildi. Yemekte kısa bir konuşma yapan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, “Hep beraber Kaya Köyünün imar planının çıkarılarak aslına uygun yapıların yapılmasını istiyoruz. 2015 yılında Kaya Köy’ün yapılanmasını ve hak ettiği yere gelmesini istiyoruz.” dedi.
Yemeğin ardından Babadağ'a 1200 Pistine geçen protokol üyeleri FTSO tarafından organize edilen açılış programına katıldılar. Babadağ 1200 pistinin açılış töreninde yapılan konuşmalarda pistin turizm için önemine değinilerek yatırımın geç kaldığı dile getirildi.
GEÇ KALMIŞ YATIRIMI FTSO GETİRDİ
Kötü hava şartlarının 1700, 1800 ve 1900 pistinde uçuşları engellediğini belirten Pilot Kooperatifi Başkanı Celal Yıldız 1200 metre bulut altı pistiyle bu uçuşları yapmanın mümkün olduğunu söyledi. Yıllardır beklenen bu yatırımın Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapıldığını belirten Celal Yıldız, tüm Oda yöneticisi ve çalışanlarına teşekkür etti.
ALTERNATİF TURİZMİN MERKEZİ OLMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Açılışta bir konuşma yapan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan da konuşma yaptı. Konuşmasının başında oda çalışan ve üyelerinde katkılarından dolayı teşekkür eden Arıcan, şu sözleri kaydetti: “Bölge turizminin geliştirilmesi, çeşitlendirilmesi ve turizm sezonunun uzatılması konusunda Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak çok çeşitli çalışmalarımız ve faaliyetlerimiz olmuştur. Bu çalışmaların ilki ve en önemlisi 2010 yılında düzenlediğimiz “Fethiye Turizmde Nasıl Marka Olur” konulu arama konferansıydı. Bu konferansta Fethiye iki önemli soruyu yanıtladı. Fethiye olarak ben kimim ve ne yapmak istiyorum. Arama konferansında Fethiye kendisini şöyle tanımladı: Korunmuş doğası, tarihsel ve kültürel mirası ile yerel değerlerle bütünleşmiş, yıl boyu farklı tatil seçenekleri sunan, misafirlerinin sakin ve huzurlu bir tatil sonunda memnun ayrıldığı, kazanan, çağdaş bir turizm kenti”
“Bu tanımlamadan anlaşılacağı üzere Fethiye’nin “farklı turizm alternatiflerine ve farklı tatil seçeneklerine” vurgu yaptığını görüyoruz. İşte buradan yola çıkarak Fethiye Ticaret ve Sanayi olarak Fethiye’nin dünyada ve ülkemizde alternatif turizmin ve spor turizminin kalbinin çarptığı yer olarak bilinmesi için önemli çalışmalar yürüttük.”
“Bunlardan en önemlileri yürüyüş turizminin geliştirilmesi konusunda Fethiye Alternatif Yürüyüş Yolları Projesi, Babadağ Teleferik Projesi ve Fethiye Kurvaziyer Liman Projesi’dir. Bu üç proje Fethiye’yi kitle turizminden, alternatif turizme taşıyacaktır. Ayrıca Oda olarak Fethiye’nin alternatif turizm değerlerine vurgu yapan, ilçemizin önemli bir ihtiyacı olan Fethiye’nin ilk tanıtım filmini de hazırladık. 2011 yılında Babadağ teleferik projesini üstlenmemizle beraber yamaç paraşütü sporunun geliştirilmesi Oda olarak önceliklerimiz arasına girmiştir. Bu kapsamda Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın da işbirliğiyle Babadağ’ın yamaç paraşütü merkezi olarak altyapısının güçlendirilmesi amacıyla Rotamız Babadağ Projesi’ni hayata geçirdik. Bu Proje ile havalarda da uçuş yapılmasını sağlamak için 1.200 metre pisti ve piste giden yolları yaptık. Öte yandan zirveye giden yolun 4 kilometresini parke döşeyerek Babadağ’ın altyapısını iyileştirdik. Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın da hibe katkısıyla 1 yılda Babadağ’a 1 milyon TL.lik yatırım yaptık.
Fethiye’nin alternatif turizmin başkenti olmasını istiyoruz
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak dünyada ve ülkemizde Fethiye’nin alternatif turizmin başkenti olmasını istiyoruz. Bu istek doğrultusunda yaptığımız bu çalışmaların devamı gelecektir.
Fethiye’de alternatif turizmin geliştirilmesine önemli katkıları olan Rotamız Babadağ Projesi’nin uygulama safhasında proje ekibimizin adeta bir parçası olan başta Ajans Genel Sekreteri olmak üzere tüm Ajans çalışanlarına ve bu organizasyona gelmeniz için siz değeli misafirlerimize teşekkür ederim. Pistimizin ve yollarımızın Fethiye’mize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ederim.”
GEKA olarak 1 milyon 300 bin civarında katkı verdik
açılışta konuşma yapan Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Süleyman Alata, GEKA’nın desteklediği projelerden 4’ünün Babadağ ile ilgili olduğunu belirtti. Alata, Babadağ’a bu güne kadar 1 milyon 300 bin civarında GEKA’nın desteği olduğunu ifade etti. Alata, şunları söyledi: “Biz Güney Ege Kalkınma Ajansının çalışma bölgesi olarak Muğla, Aydın ve Denizliyi kast ediyoruz. GEKA’nın bölge ekonomisine katkısı yadsınamaz. Turizmin ekonomiye katkısına baktığımızda istediğimiz verimi alamadığımızı görüyoruz. Türkiye’ye baktığımızda 2012 yılı itibariyle 37 milyon turist gelmiş. Ortalama harcama yaklaşık 640 dolar civarında. Şu an her şey dahil turizminin bizim turizmimize çok ciddi bir zararı verdiğini görüyoruz. Bizim GEKa olarak da bölgemizdeki kalkındırmaya yönelik bütün çalışmalarımızda bu perspektiften baktık. Potansiyeli harekete geçirelim derken bizim bölgemizdeki en önemli konulardan bir tanesi turizm konusu. Turizm konusunda alternatif turizmi bölgemizde geliştirelim ve yaygınlaştıralım vizyonuyla harekete geçtik. Kuruluşumuz 2009 yılı. 2010 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. En önemli programlarımızdan bir tanesi şuan da açılışını yaptığımız Babadağ programı. Bu çerçevede Muğla’da yürüttüğümüz 15 programdan 5 tanesi Fethiye’de yürütülüyor. Bu 5 tane projeden 4 tanesi Babadağ ile ilgili. Burada paraşüt hizmeti veren firmalara da destek verdik. Babadağ’a toplam yatırımımız 1 milyon 300 bin civarında. Bu projenin yürütülmesinde katkısı sunan başta Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak herkese teşekkür ediyorum.”
BABADAĞ EN GÜVENLİ UÇUŞ ALANI
Babadağ ve Ölüdeniz’in birlikte Fethiye, Muğla ve Türkiye tanıtımında simge olduğunu belirten Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık “Bu pistle beraber 5 tane kullanılabilir pistimiz var. Bu sene uçuşlar 90 bini aşarak ciddi boyuta ulaştı” Dedi. Babadağ'ın Türkiye’de ve dünyada yamaç paraşütü yapmak isteyenler için en güvenilir bölge olduğunun altını çizen Kaymakam Çalık yamaç paraşütü uçuşları için en güvenİlir ve profesyonel ekibinde burada olduğunu belirtti.
6 AY TURİZM GELİRİ YETERLİ DEĞİL
Bu tür projelere destek vereceklerini dile getiren Muğla Valisi Amir Çiçek yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Şu güzelim yerde hava güzel, doğa güzel bunun en iyisi de bu gibi projelerin uygulanması. Fethiye’nin ne tarafına bakarsak her tarafta turizm kokuyor. Her tarafta Türkiye’ye katma değer sağlayan değerler var. tabi ki bu turizme yönelik olan bütün yatırımlar başarıyla sonuçlanmış. Ama bu da yeterli değil. Bu kadar değerli olan, potansiyeli olan yerde bu potansiyeli değerlendirmek gerekiyor. 6 ay turizm geliri olsun. 6 ay işletmeler beklesin. Güneşi, iklimi her şeyi tarih olan bir yerde neden yılın 12 ayında turizm faaliyeti olmasın. Ekonomik girdiler sağlanmasın? Bunu bizden öncekiler de düşünmüşler ve çalışmışlar biz de elbette valilik ve kaymakamları olarak, belediyeler olarak Muğla’yı sevenler olarak bunun için çalışacağız. Ecdadımız bu yerleri canla başla mücadele ederek vermiş. Neden saklı kalsın bu güzel yerler? Bunu gören ajanslarımız, sivil toplum kuruluşlarımız gün geçtikçe daha iyi çalışıyor. Bunun en büyük örneği Rotamız Babadağ projesi. Bu projeyi yürüten Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasına, projeyi destekleyen Güney Ege Kalkınma Ajansına teşekkür ediyorum.”