Yıllardır Fethiyelilerin hayalini süsleyen Babadağ Teleferik Projesi nihayet sonuç aşamasına geldi. Yıllardır inatla mücadele eden FTSO Yönetimi, Muğla'nın en büyük projesi olan Babadağ Teleferik Projesinin ihalesinin önündeki engelleri bir bir aştı. Tüm kurum görüşleri alınarak hazırlanan imar planı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından bakan onayına sunulacak. Bakan onayının ardından Babadağ Teleferik Projesinin ihalesi yapılacak.
Babadağ Teleferik Projesi için yürütülen çalışmalara hız verilmesi amacıyla geçen hafta Ankara'da Orman Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığında ilgili birimlere ziyaret eden FTSO heyetine, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan da tam destek geldi.
Yıllardır yapılırdı, yapılamazdı diye konuşuldu, hep hayal olarak görüldü. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının Babadağ ihalesini almak için 2 günde kurduğu Güç Birliği Şirketinin ihaleye girmesine kadar teleferiğin yapılmasına inanan kişi hemen hemen yok gibiydi. Yıllardır ulaşılamaz bir hayal olarak kalan teleferik projesi Akif Arıcan Başkanlığındaki Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının çalışmalarıyla nihayet hayata geçiyor. Kısa bir süre içinde Çevre ve Şehircilik Bakanının onayına çıkması beklenen Babadağ Teleferik projesinde ihale için geri sayım başladı.
Babadağ Mesire Alanı ihalesini yapan ÖÇK'nın Orman Bakanlığından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçmesinin ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman Bakanlığı arasındaki anlaşmazlık nedeniyle ciddi bir gecikme yaşanan Babadağ Teleferik projesinde FTSO Yönetiminin inatla çaba sarf etmesi sonucu resmi izinler tamamlanma aşamasına geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanının onayının ardından Babadağ Teleferik projesi ihalesi için gün sayılacak.
Yılda 300-700 Bin Arasında Kişinin Teleferikle Babadağ'a Çıkması Bekleniyor
Yapımının ardından saatte 1000 kişiyi Babadağ zirveye çıkarması planlanan teleferik, bölgeye çok ciddi bir kazanım sağlarken turizmi de çeşitlendirecek. Ovacık'tan başlayan teleferik 1700 pistine çıkacak. 1200 pistinde bir asansör konulacak. 1700 pisti ile 1800 ve 1900 pistleri arasında ulaşım telesiyejlerle sağlanacak. Babadağ Teleferik Projesinin yaklaşık 50-60 milyon liraya mal olacağı, yılda 300 ila 700 bin arasında kişinin teleferikle Babadağ’a çıkacağı tahmin ediliyor.
Teleferiğin hayata geçmesiyle yamaç paraşütü sporcuları için cazibesi artacak olan Babadağ’dan 12 ay yamaç paraşütüyle atlanması sağlanacak. Teleferik Babadağ’a yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da hareket getirecek. Yamaç paraşütü sporcularının yanında, Ölüdeniz’i kış aylarında da görmek isteyen tatilcilerin bölgemize gelmesini sağlayacak. Bu sayede oldukça durgun geçen kış aylarına ekonomik olarak ciddi hareket gelecek.
Ormandaki zorlu süreç sona erdi, sıra bakan onayına geldi
FTSO Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu Üyeleri Adnan Bakırcı ve Ömer Eriz, FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, Çevre ve Şehir Plancısı Ercan Çınaroğlu'ndan oluşan heyet Babadağ Teleferik Projesi için yürütülen çalışmalara hız verilmesi amacıyla geçen hafta Ankara'da Orman Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığında ilgili birimlere ziyaret etti. Orman Bakanlığından imar planı için gereken ve zor bir aşama olarak görülen son imzanın da atıldığı ziyaretlerde, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü'nün Babadağ Teleferik Projesinin imar planını Bakan onayına sunması için görüşmeler yapıldı.
Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü'nde evraklarda her hangi bir eksiklik olup olmadığının incelendiği belirtiliyor. Babadağ Teleferik projesinin kamu yararına yapılan bir çalışma olduğu için bakan onayından kısa sürede geçeceği söylendi.
FTSO heyeti Ankara ziyaretinde, projeye destek için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile de görüştü. Rifat Hisarcıklıoğlu, FTSO'nın çalışma ve başarılarını yakından bildiğini belirterek her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söyledi.
"Fethiye'nin hayalini gerçekleştiriyoruz"
FTSO Yönetimi ve çalışanları olarak teleferiğin hayata geçmesi için çaba sarf ettiklerini belirten FTSO Başkanı Akif Arıcan, Babadağ Teleferik Projesine ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak Fethiyelilerin en büyük hayalini gerçekleştiriyoruz. İlçemizde turizmi 12 aya çıkarmak amacıyla başladığımız Babadağ Teleferik projesinde sona yaklaştık. Odamızın şirketi Güç Birliği tarafından yürütülmekte olan Babadağ Teleferik Projesinin önündeki engelleri bir bir aştık. Projenin en zorlu süreci olan Orman Bakanlığı ile olan bölümünde son imza geçen hafta Ankara ziyaretimiz sırasında atıldı. Babadağ Teleferik Projesinin imar planı Tabiat Varlıkları Kurumunca en kısa sürede bakan onayına sunulacak. Kısa bir süre içinde onaydan geçmesini bekliyoruz. Bir yandan da ihale şartnamesinin hazırlanması için çalışıyoruz. Ülkemizde bir ticaret odasının teleferik yapması, şartname hazırlaması konusunda bil ilki başarıyoruz."
"Mücadelemizi inatla sürdürmemiz bakanlık çalışanlarını da etkiledi"
"Bir çok bürokratın buraya gelip Babadağ'ı görmesini sağladık. Babadağ'ı görüp projeyi inceleyen bakanlık çalışanları kamu yararını görüp projenin tamamlanmasını istiyor. Bakanlık çalışanları da Orman ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasındaki anlaşmazlık nedeniyle çok fazla zaman kaybedildiğine inanıyor. Bakanlık çalışanları da teleferik projesinin tamamlanması için inatla ve samimiyetle çalışmamızı taktir etti diyebiliriz. Ankara ziyaretimizde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu da ziyaret edip desteğini istedik. Her konuda desteğe hazır olduğunu dile getirdi. Yaptığımız çalışmalar onu da heyecanlandırıyor. Oda yönetimi ve çalışanları olarak hep birlikte heyecan içinde canla başla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölge turizmine çeşitlilik kazandıracak, 4- 5 ay değil, 8- 10 ay turizm yapılmasının yolunu açacak teleferiği Fethiye’ye kazandırıyoruz. Bu süreçte bizden desteklerini esirgemeyen AKP Muğla Milletvekili Hasan Özyer ile her ihtiyacımızda yanımızda bulunarak desteğini veren AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk'e sonsuz teşekkürlerimi sunarım."