``BABADAĞIN DEĞERİ 50 MİLYON TL’NİN ÜZERİNE CIKACAK`` - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

``BABADAĞIN DEĞERİ 50 MİLYON TL’NİN ÜZERİNE CIKACAK``

Haber Tarihi: 20.03.2013

Her Çarşamba Kanal F de yayınlanan ve Dilek Taş’ın hazırlayıp sunduğu ‘’Yeni Bir Gün Yine Bir Gün’’adlı programa Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan 20.03.2013 tarihinde konuk oldu. Bu haftaki programda Fethiye’nin merak edilen Babadağ Teleferik projesi ele alındı. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan konuyla ilgili olarak aşağıdaki açıklamalarda bulundu.

‘’2000 yılların başından beri Fethiye'de teleferik yapılması düşünülüyordu.17 Haziran 2011 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu  ( TAVAK)  tarafından ihaleye çıkarılan "Babadağ Hava Sporları Merkezi ve Rekreasyon Alanını"  FTSO olarak %99 oranında hisse sahibi olduğumuz Fethiye Güçbirliği LTD ŞTİ Yıllık 500,000 TL kira bedeli ile aldı. 5 yıl içinde teleferik projesinin hayata geçirilmesi ile sözleşeme 24  yıl daha uzatılacak. Kiraladığımızdaki tahmini değeri 5-6,000,000 TL olan alanın değeri yapacağımız yatırımdan sonra fizibilite raporlarında bugünkü değerle 31,850,000 $ yani 57,330,000 TL'ye çıkacağı öngörülüyor.

Projenin gecikme nedenine gelirsek biz 2012 yılında hazırlık sürecini bitirdik ve projeyi bakanlık onaylarına ve kurum görüşlerine sunduk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu  (TAVAK)' undan aldığımız Babadağ Hava Sporları Merkezi kanunda yapılan değişiklikle Orman Bakanlığının sorumluluğuna devredildi.  Bu değişikliğin resmileşmesi ise 31/12/2012 tarihine kaldı. Bize düşen gerekli işlemleri yapmamıza rağmen devir işlemini beklemek zorunda kaldık. Bu süreçte ortaya çıkan özel mülkiyete ait yerlerin kamulaştırma sorunlarını da çözdük. 2012 yılında başlamayı düşündüğümüz ihale süreci bu nedenle 2013 yılının ortalarına sarktı.

2014 yılında içinde tesisleri bitirip işletmeye almaya planlıyoruz. Kiralama sözleşmemiz gereği Fethiye Güçbirliği Ltd. Şti. alanı 2040 yılına kadar işletilecek. Kiraladığımız alan 380 hektar. Biz bu alanın sadece 11 hektarında işlem yapacağız. Bu alanın yani toplam alanın %2,8'ini kullanacağız. Bu kullanım alanı da binaların toplam alanı değil. Yapılacak binaların toplam alanı 1500 metrekare yani 0,15 hektar.  1500 metrekare alana binalar yapılıp geri kalan alanda helikopter alanı, park, yol ve yamaç paraşütü pistleri için düzenleme yapılacak. Fethiye ilçesinin % 72 si ormanlık ve makilik. FTSO olarak bu doğal yapıyı korumak istiyoruz. Bu amaçla tesisimizde çevreye zarar vermemek adına arıtma tesisi de inşa edeceğiz .

Yapacağımız yatırım teleferik için 10,000,000 $ ve binalar ve çevre düzenlemesi için 1,000,000 $ olmak üzere 11,000,000 $ yani yaklaşık 20,000,000 TL olacak. Hisarönünden başlayıp 1700 metre rakıma çıkan 3850 metre uzunluğunda bir hat olacak. Şu an karayolu ile 45 dakika kadar süren yol 10-12 dakika'ya düşecek. Saatte 1200 kişi taşıma kapasitesinde olacak.

Babadağ'a uçuş amaçlı yılda 62,000 kişi çıkıyor. Halbuki Fethiye'ye gelen turist sayısı yılda 1,200,000 kişi civarında . ( 525,000 yabancı, 660,000 yerli turist geliyor.)Saklıkent'e 305,000, Kumburnu'na 416,000 ziyaretçi gelmiş. Teleferiği yapmamızla birlikte yılda Babadağ'a 300,000 kişilik ziyaretçi rakamına ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Dünyada yamaç paraşütünün yapıldığı İsviçre'deki Ross Dağı ve Musenalp,İtalya'da Monte Lussari, Avusturya'daki Seltschach - Arnold Stone, Fransa'da Chamonix/Monte Blanc, Annecy Treh gibi yerler var. Bunları inceledik. Fethiye- Babadağ  kesinlikle dünyanın en meşhur yamaç paraşütü yerlerinden biri.  Biz  sunulan hizmetin kalitesini artırarak daha iyi işletmek  istiyoruz.

Bu amaçla 1700,1800 ve 1900 metrede var olan 3 ayrı pist'tin yanında 2013 yılında 850 ve 1200 metre rakımda iki yeni pist açmayı planlıyoruz. Fethiye'de turizmi 12 aya çıkarma hedefimiz çerçevesinde teleferik 'te 12 ay açık olacak.Yılda 300,000 $ gelir getireceğini tahmin ediyoruz.

Teleferik yapılan Bergama, Ordu Boztepe, Kemer Tahtalı, Gaziantep Şahinbey'de teleferik yapılan yerlerde beklenenin üzerinde ziyaretçi rakamlarına ulaşılmış. bizde fizibilite raporuna göre yıllık %5 artış hedefliyoruz. Muğla iline yılda 3,000,000'dan fazla yabancı turist giriş yapıyor. Bunların %46 sı İngiliz, %7'si Hollandalı, %6'sı Alman %6'sı Rus, %5'i Fransız % 30'da dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen turistler var. Yabancı turistler ortalama 5 gün gecelerken yerli turistler ortalama 2 gün geceliyor. Fethiye olarak bu tür yatırımlarla daha fazla yabancı turist çekip daha fazla geceleme sayısına ulaşabilmeyi planlıyoruz. Turistler ne kadar uzun süre Fethiye'yi ziyaret ederse Fethiye'deki ekonomik hayata  daha fazla katkıda bulunacağı açıktır.’’