Balık Halindeki ve Kordondaki Restoranlara Balıklarımıza Sahip Çıkalım Konulu Broşürler Dağıtıldı - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Haber Tarihi: 29.11.2011

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Deniz Ticaret Odası’nın 17.10.2011 tarihinde ortaklaşa düzenlediği “Öldürdüğünüz Orfozu Yaşatarak 100 Kere Satabilirsiniz” konulu panelde Fethiye Körfezi’ni tehdit eden tehlikeler ve çözüm önerileri konuları ele alınmış ve tartışılmıştı. Söz konusu panelin sonuç bildirgesi 22 Kasım 2011 tarihinde kamu kurum kuruluşlarına ve sivil toplum örgütlerine dağıtılmıştı.

Bu kapsamda FTSO, İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlülüğü ile ortak bir çalışma yaparak kamuoyu oluşturmak ve bu konuda insanlarımızı bilinçlendirmek amacıyla bir broşür çalışması yaptı. Hazırlanan broşürler 29.11.2011 tarihinde Fethiye Balık Halindeki ve kordon boyundaki restoranlara ve vatandaşlara dağıtıldı. Konu hakkında görüşlerini bildiren Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan:

“Fethiye Körfezi’ndeki nesli tükenmekte olan balıkların korunması, deniz altı yaşamının canlandırılması ve ilçemizin dalış turizmi konusundaki potansiyelinin harekete geçirilmesi konusunda “Fethiye Körfezi’ni Yaşatarak Yaşayalım” isimli panelimizin sonuç bildirgesini geçen hafta başta Kaymakamlık olmak üzere konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri ile paylaşmıştık.

Bugün bu panelimizin sonuçlarını tüm kamuoyu ile paylaşmak amacıyla buradayız. Nesli tükenmekte olan orfoz ve logos balıklarının satıldığı ve tüketildiği noktalara broşürlerimizi dağıtarak bu konudaki farkındalığı arttırmayı amaçlıyoruz.

Balıkçılık açısından Fethiye Körfezi’nin en önemli balıkları Orfoz ve Lagostur. Bu balıklar üstün ve farklı lezzet özelliği ile Fethiye‘deki restoranların önemli bir gelir kaynağıdır.  Balık lokantaları için vazgeçilmez olan bu iki balık türü, aynı zamanda Fethiye körfezindeki dalış turizminin de en önemli unsurlarındandır.  Dalış turizminin vazgeçilmezleri su altında bulunan yapay ve doğal batıkların yanısıra su altı canlılarıdır. Lagos ve Orfoz balıkları da dalışlarda yoğun ilgi gören su altı canlılarının başında gelmektedir.

Ancak körfezimizdeki Orfoz ve Lagos balıklarının geleceği tehdit altındadır. Gerçekten orfoz ve lagos balıklarının avlanmasında dikkat edilmesi gereken hususların dikkate alınmaması ve körfezin kirlilik tehdidi altında olması bu balıkların geleceğini tehlikeye atmaktadır.

Maalesef balık satış noktalarında ve lokantalarda 40 cm.nin altında Orfoz ve Lagos balıklarının satıldığı ve müşterilere sunulduğu gözlemlenmektedir. 40 cm.nin altındaki her logos ve orfoz henüz bebeklik çağındadır. Bu balıklara bir kez üreme şansı vermez ve bu şekilde bilinçsizce avlanmaya devam edersek Lagossuz ve Orfozsuz bir Fethiye’de balık lokantalarının ve dalış turizminin büyük ve ciddi bir yara alacağını kestirmek çok güç değildir.

Lagos ve Orfoz balıklarının bölgedeki sürdürülebilir turizm açısından vazgeçilmez olduğunu bir kez daha vurgular, 40 cm.nin altında bu balıkların tüketilmemesi ve satın alınmaması konusunu Fethiye kamuoyuna sunarız.” dedi.