Basın Açıklaması - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Basın Açıklaması

Haber Tarihi: 06.07.2012

Bağımsız belediye meclis üyesi Veli Pabuşçu’nun yerel gazetelerde yer alan Fethiye Toptancı Hali’nin bulunduğu alana yapılması planlanan alışveriş merkezi (AVM)  hakkında tepki vermediğimiz için odamızı kınayan beyanına ilişkin basın açıklaması.

Fethiye, yaşamaktan keyif alınan bir turizm şehri olarak bilinmektedir. Hatta kişiye özel tatil olarak adlandırılan butik turizminin geliştirilmesi konusunda işletmelerimiz tesislerini yenilerken Fethiye Belediyesi tarafından da butik şehir olma yönünde adımlar atıldığı herkesin malumudur. Butik, kelime olarak sıra dışı, farklı ve kişiye özel anlamı taşımaktadır. Başka bir ifadeyle bir şehrin butik olabilmesi için özgünlük arz etmesi, sıra dışı ve kişilikli olması, sunulan hizmetlerin beklentilerin üstünde olması gerekmektedir.

Belediyemiz butik kent olma yönünde adım atarken butik kavramı ile hiçbir alakası olmayan alışveriş merkezi gibi büyükşehirlerde adım başı görebileceğiniz dev bir yapıyı Fethiye’nin ortasına yapmayı planlamasını bir çelişki olarak görmekteyiz. Bu merkezin adına yaşam sözcüğünü eklemek, Fethiye’ye özgü yaşamı ve özgünlüğü yaratmaya yetmeyecektir. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın bu konudaki görüşü bilimsel temellere dayanmaktadır. Şehir bölge plancısına yaptırdığımız çalışmada Fethiye Hali’nin bulunduğu alana AVM yapılmasının sakıncaları bir rapor haline getirilmiş ve Fethiye Belediye Başkanı Sayın Behçet Saatcı’ya elden teslim edilmiştir.

Projeyi incelediğimizde yapının, oldukça büyük bir kütle niteliğinde olduğunu görüyoruz. Bunun yanında ihtiyacın ve talebin çok üstünde dükkân ve diğer sirkülasyon alanları gibi insanların içinde kaybolacağı geniş mekânlar ile büyük kütleler, şu anki ihtiyacın çok üstünde bir kapasiteye sahiptir. Bunun yanısıra projede müşteri kapasitesini karşılayabilecek yeterli otopark alanlarının ayrılmadığı görülmektedir. Öte yandan şehir merkezine yakın bir konumda olması nedeniyle trafik sıkışıklığına davetiye çıkarmaktadır.

Yukarıdaki teknik sorunların yanında oda olarak bu projeye karşı olmamızın başka nedenleri de vardır. Fethiye’de zincir market sayısı bugün 60’a ulaşmış olup Fethiye’nin merkezinde her bin kişiye 213 m2 alışveriş merkezi düşmektedir. Bu sayı, Türkiye ve Avrupa ortalamasının üzerindedir. Ayrıca şehir merkezindeki esnafımız siftahsız dükkânını kapatırken Paspatur Çarşısı gibi tarihi bir çarşımızı Fethiye’ye özgü ve sıra dışı açık hava alışveriş merkezi yapmak varken toplam inşaat alanı 21.000 m2 olacak bir alışveriş merkezini kentin göbeğine konuşlandırmada bu kadar ısrarcı olunmasının nedenini anlamakta zorlanıyoruz.

Büyük şehirlerde yaşandığı üzere, bu tür alışveriş merkezlerine ulusal ve uluslararası firmalar kendileri şube açmakta, yerel esnaf büyük firmalar karşısında rekabet etmekte zorlanmakta veya kepenklerini bir daha açmamak üzere kapamaktadır. Hali hazırda, kapanan dükkânların yerine yenilerinin açılmadığı bir Fethiye’de, esnaflarımızı daha da zor duruma sokacak bir projenin hayata geçirilmesi, Fethiye’nin sürdürülebilir ticaret hayatına büyük bir darbe vuracaktır.

Tüm bunların ötesinde, 80 bin nüfuslu merkezi ile kendine has kentsel kimlik ögelerini taşıyan ve önemli bir turizm destinasyonu olan Fethiye’de kamusal bir alana AVM kurulması sürecinde Fethiyelilerin birlikte karar vermesi en doğru yaklaşım tarzı olacaktır.

Fethiye kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.