Başkan Çıralı canlı yayında soruları yanıtladı - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Başkan Çıralı canlı yayında soruları yanıtladı

Haber Tarihi: 18.04.2022

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, FRT Televizyonu'ndan canlı yayınlanan ‘Gündem Analiz’ programına konuk oldu. Canlı yayında moderatör Necati Kanbur’un sorularını yanıtlayan Başkan Çıralı, FTSO tarafından yürütülen projeler ve çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi. Moderatör Kanbur’un Göcek koyları ihalelerine ilişkin sorularına da yanıt veren Başkan Çıralı, “Ülkemizin dışa açılan tanıtım fotoğraflarında yer alan, deniz turizminde marka hâline gelmiş koylarımızın ve adalarımızın korunması sadece deniz turizminin aktörleri değil tüm bölge halkının ve doğaseverlerin ortak dileği. Bunun için biz de sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte ortak tepki gösteriyoruz.” dedi.

15 Nisan Cuma günü canlı yayınlanan programda konuşan Başkan Çıralı, “Göcek koyları bölgemiz açısından son derece önemli bir konu. Çünkü geleceğimiz söz konusu. Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Göcek-Dalaman koylarında özellikle son dönemde artış gösteren özel sektöre devretme ve yapılaşma girişimlerini kaygıyla takip ediyoruz. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yapılan son ihaleler ve sonrasındaki işletme süreci kesinlikle kamu yararı taşımıyor. Son olarak bugün Turizm Konseyi toplantımızda konuyu ele aldık. İhalelerle ilgili çok ciddi bir detay daha ortaya çıktı, Çevre Bakanlığı’nın ihalelerle ilgili sözleşmesinin 6’ncı maddesinde ‘Alanın imar planına göre ilave yapılaşmaya müsait olması durumunda idarenin izni ile yeni bedel ve şartlarla inşaat yapılabilir’ gibi bir ifade var ki bu koylarda yapılaşmanın kapısını ardına kadar açıyor.” dedi.

Başkan Çıralı, “Bilimsel bir çalıştay topluyoruz”

Fethiye ve Dalaman Belediye başkanları ve turizm konseyindeki paydaşlarla birlikte konunun her yönüyle ele alınması için önümüzdeki günlerde bir çalıştay toplamayı kararlaştırdıklarını vurgulayan Başkan Çıralı, “Belediyelerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız ve STK’lar olarak söz konusu ihalelerin iptal edilmesini, yapılacak çalışmanın özel sektör tarafından değil, kamu yararı gözetilerek yapılmasını istiyoruz. Bu ihaleler iptal edilmezse, deniz turizmi kullanıcılarına ek maddi yük getireceği gibi koylarda yapılaşmayı da beraberinde getirecek. Gerekirse, gerekli olan mapa şamandıra ve tonozlarla ilgili ihalelerin Turizm Konseyi ve Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu’nun desteği, kamu kurumları, Fethiye ve Dalaman Belediyeleri eliyle yapılmasını, işletme sürecinde de kullanıcılardan herhangi bir ücret alınmamasını talep ediyoruz. Bu talebimizi ilgili makamlara ilettik. İhaleler iptali gündemde, iptal edileceğine de inanıyorum. Her yıl çok sayıda yat ve günübirlik tekneyi ağırlayan bölgemizin doğal güzelliğinin bakirliğinin korunması önemli. Ülkemizin deniz turizminin gözdesi olan Göcek koylarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması her şeyden önce görevimiz. Ülkemizin dışa açılan tanıtım fotoğraflarında yer alan, deniz turizminde marka hâline gelmiş koylarımızın ve adalarımızın korunması sadece deniz turizminin aktörleri değil tüm bölge halkının ve doğaseverlerin ortak dileği. Bunun için biz de sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte ortak tepki gösteriyoruz.” diye konuştu.

“2022 yılı turizm açısından oldukça hareketli bir yıl olacak”

2022 turizm sezonuna ilişkin beklentilerini de izleyicilerle paylaşan Başkan Çıralı şunları söyledi; “Hiç kuşkusuz turizm sezonunun iyi olması dış etkenlerden bağımsız değil. Ama her şeyin yolunda gitmesi durumunda yeni pazarlarda etkili tanıtım yapılmasına bağlı. Bölgemizin uluslararası alanda en iyi şekilde tanıtımı için turizm paydaşlarımızla gerek yüz yüze gerçekleştirilen fuarlarda gerekse sosyal medya ve dijital platformda etkili çalışmalar yürütüyoruz. Katıldığımız fuarlarda sadece deniz-kum-güneş ekseninde değil alternatif turizm potansiyelimizin ve coğrafi işaretli ürünlerimizin de tanıtımını da etkili şekilde yapıyoruz. Küresel salgın nedeniyle sokağı çıkma yasakları, kapanmalar nedeniyle geç başlayan, İngiltere pazarının kapalı olduğu ve orman yangınlarının yaşandığı geçen yıl, bölgemiz açısından ciddi anlamda kötüydü. 2021 sezonu turizm ve bağlı sektörlerimiz için maalesef kayıp bir yıl oldu. Pandemi öncesinde yılda 3 milyon 300 bin turist ağırlayan ilimiz, geçen sezon sadece 1 milyon yabancı turist ağırladı. Pazar ülke bazında değerlendirdiğimizde geçen yıl bölgemize en fazla turist 256 bin 475 turist ile Ukrayna’dan geldi. Ukrayna’yı 241.339 kişi ile Rusya izledi. İngiltere pazarının kapalı olması dolayısıyla yaşanan sorunlar, yıllardır konuştuğumuz ama bir türlü hayata geçiremediğimiz turizmde pazar çeşitliliğinin önemini bir kez daha gösterdi. Dolayısıyla Bölge olarak turizm stratejimizi değiştirdik ve tanıtım çalışmalarında pazar çeşitliliğine gittik. Fethiyemizin ünü gerek ulusal düzeyde gerekse uluslararası düzeyde her geçen gün artıyor. Belediyemiz ve Turizm Konseyi’ndeki paydaşlarımızla birlik beraberlik içinde katıldığımız fuarlar çok verimli geçti. Fuarlardaki bölgemize olan ilgi ve aldığımız geri dönüşler 2022 yılının bölgemiz turizmi açısından hareketli olacağının sinyallerini veriyor."