Başkan Çıralı FRT’de Gündem Analiz programına konuk oldu - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası
Loading...
Haber Galerisi

Başkan Çıralı FRT’de Gündem Analiz programına konuk oldu

Haber Tarihi: 08.10.2021

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, FRT TV'de canlı yayınlanan Necati Kanbur’un sunduğu “Gündem Analiz” programına konuk oldu. Programda Necati Kanbur’un sorularını yanıtlayan Osman Çıralı başta Babadağ Teleferik olmak üzere FTSO tarafından yürütülen projeler, pandemi döneminde yapılan çalışmalar ile lobi faaliyetleri hakkında bilgi vererek, turizm sezonunu ve bölge ekonomisini değerlendirdi. 8 Ekim Cuma günü yayınlanan programda Başkan Çıralı, şunları söyledi:

2021 Turizm sezonu

“Tüm dünyada etkili olan ve ülkemizde de 2020 yılı mart ayından bu yana tüm öncelik ve alışkanlıklarınızı değiştiren Covid-19 virüsünün neden olduğu küresel salgın nedeniyle her anlamda sıkıntılı günler yaşıyoruz. 1.5 yıldır devam eden salgının önlenmesi için alınan yoğun tedbirler ve kapanmalar nedeniyle tüm Türkiye’ye ile birlikte bölgemizdeki sosyal ve ticari hayat da durma noktasına geldi. Kapanmalar, sokağı çıkma yasakları derken bu dönemin, ekonomisi büyük ölçüde turizme bağlı bölgemizdeki etkisi çok daha ağır ve yıpratıcı oldu. Salgında son olarak 1 Haziran 2021’de başlayan normalleşme dönemi ve aşı ile birlikte yeni bir döneme girdik. 2021 turizm sezonu da bu gelişmelere bağlı olarak geç başladı. Bölge olarak turizmde hareketlenme beklerken, İngiltere’nin, ülkemizi kırmızı listeden çıkarmaması nedeniyle 2021 yaz sezonu bölgemiz için tam bir hayal kırıklığı oldu. Yaz aylarında İngiltere pazarından beklenen yaklaşık 1.5 milyon turist bölgemize gelemedi.

Yurt dışı uçuşlar geç açılınca Fethiye olarak iç pazara yöneldik.  Diğer taraftan dış pazardan Rusya ve Ukrayna’dan misafirlerimiz bölgemize gelmeye başladı. Beklentilerin altında da olsa tam hareketlilik başlarken bu kez de bölgemizde üst üste çıkan yangınlar turizmi olumsuz etkiledi. Neyse ki Fethiye ve Seydikemer’de çıkan yangınlara halkımızın da desteğiyle acil müdahale edildi ve yangınlar çok büyümeden söndürüldü. Muğla’nın birçok ilçesi afet bölgesi ilan edilmesine rağmen tüm girişimlerimize rağmen bölgemiz afet bölgesi dışında kaldı.

2021 sezonu turizm ve bağlı sektörleri için kayıp bir yıl oldu derken, 17 Eylül’de İngiltere’den gelen haberle bir nebze de olsa rahatladık. İngiltere, ülkemizi kırmızı listeden çıkardı. Bu kararı sezonun Kasım ayı sonuna kadar uzayacağı anlamına geliyor ki bu bölgemiz için yaz sezonu kadar olmasa da iş ve hareketlilik olarak değerlendirdik. Ancak son olarak 5 Ekim Salı günü yaptığımız Turizm Konseyi toplantısında Türkiye’nin kırmızı listeden çıkarılmasıyla birlikte açılan İngiltere pazarından beklenen turistin akışının olmadığı ortaya çıktı. Dalaman Havalimanı verileri, Eylül ayında İngiltere’den Fethiye’ye gelen misafir sayısı beklenenin çok altında.

Biz 2018 yılında göreve geldiğimiz günden itibaren bölgemizde turizmin 12 aya yayılması ve pazarın çeşitlendirilmesi gerektiğini savunduk ve buna ilişkin çalışmalar yaptık. 2018 yılında Turizmin 12 yayılması ve alternatif turizm faaliyetleri konulu panel düzenledik. Panelde bölgemizin potansiyeli, yapılması gerekenler her yönüyle konuşuldu. Sonrasında da her platformda bunları dile getirdik. Bölgemizin yamaç paraşütü, Likya yürüyüş yolu, kültürel değerlerimiz gibi çok sayıda değerlendirebileceği potansiyeli var. Ancak konaklama sektörü başta olmak üzere turizmcilerimizin buna hazır olması önemli. Bugünden yarına olmuyor.

Salgın döneminde üyelerimiz için neler yaptık?

Bu süreçte Oda olarak üst kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği önderliğinde üyelerimiz adına gelişmeleri, alınan tüm bu tedbirleri takip ederek, web sitemiz, sosyal medya hesaplarımız ve SMS ile üyelerimize bilgi verdik.

Üyelerimizin bu süreçten en az zararla çıkması için üyelerimizle temasa geçerek, yaşadıkları sorunları ve beklentilerini aldık. Üyelerimizden bize ulaşan sorun ve önerileri bekletmeden anında üst kuruluşumuz TOBB aracılığıyla ilgili kurum ve kuruluşlara ilettik.

Video konferanslarla gerçekleştirilen toplantılarda FTSO üyelerinin sorun, talep ve önerilerini TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun aracılığıyla birebir ilgili bakanlarımıza aktardık.

Üyelerimizin en büyük ve en acil sorunu finansman ihtiyacıydı. Üyelerimizin ortak talebi olan finansman ihtiyacına çözüm bulma girişimimiz doğrultusunda 2020 ve 2021 yıllarında 2 kez TOBB Nefes Kredisi ve onun yanında da KGF destekli krediler devreye alındı.  Son olarak üyelerimize nefes olması amacıyla 6 ay tamamen ödemesiz, 12 taksit ödeme imkanı olan TOBB Nefes Kredisi 1 Haziran’da başlatıldı. FTSO olarak, TOBB ile birlikte tüm kaynaklarımızı üyelerimiz için seferber ettik.

2020 ve 2021 yıllarında toplam 428 üyemize, 33 milyon 64 bin 500 lira kredi kullandırıldı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, ilk günden itibaren üyelerimizden gelen sorun ve talepler çerçevesinde, üst kuruluşumuz Türkiye Odaları ve Borsalar Birliği öncülüğünde neler yaptığımızı başlıklar halinde özetleyecek olursak;

  • Salgın ile ilgili tedbir ve normalleşme genelgelerini an ve an tüm mecralardan üyelerimize duyurduk.
  • Salgının ilk günlerinde maskenin yetersiz olduğu dönemde Odamız üyelerine maske dağıtımı gerçekleştirdik.
  • Sokağa çıkma yasağı süresince; Üyelerimizin de talebi doğrultusunda imalatçıların, tedarikçilerin, inşaat işlerinde çalışanların sokağa çıkma yasağından muaf tutulması sağlandı.
  • 65 yaş ve üzeri işletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, serbest meslek sahipleri ile çalışanlar sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldu.
  • Mücbir sebep kapsamının genişletilmesi ve (turizm başta olmak üzere) ilgili tüm sektörlerin “mücbir sebep” kapsamına alınması sağlandı.
  • Mayıs ayında yurtdışı uçuşların açılmasını talep edildi ve Haziran ayında uçuşlar başladı.
  • Salgının ilk dönemlerinde maske, kolonya, temizlik ürünlerindeki fahiş fiyat uygulamaları konusunda girişimlerde bulunuldu. Böylece denetimler artırıldı, yasaklar uygulandı.
  • Odamızın girişimleri ile Konaklama ve yeme-içme hizmetlerinde KDV oranları önce 2020 yılsonuna kadar yüzde 8'den yüzde 1'e, (Seyahat Acentelerinde) Yolcu Taşımacılığında ise %18’den %8’e indirildi. Daha sonra KDV indirimlerinin devamı için girişimlerde bulunuldu ve en son 30 Eylül 2021 tarihine kadar uzatıldı.
  • Katı atık ücretlerinin salgın süresince alınmaması hakkında yerel belediye nezdinde girişimde bulunuldu ve ödemeler 3 ay süresince ertelendi.
  • 30 Mayıs 2020 tarihinde yayınlanan ‘Lokanta, Restoran, Kafe vb. İşyerleri; Park, Piknik Alanları; Mesire Yerleri ve Giyim Pazarları Genelgesi'nde yer alan ve kapanma süresi 22.00 olması gerektiği belirtilen işletmelerin; hizmet verme sürelerinin saat 24.00'e alınması hususunda talep yazısı yazıldı. Yazı sonrasında restoran saatleri 24.00 olarak değiştirildi.
  • Muhtasar, KDV, vergi, SGK ödemelerinin ötelenmesini birçok defa Rıfat Başkanımıza ilettik. İlk etapta Muhtasar-KDV-SGK ödemeleri 6 ay ertelendi sonrasında da Yapılandırma yasası çıkarıldı ve kamuya olan tüm borçların(vergilerin) yapılandırılması sağlandı.
  • Otopark Yönetmeliği’nin yürürlük tarihi belirli aralıklarla ertelendi. En son 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatıldı.
  • Talebimiz üzerine, salgının başladığı 24 Mart 2020 öncesine ait ödenmeyen kredi/çek/senet/kredi kartı borçları, 31 Aralık 2020 tarihine kadar ödendi veya yeniden yapılandırılırsa, sicile işlenmedi.
  •  Kısa çalışma ödeneğinin uzatılması TOBB ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletildi ve en son 31 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldı.
  • 20 Kasım 2020 tarihi itibariyle restoranların tekrar kapatılması ile sokağa çıkma yasağı olduğu saatlerde paket servis yapmaları yasaktı. Yaptığımız girişimlerle gece 24.00’e kadar paket servis hizmeti sunmalarını sağladık. Aynı durum marketler için de geçerliydi, girişimlerimiz sonucunda market ve bakkallar da sokağa çıkma yasağı olduğu saatlerde paket servis yapabildiler.
  • Okulların kapalı olduğu dönemde TOBB ve Odamız desteği alınan klavyeli tabletler, ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtılmak üzere Fethiye ve Seydikemer İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine teslim ettik.
  • Turizm sektöründe öncelikli aşılama talebimizi yetkili mercilere ısrarla ilettik ve 12 Mart 2021 tarihli Kültür ve Turizm Bakanlığı açıklaması ile Turizm Personeli Aşılama Kayıt Sistemi hayata geçirildi.
  • Üyelerimizden gelen taleplerden olan 2021 yılı TAPDK Belgesi süre uzatım işlemi TOBB tarafından Tarım ve Orman Bakanlığına iletilmiş ve süre uzatımı 2 ay daha uzatıldı.
  • Odamızın defaatle girişimlerde bulunduğu istihdam üzerindeki Vergi ve SGK Prim yükleri konusunda salgın dönemi sonrasında normalleşme süreci kapsamında İŞKUR tarafından İstihdama Dönüş Teşviki (Prim Desteği) ve Normalleşme Teşviki devreye alındı.
  • Üyelerimizden gelen talebe istinaden yaptığımız girişimler neticesinde “Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” nde yer alan seyahat acenteleri ve yolcu taşıma maddeleri ile ilgili endişe ve öneriler iletildi ve kabul edilen teklif metninde ilgili maddeler çıkarıldı.

Salgın döneminde üyelerimizin sorunlarını ve taleplerini ilgili mercilere iletmek amacıyla video konferans ve yüz yüze gerçekleştirilen 15 toplantıya katıldık ve üyelerimizin toplam 70 sorununu ve talebini ilettik.  Böylece sektörlere ve bölge ekonomisine nefes aldıracak birçok düzenlemenin çıkarılmasını sağladık. 

Dijitalleşme ile kesintisiz hizmet sunduk

Salgına rağmen, aldığımız tedbirlerle hiçbir aksama olmadan şeffaf, güvenli ve sağlıklı şekilde üyelerimize hizmet sunduk. Oda yönetimi olarak özel önem ve öncelik verdiğimiz dijitalleşmenin önemi salgın sürecinde bir kez daha ortaya çıktı. Kısıtlamaların olduğu salgın döneminde Oda olarak üyelerimize kesintisiz bağlantıda olduk. Başta web setimiz olmak üzere sosyal medya, SMS, mail tüm dijital alanları kullanarak üyelerimizi 7/24 bilgilendirdik. Sorun, talep ve önerilerini aldık. Hizmetlerimizi dijital ortamda sürdürdüğümüz gibi tüm toplantılarımızı online olarak yaptık. Üyelerimize daha kaliteli ve hızlı hizmet anlayışıyla Odamızın web sitesini yeniledik. Kolay erişim için cep telefonları için mobil uygulamamız hizmete girdi. 

Yine bu süreçte üyelerimize kaliteli ve sağlıklı hizmet verebilmek için; Hijyen belgesi aldık, akreditasyon belgemizi yeniledik.

Odamıza 2018 yılında 480, 2019 yılında 418, 2020 yılında 533, 2021 yılının 9 ayında 464 üye kayıt oldu. Odamızın faal üye sayısı; 2018 yılında 4150, 2019 yılında 4157,  2020 yılında 4130, 2021 yılının 9 ayında 4391’a ulaştı.

Babadağ Teleferik hizmete alındı

Bu yıl yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen Odamız ve bölgemiz için çok güzel ve önemli bir gelişme oldu. Odamızın prestij projesi Babadağ Teleferik tamamlanarak hizmete girdi.  İlk olarak 2011 yılından gündeme gelen ancak bürokrasiden kaynaklanan gecikmeler nedeniyle 7 yıl sonra ihale edilebilen Babadağ Teleferik Projesi’nin inşaatı aslında 2020 yılı sonu itibarıyla tamamlandı. Ön kabul ve geçici kabul süreci biraz uzadı. Prestij projemiz olan Babadağ Teleferik tamamlanarak, Haziran ayı itibariyle hizmete açıldı.

Babadağ Teleferik bölgemize yeni bir değer daha kattı.  Babadağ Teleferik ile bölgemize gelen misafirlerimiz, Ölüdeniz manzarası eşliğinde 20 dakikada 1700 rakımlı Babadağ’a çıkabiliyor.

Aslında inşaat daha önce bitebilirdi ancak 2018 yılında göreve gelir gelmez, projenin daha rantabl olması için teleferik kalkış istasyonunun yer değişikliğine gittik. Yer değişikliğine ilişkin kurumlardaki onay süreçleri uzadı. Daha önce Montana Otel mevkiindeki kalkış istasyonunu Ovacık mevkiinden Ölüdeniz’e giden yolda seyir tepesi olarak bilinen ve 226 rakımdaki yere aldık. Böylece misafirlerimizin Ölüdeniz manzarasıyla Babadağ’a çıkmasını sağladık.

Babadağ Teleferik’in gerçekleşmesi için bugüne kadar yanımızda olan, emek veren, hizmetine girmesi için çalışan bizlere inanarak destek veren; üyelerimiz başta olmak üzere, geçmiş Oda meclis üyelerimize, mülki amirlerimiz kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza, merkezi ve yereldeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza, paydaşlarımıza, Bakanlarımıza, hükümetimize Odamız Yönetim Kurulu ve Meclisimiz adına şükranlarımızı sunuyorum. Ayrıca başından itibaren yaptığı haberlerle projenin en iyi şekilde gerçekleşmesi için sesimiz olan basın mensuplarına da sizin aracılığınızla teşekkürlerimizi sunuyorum.

Ama üzülerek söylemeliyim ki; önceki yönetim döneminde imzalanan sözleşme “kopyala yapıştır” anlayışı ile hazırlandığı için bugün kiracımız olan firmayla sıkıntılar yaşıyoruz. İdari şartnamede ayrı şey yazıyor, sözleşmede ayrı şey yazıyor. Benim Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olma sebebim, arkadaşlarımla yönetime gelme sebebimiz de bu teleferik projesi. Sözleşme aşamasında yapılan bir sürü yanlışlar var, o dönemde paylaşılmayan konular vardı. Bölgemizde eğitim ve tanıtım harcamalarında kullanılacak geliri kısıtlayan hükümler olan sözleşme nedeniyle kiracımız olan firma ile ne yazık ki mahkemelik olduk. Biz hukuken haklıyız, Ben bu ülkede hukukun üstünlüğüne inananıyorum. 

Babadağ’dan 9 ayda 130 bin kişi uçtu

Dünyanın en iyi yamaç paraşütü merkezleri arasında gösterilen, adrenalin tutkunu yerli ve yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapan Babadağ, bölge ekonomisine de önemli katkı sağlamaya devam ediyor.

Türkiye’de yamaç paraşütü denince ilk akla gelen Babadağ’dan salgına rağmen, 2020 yılında 63 bin 174’ü tandem, 10 bin 749’u single olmak üzere toplam 73 bin 923 kişi yamaç paraşütü yaptı. Bu yıl ise 9 aylık dönemde 111 bin 126’sı tandem 18 bin 888’i single olmak üzere toplam 130 bin 14 kişi Babadağ’dan yamaç paraşütü ile uçtu.

FGB Mesleki Yeterlilik Merkezi oluyor

Odamızın ve iştirakimiz Fethiye Güç Birliği Şirketi’nin çalışmaları sonucu yamaç paraşütü pilotluğu meslek olarak kabul edildi. FGB ayrıca Tandem Yamaç Paraşütü Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi olacak, buna ilişkin önemli bir aşamayı da tamamladı. Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) denetiminden başarıyla geçen FGB, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edildi. Hedefimiz tandem yamaç paraşütü mesleğini ehil olan pilotların yapması ve hava sporlarının daha güvenli hale gelmesini sağlamak. Kısa bir süre içerisinde Tandem Yamaç Paraşütü Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan pilotlar, Babadağ’dan ticari uçuş gerçekleştiremeyecek.

Diğer taraftan Oda ve FGB olarak, irtifa farkının yamaç paraşütü pilotları üzerindeki etkilerinin tespiti için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile birlikte bilimsel araştırma yürütüyoruz. Türkiye’de ilk olan bu çalışma sonucu ortaya çıkan verilerle pilotların günlük maksimum uçuş sayıları, pilotların mesleki yıpranma ve erken emeklilik gibi süreçleri belirlenecek. Araştırma çerçevesinde tandem yamaç paraşütü pilotları, kalkış pistlerinin bulunduğu 1965 rakımlı Babadağ’ın zirvesinde uçuştan önce ve uçuş sonrasında iniş pistlerinin yer aldığı Belcekız Plajı’nda çeşitli testlere tabi tutuldu. Araştırma tamamlanmak üzere rapor aşamasında. Tamamlandığında yamaç paraşütü pilotlarının günlük uçuş sayıları ile mesleki yıpranma süreleri belirlenecek.

Coğrafi işaret çalışmaları

Odamızın girişimleriyle bölgemizin ilk coğrafi işaretli değeri Seydiler Kilimi’nin ardından çifte kavrulmuş Fethiye tahini ve Kaya İnciri coğrafi işaretini aldık Fethiye Belediyesi tarafından alınan Kaya Halısı ve Yeşilüzümlü Dastarı ile 1 Nisan 2018 tarihinden önce coğrafi işaretli ürünümüz yokken bugün bölgemizin 5 coğrafi işaretli ürünü var.

Tanıtım çalışmalarımız aralık devam ediyor

2020 ve 2021 yıllarında pandemiye rağmen FTSO olarak bölgemizin uluslararası piyasada tanıtımı için gerek fuarlar bazında gerekse dijital ortamda gerekli çalışmaları yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Salgını nedeniyle bu yıl dijital ortamda 25-27 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen Travel Turkey Dijital İzmir Fuarı’nda yer aldık. 6-10 Ekim’de 2. Craft İstanbul El Sanatları Fuarı'nda coğrafi işaretli ürünlerimiz Seydiler kilimi, Fethiye Kaya halısı ve Yeşilüzümlü dastarını tanıttık. 20-24 Ekim’de Antalya’da YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nda yerimizi alacağız. Hemen ardından 27-28 Ekim 2021 tarihlerinde yine Antalya’da düzenlenecek olan Antalya Turizm Fuarı’na, 2022 yılı Şubat ayında da EMITT fuarına katılım sağlayacağız.

Bölgemiz için 3 yılda 8 proje hazırladık 

Odamız bölgemize katma değer sağlayacak birçok projeye imza atıyor. Daha önce Odamız tarafından 13 yılda 7 proje hazırlanırken, son 3 yılda üyelerimizin ihtiyaçlarına cevap vermek ve bölgemizin gelişimi amacıyla toplam 8 proje hazırladık. Hazırladığımız projeler şöyle:

1- Hedef Dış Ticaret Projesi

Proje kapsamında 13-17 Mayıs 2019 tarihlerinde Odamızda eğitim verildi. 21 katılımcı, 40 saat süren 5 günlük eğitim sonunda katılım sertifikası aldı.

2- Fethiye Dış Ticaret İle Büyüyor Projesi

Proje ile ihracatçı firmalarımız ve ihracat potansiyeli olan firmalarımızın çalışanlarını kapsayan, ihracatta pazarlama ile satış stratejilerine ilişkin 8 saat eğitim verildi. Danışmanlık desteği kapsamında ise firmaların ihtiyaçlarına, eksikliklerine ve ihracat hedeflerine yönelik birebir danışmanlık sağlandı.

3- Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü Projesi

Ocak 2020’de hibe almaya hak kazandı. Toplam proje bedeli 153.454 TL ve %100’ü GEKA destekli.

4- Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt OSB Projesi

Odamız öncülüğünde yürütülen Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalar, girişimlerimizle hız kazandı. Çobanisa Mahallesi’nde yaklaşık 1200 dönümlük arazi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygun bulundu. 400 milyon TL yatırımla hayata geçirilecek projenin ilk aşamada 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. 

5- “Eko-Turizmin Farkındayız” Eğitim ve Danışmanlık Projesi

Proje kapsamında bölgemizde eko turizm potansiyeli taşıyan noktalar belirlenerek eko turizm rotaları oluşturulacak. İlk aşamada Kayaköy, Üzümlü Faralya ve Yanıklar belirlendi.

6- Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Yönetimi” Projesi

Başta üyelerimiz olmak üzere Fethiye ve Seydikemer’de faaliyet gösteren firmaların dijital pazarda yer almaları hedefiyle hazırladığı ‘Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Yönetimi’ Projesi de GEKA’dan 2020 yılında 25 bin TL hibe desteği aldığımız proje kapsamındaki eğitim faaliyetlerini gerçekleştirdik.

7- “Fethiye Sualtı Tarih Parkı” Projesi

GEKA’dan onay alan bir başka projemiz “Fethiye Sualtı Tarih Parkı” projemiz de devam ediyor. Projemizle, Fethiyemizin dalış turizminde Türkiye'de ve dünyada bir çekim noktası olması hedefliyoruz.

8- Fethiye Fuar Alanı ve Kongre Merkezi Fizibilite Raporu

Toplam bütçesi yaklaşık 180 bin TL. Bütçesinin %90’ı GEKA’dan sağlanan mali destekle karşılanan projesi ile yapılacak bir 'Fethiye Fuar Alanı ve Kongre Merkezi'nin bölgeye kazandıracakları, potansiyel yatırımın teknik, finansal ve ekonomik açılardan yapılabilirliği ve sürdürülebilirliği raporlanacak.

Ayrıca 3 yılda 4 ayrı meslek kolun için düzenlediğimiz mesleki yeterlilik sınavlarına toplam 643 kişi katıldı. 

Mesleki eğitime destek veriyoruz. 

Oda olarak mesleki eğitime de destek veriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB arasında Oda olarak mesleki eğitime de destek veriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB arasında 2019 yılında imzalanan Mesleki Eğitim Protokolü kapmasında Oda olarak, Fethiye Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile protokol imzalayarak, meslek lisesini proje okulu yapacağız.  Proje okulunun, sınıf, ekipman gibi ihtiyaçları tespit edilerek Odamızca karşılanacak. Böylece öğrenciler daha donanımlı sınıflarda ve daha kaliteli eğitim alacaklar. Burada amacımız ve hedefimiz Üyelerimizin nitelikli eleman ihtiyaçlarının karşılanması. Konuyla ilgili İlçe ve il Milli Eğitim Müdürlükleri ile Bakanlık arasındaki yazışma ve onay sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz.

Şeffaf, paylaşımcı ve hesap verebilen Odayız

Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren kapımız herkese açık oldu.  Bu 3 yıl içinde kim bizimle görüşmek isterse geldi, görüştü. Tüm birimlerimizin de kapıları açıktı. Hatta üyelerimize daha kaliteli, şeffaf, modern ve hızlı hizmet için Oda binamızı açık ofis haline getirerek, yeniledik. Tüm birimlerimizi giriş katında topladık. Bu uygulamamız üyelerimizden tam not aldı. Oda Yönetimi olarak ilk günden itibaren “şeffaf, paylaşımcı ve hesap verebilen olacağız dedik… Bu bizim için çok önemliydi Sözümüzü yerine getirdik. Tüm bu hizmetleri gerçekleştirirken şeffaf olduk, hesap verebilir olduk. Her ay Meclis üyelerimize bütçemizi açıklıyoruz. Son 3 yılda gerek Odamızın gerekse FGB’nin faaliyet karı/bütçesi arttı. Odamızın 2017 yılı sonu itibarıyla 264 bin 242 TL olan faaliyet kârı, 2018 yılında 669 bin 399 TL, 2019 yılı sonunda 823 bin 430 TL, 2020 yılı sonunda ise 1 milyon 062 bin 787 TL’ye ulaştı.

FGB’nin 30 Mart 2018 tarihinde kasasında 402 bin 986 TL varken, 20 Eylül 2021 tarihi itibarıyla toplam 5 milyon 401 bin 720 TL mevcut.

Yine; “Yerel yönetimler, resmi kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ile barışık olarak, bölgesel ticareti geliştirme adına uyumlu çalışma içinde olacağız. Şehrin tamamını ilgilendiren sorunlarla alakalı, çözüm odaklı çalışmalarımızı hayata geçirerek, sistemli, organize, şeffaf olarak sonuçlandırmak en büyük hedefimiz olacaktır.” demiştik.  Bu sözümüzü de gerçekleştirdik. 3 yıldır tüm kurum ve kuruluşlarla uyumlu şekilde çalışıyor, Fethiye ve Seydikemer’in sorunlarının çözümü için ortak hareket ediyoruz.

Ev sahipliğini ve sekretaryasını yürüttüğümüz Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu ve Fethiye Turizm Konseyi’ndeki bütün kurum ve kuruluşlarla uyum ve koordinasyon içindeyiz. Pandemi döneminde bir arada olamasak da faaliyetlerimizi yürütüyor, ortak sorunların çözümü için birlikte çalışıyoruz Doğru makamlar ile iletişime geçerek ortak sorun, talep ve önerilerimizi iletiyor, lobi faaliyetleri yürütüyoruz.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 2018, 2019, 2020 yıllarında olduğu gibi 2021 yılında da üyelerimizle birlik ve beraberlik içinde, yerel ve bölgesel ortaklarımızla uyum içinde çalışarak üyelerimize ve bölgemize hizmet etmeye devam ediyoruz. Üyelerimizden aldığımız güven ve güçle yine üyelerimiz için hizmet üretiyor, üyelerimizden aldığımızı üyelerimiz için kullanıyoruz.”

Yaklaşık 2 saat süren programın ardından Başkan Osman Çıralı, SED Medya sahibi Seda Köktener, Genel Müdürü Sıdıka Kölemen ve FRT çalışanlarıyla birlikte anı fotoğrafı çektirdi. 

Haber Galerisi
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) internet sitesinde, çerezler kullanılarak kişisel verileriniz işlenmektedir. Kesinlikle gerekli çerezler, web sitemizin çalışması amacıyla kullanılmaktadır. Kesinlikle gerekli olmayanlar ise, açık rıza vermeniz halinde sitemizin daha iyi hizmet edebilmesi ve kişiselleştirme (gizlilik tercihiniz hariç olmak üzere diğer tercihlerinizin siteye tekrar girdiğinizde hatırlanmasını sağlamak) amaçlarıyla sınırlı olarak kullanılacaktır. Çerez tercihlerinizi panel vasıtasıyla yönetebilirsiniz. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için web site gizlilik ve çerez politikasını , web sitemizi ziyaret etmeniz halinde işlenecek kişisel verileriniz için ise web sitesi aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.