BERLİN FRUİT LOGİSTİCA İŞ GEZİSİ TOPLANTISI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

BERLİN FRUİT LOGİSTİCA İŞ GEZİSİ TOPLANTISI

Haber Tarihi: 10.11.2017

Fethiye ve Seydikemer’de bulunan yaş sebze ve meyve ihracatı yapan firmalar Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının öncülüğünde Avrupa pazarına açılıyor.

Almanya’da 7-9 Şubat 2017 tarihinde düzenlenecek Berlin Fruit Logistica Fuarına, KOSGEB destekli iş gezisi yapılacak. Katılmak isteyen işletmeler FTSO’ya başvuru yapabilecek.

Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından yaş sebze ve meyve ihracatında düşüş yaşanması sebebiyle alternatif pazarlar arayan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Avrupa pazarına üyelerini hazırlamak için araştırmalara başladı. FTSO, üyelerinin Avrupa’ya yaş sebze ve meyve ihracatı yapabilmesi için dünyanın ve Avrupa’nın en önemli gıda fuarı olan Berlin Fruit Logistica Fuarına KOSGEB destekli yurtdışı iş gezisi düzenlemeyi planlıyor. İş gezisinin ilk toplantısı ise 10 Kasım Cuma günü FTSO’da yapıldı. Toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Gürsu Özdemir, FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin ve FTSO üyesi yaş sebze ve meyve komisyoncuları katıldı.

Toplantıda FTSO Ar-GE ve Uluslararası İlişkiler çalışanı Bora Türkoğlu tarafından iş gezisi kapsamında katılım sağlanması planlanan Berlin Fruit Logistica, KOSGEB yurt dışı iş gezisi destekleri ve Ekonomi Bakanlığı destekleri hakkında bilgi verildi. İş gezisi fikrine olumlu bakan FTSO üyesi komisyoncuların katılım teyidi alındı. İlk aşamada 15’e yakın firma, iş gezisi kapsamında Berlin Fruit Logistica Fuarına katılım için teyit verdi.

Arıcan: “Üyelerimize rehberlik etmek istiyoruz”

Üyelerine dış ticarette rehberlik etmek istediklerini belirten Akif Arıcan, “iki temel sektörümüz var: biri turizm diğeri ise tarım. Geçtiğimiz günlerde Londra’da düzenlenen World Travel Market’a katıldık. Klasik pazarımızla ilişkilerimizi sıcak tutmak için tanıtım çalışması yaptık. Tarım sektörü için daha önce Rusya’da yapılan World Food Moscow Gıda Fuarına katıldık. O iş gezimize katılan birkaç komisyoncu üyemiz daha sonra ihracatçı oldular ancak uçak krizi ilişkileri zedeledi. Oda olarak tarım sektörünün yaşadığı sorunu aşmak için yeni pazarlar arıyoruz. Kısa mesafede olması ve ülkemizle arasındaki lojistiğin gelişmiş olması bakımından Avrupa pazarının elverişli olduğunu gördük ve Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenecek olan Berlin Fruit Logistica’ya bir iş gezisi yapmanın yöntemini araştırdık” dedi.

Üyelerinin ihracatta önünü açmak istediklerinin altını çizen Arıcan, “Oda olarak görevimiz ihracat yapmak isteyen üyelerimize yol göstermek, bu sayede ekonomiye katkıda bulunmalarını sağlamak.” sözlerini kaydetti.

Berlin Fruit Logistica, 7-9 Şubat 2017 tarihlerinde Berlin’de düzenlenecek. İş gezisinin gerçekleşmesi halinde katılımcıların yurtdışı iş gezisi giderlerinin yüzde ellisi KOSGEB tarafından karşılanacak. İş gezisine şirketlerin veya firmaların sahipleri, ortakları veya çalışanları katılabilecek. KOSGEB desteğinden yararlanabilmesi için KOSGEB veri tabanında bilgilerinin güncel olması gerekiyor

Bu iş gezisine Muğla’da bulunan diğer ticaret Odaları ve Fethiye’ye yakın ilçelerdeki tarım sektörünün ağırlıklı olduğu ticaret odaları, işbirliği amacıyla FTSO tarafından davet edilecek.