Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Fethiye ve Seydikemer Ziraat Odası işbirliğinde, Fethiye Kaya İnciri’nin çoğaltılarak, üretiminin arttırılması için çelik alımı yaptı. Alınan çelikler tüplere dikilerek, 1500 yeni Fethiye Kaya İnciri fidanı yetiştirilecek ve üreticilere dağıtılacak.
FTSO tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan Fethiye Kaya İnciri ile ilgili bilimsel araştırma süreci devam ederken fidan üretim çalışmalarına başlandı. Aydın İncir Araştırma Enstitüsü’nün incir ağaçlarından aldığı örnekler kapsamında, analiz değerlerine göre yüksek puan alan ağaçlardan 3-4 Şubat tarihlerinde çelik alımı yapıldı. Çalışmalara FTSO, Seydikemer ve Fethiye Ziraat Odası görevlileri ile Sınırlı Sorumlu Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortakları katıldı. Ağaçlardan alınan çelikler, Aydın İncir Araştırma Enstitüsü’nde tüplü fidan haline getirilecek. Topraksız tarım yöntemi ile kontrollü olarak yetiştirilen 1500 Fethiye Kaya İnciri fidanı, üreticilere teslim edilerek, çoğaltılması ve üretiminin arttırılması sağlanacak.
'Hedefimiz yeni bir marka yaratmak'
Bölgeye özgü bir değeri parlatarak, yeni bir üretim ve pazarlama ürünü ortaya çıkarmak amacıyla, Fethiye Kaya İnciri hakkında bilimsel araştırma süreci başlattıklarını belirten FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, coğrafi işaret tescil çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Analiz değerleri yüksek ağaçların raporlarla belirlendiğini anlatan Başkan Çıralı, “Bu raporlar doğrultusunda belirlenen ağaçlardan çelik alımları yaptık. Yetişecek fidanlarımızı üreticilerimize vererek dağınık halde bulunan Fethiye Kaya İnciri ağaçlarından üretim sahaları oluşturmak istiyoruz. Bu çalışmalara bölgemize özgü yeni bir marka yaratma süreci olarak bakıyoruz. Fethiye ve Seydikemer’in ekonomisine katkı sağlayacak bu tip çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecek.” dedi.