Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sorunların belirlenmesi amacıyla organize edilen bölgesel toplantılar Ölüdeniz ve Göcek’în ardından Çalış Bölge toplantısıyla devam etti.
15 Kasım Cuma Günü saat 14.30’da Golden Moon Otelde yapılan ve Çalış- Der ile ortaklaşa organize edilen toplantı Çalışlı esnaf ve işletmecilerden yoğun ilgi gördü.
Toplantıya FTSO Meclis Başkanı Osman Çıralı, Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu üyeleri Günay Özütok, Selamettin Yılmaz, Uğur Çaçaron, Deniz Somyürek Çalış- Der Başkanı Mete Ay, dernek üyeleri ile FTSO üyeleri katıldı.
FTSO Başkanı Akif Arıcan bölge ticaretinin önünün açılması için sorunların belirlenmesinin çok önemli olduğunu belirterek “Üyelerimizin ayağına gelerek üyelerimizin yaşadığı sorunlarını öğrenmek istiyoruz. Belirlediğimiz sorunları, gerek ilgili müdürlüklere gerekse siyasilere ileterek çözümü için çaba sarf ediyoruz. Gücümüzü ne kadar birleştirirsek o kadar baskı unsuru oluşturarak çözümüne daha kolay gideriz. Birlik olmalıyız. Yeni Büyükşehir kanunuyla Fethiye artık yüzünü denize dönmelidir. Sürdürülebilir bir turizm ve çevre için ne yapabileceğimizi planlamalıyız. Bundan sonra karımızı nasıl artırırız bunu düşünmeliyiz. Çalış- Der sorunları çözmek için çaba sarf ediyor. Bizde elimizden gelen desteği veriyoruz” dedi.
Çalış- Der Başkanı Mete Ay, bölgede yaşanan sorunlar hakkında kısa bilgiler verdi. Mete Ay konuşmasında FTSO’nın sorunları belirleyip çözümü aşamasında kamuoyu oluşturup baskı unsuru olmak için çaba sarf ettiğini belirterek, FTSO’nın çok iyi çalıştığını söyledi.
Turizm işletmelerinde ciddi sancı yaşandığını belirten Mete Ay, işletmelerin para kazanamaması nedeniyle nitelikli eleman tutamadığından yakındı. Nitelikli elemanların başka sektörlere kayması nedeniyle nitelikli hizmet verilemediğini belirten Mete Ay, “Kiracılar şuanda kirasını ödeyemiyor. Her geçen gün kötüye gidiyoruz. Bölge olarak kötü gidişe dur demeliyiz. Bir çok değerimiz var ama değerlendiremiyoruz. Tenis kortlarımıza binlerce insan geliyor. Kuş cenneti sahipsiz. Çevresini kapattırdık ama çöp içinde. Mut deresinin ıslahı iyi gidiyor ama ilk tahta köprüde bitmeli. Bölgemiz için ciddi bir renk olan teknecileri olumsuz etkilememeli. Bölgemiz için faydalı işler yapan FETAB kapatılıyor. Çalış plajı sahipsiz kalıyor” dedi.
Daha sonra işletmeciler yaşanan sorunlar ile ilgili görüşlerini dile getirdiler.
İflasını veren tur operatörlerine karşı otelcileri koruyan, otelcilerin hakkını arayabilen bir mekanizmanın olmamasının ciddi bir handikap olduğuna dikkat çekilerek, tur operatörlerinin tekelleşmesinin bölgemizdeki otelcilere ciddi sıkıntı yarattığı belirtildi.
Bakanlığın gelen turist sayısı ile ülkeye giren turistin dışında bir şeye bakmadığı belirtilen toplantıda, istatistiki bilgilerin tutulmaması nedeniyle nasıl bir çalışma yapılacağının tam olarak belirlenemediği dile getirildi. Havaalanında gelen turiste nereden geldiği, nerede kalacağı, kaç gün kalacağının sorulmasıyla bir çok değerlendirmeyi yapacak bilgiye ulaşılabileceği de belirtildi.
FTSO yetkilileri sosyoekonomik raporu hazırlarken yaşadıklarını dile getirirken turist sayısının kanaate göre belirlendiği belirtilerek “İstatistikler olsa olsa yöntemiyle belirleniyor. Bilgilere rahat ulaşırsak çalışmalar da o oranda sağlıklı olur” dediler.
Yaklaşan yerel seçimlerde tüm siyasi partilerin adaylarından turizm ile ilgili planlarının sorulması, turizmden sorumlu en az bir başkan yardımcısı olması gerektiği belirtilirken, Büyükşehir yasasından sonra yüzünü denize dönmek zorunda olan Fethiye belediye başkanının 24 saat turizmi düşünmek zorunda olduğuna dikkat çekildi.
Fethiye’ye yaklaşık 3- 4 ay önce yerleşen bir vatandaşın izlenimleri ise toplantıya katılanlara soğuk duş etkisi yaratırken, “turizmde neredeyiz” in cevabı oldu.
Turistlere yapılan tavrın yanlışlığıyla başlayan konuşmasında “Buraya yaşlı turistler geliyor. Adam dolmuşa biniyor, şoför yaşlı turist oturmadan basıyor gaza, adam şanslıysa tutunuyor yoksa ya başkasının kucağına ya da yere oturuyor. İnsana saygı yok. Korna sesleri sokağa çıktığına pişman ediyor. Erkeklerin kadınlara karşı tavrı çok kötü. Bunu tartışmak bile kötü. Avrupalı ve Rus turistlerin eğlenebileceği ortam yok. Çevre pislik içinde. Her yer rezalet içinde, bu şehrin imajını ciddi şekilde bozuyor. Adam garson 3 günlük tıraşı ile hizmet ediyor, tırnakları uzun pis. Turist çok kaliteli olmasa da temiz bir oda istiyor. Bunu bile vermekte zorlanıyoruz” dedi.
Toplantıda her köşe başına açılan zincir marketler ve AVM ile esnafın ezildiğine dikkat çekilerek, gereğinden fazla işletme açılması nedeniyle ciddi sıkıntı yaşandığı belirtildi.
FTSO Başkan Yardımcısı Günay Özütok bir araya gelerek başarı sağlanabileceğine işaret ederek “Turizmciler olarak bir araya gelmeliyiz. Kişiler değil ilkeler üzerinde düşünüp konuşmalıyız. Bundan sonra karımızı nasıl artırırız bunu düşünmeliyiz. Oda olarak daha iyi hizmet vermek için önce biz 5 yıldızlı olmalıydık ve çalıştık olduk. Ülkemizde mükemmellik modeline başvuran ilk Ticaret ve Sanayi Odası olduk. Kurum olarak mükemmel hizmet vermeye adayız ve buna hazırız” dedi.
Tanıtımın Fethiye markası altında destinasyon olarak yapılması gerektiği belirtilerek, güçlerin birleştirilmesiyle daha etkili tanıtım yapılacağına dikkat çekildi.
Konaklama sektörünün en fazla fedakarlık yapmasına karşı en fazla zarar gören sektör olduğu belirtilerek “Denizimiz berrak değil. Dereler çamur akıyor. Arıtma denize pislik akıtıyor. Bu sene yerli turist geçen yıla göre daha az geldi. Bunun nedenlerinin başında denizdeki kirlenme geliyor. Deniz- kum- güneş diyoruz, deniz- kum gitti, güneş kaldı. Çalış’a belediye olarak hiçbir yatırım yapılmadı. Ferdi turizm yapılıyor” dendi.
FTSO Başkanı Akif Arıcan, “Marmaris ve Bodrum’da her yerde denize giriliyor. Fethiye’de limanda denize girilemezken Çalış’ta kirli mi değil mi diyerek şüpheyle denize girilebiliyor. Yıllardır doluyor önlem alamadık.. Dereler yeni yeni ıslah ediliyor. Buna çare bulmalıyız ve Fethiye limanında denize girilmesi için çalışmalıyız, bunun için baskı kurmalıyız. Çalış plajında gönül rahatlığıyla denize girilebilmeli. Doğal güzelliklere bakıyoruz birde gelen turiste bakıyoruz ciddi çelişki var. Değerlerimizi gelire dönüştüremiyoruz. 3- 4 poundluk turiste hizmet ediyoruz. Bir araya gelerek turizmde kaliteyi ve standartları yükseltmeliyiz. 2- 3 ay yapılabilen turizmi 6- 8- 10 aya çıkarmak için çalışmalıyız. Biz FTSO olarak üyelerimizin yanında olduğumuzu kanıtlamak istiyoruz. Sizlerin ayağına gelerek çalışmalarımıza yön vermesi için sorunlarınızı belirlemek istiyoruz. Önümüzde 3- 5- 10 yıllık hedeflerimiz olmalı” dedi.
Fiyatla rekabetin işletmelere ciddi sıkıntı yaşattığı belirtilerek “3 liraya bira alıp 3 liraya satıyorlar. Artık fiyatla değil kalite ile rekabet etmeyi öğrenmeliyiz. Esnaf birlik olmalı, yoksa sorunlar çözülmez. Her konuda illegallik önlenmeli” dendi.
Çalış’ta yaşanan hırsızlık olaylarının tatilcileri kaçırır boyuta geldiği belirtilerek “Hırsızlığın önüne geçemedik. Kapkaç ve hırsızlık nedeniyle evini satıp gidenler var. Aynı evi defalarca soyuyorlar” dediler.