Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyarete eden CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Osman Gürün’e, Fethiye’nin çözülmesi gereken acil sorunlarının listesini veren FTSO Yönetimi, Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği taktirde sorunların çözümü için destek istedi.
Belirlenen sorunların yanında FTSO tarafından her yıl hazırlanan “Fethiye’nin sorunları ve çözüm önerileri” adlı kitapçığı veren FTSO Yönetimini kutlayan Osman Gürün, sorunların yanında çözüm önerilerinin de belirlenmesinin önemli olduğunu belirterek FTSO’nın çalışmalarını taktirle izlediklerini söyledi.
Osman Gürün seçildiği taktirde ilk olarak Muğla’nın turizm master planının hazırlanması için çalışacaklarını dile getirdi.
CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Osman Gürün FTSO Yönetimini ziyaret ederek FTSO’nun Fethiye’nin sorunları olarak gördüğü konular hakkında bilgi aldı. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, sorunların çözümü için nasıl bir yaklaşım sergileyeceğini de açıklayan Osman Gürün ve beraberindekilere, FTSO tarafından her yıl hazırlanan Fethiye’nin sorunları ve çözüm önerileri kitabını verdi.
FTSO’ya, CHP Fethiye Belediye Başkanı Adayı Keramettin Yılmaz ve partililerle birlikte gelen CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Osman Gürün’ü, FTSO Meclis Başkanı Osman Çıralı, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı.
Oldukça samimi bir atmosferde geçen ziyarette FTSO Başkanı Akif Arıcan Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından çözülecek sorunları sıralarken, bunların çözümünün Fethiye’ye getireceği ekonomik ve sosyal katkılar konusunda açıklamalarda bulundu.
Akif Arıcan, çözümü halinde Fethiye’yi ekonomik ve sosyal olarak olumlu anlamda değiştirecek sorunları şu şekilde sıraladı; Fethiye şehir girişlerinin düzenlenmesi, Fethiye Limanının temizlenerek denize girilir hale getirilmesi, kruvaziyer iskele ve yat marinalarının yapılması için araştırma yapılması, Ölüdeniz, Ovacık, Hisarönü ve Fethiye'nin tüm havzasının altyapısının yapılması, Kaya Köyü'nün çok acilen imar planının yapılması, Fethiye'de 5 yıldızlı otel yapılabilmesi için imar değişikliği, tüm Muğla ve Fethiye'nin 5 yıllık tanıtımının planlanması, turizmin 12 aya çıkarılması için planlama yapılması.
CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Osman Gürün’e yaklaşan seçimlerde başarılar dileyen Akif Arıcan, Fethiye’nin belirlenen öncelikli sorunlarının çözümü için destek beklediklerini belirterek “Fethiye doğal güzellikleriyle eşsiz zenginliklerimizden birisidir. Ancak yaşanan küçük sorunlar güzelliklerimize gölge düşürmektedir. Fethiye’nin girişleri turizm merkezine yakışmıyor. Fethiye’nin turizmde rakipleri olan merkezlerle arasındaki en büyük dezavantaj merkezinde denize girilemiyor olmasıdır. Bunun bir an önce değiştirilmesi gerekir. Fethiye limanı temizlenmeli, Fethiye şehir içinden denize girilebilmelidir. Fethiye limanında 4 Milyon metreküp civarında balçık vardır. Fethiye merkezde denize girilir hale gelmesinin ardından yöre ekonomisi en az 2- 3 kat büyüyecektir. Bölgenin altyapı eksikleri tamamlanmalıdır. Kaya Köyü’nün imar planı acilen çıkarılmalıdır. Köylülerimiz çocuğunu evlendirecek, ev yapamıyor. Ruhsat almak istiyor ama alamıyor. Büyük yapılaşma istenmiyor ama köylü ne yapacağını bilmeli. Bu köyde yaşam devam ediyor, insanlar kaçağa yönlendirilmemeli. Fethiye’de 5 yıldızlı otel yok, gerekli imar planı değişikliği yapılarak 5 yıldızlı otel yapılabilir konuma gelmelidir. Kongre turizminin başlayabilmesi, kültür ve şehir turizminin gelişmesi için 5 yıldızlı otel şarttır. Trafik sorunu çok kötü bir hale geldi. Acilen trafik sorununu çözecek önlemler alınmalıdır” dedi.
Kruvaziyer iskele konusunda, Fethiye’ye kruvaziyer iskele doğru bir proje midir? Diye GEKA’ya proje verildiğini, projenin ön onayının çıktığını belirten Arıcan, “Proje onaylanırsa, biz kruvaziyer iskelenin yapılmasını istiyoruz ama bu doğru bir proje midir, değil midir, bunun ortaya çıkarılması amacıyla bir çalıştay gerçekleştirilecek. Bu çalıştayın sonucuna göre kruvaziyer iskele Fethiye için doğru bir proje midir, değil midir ortaya çıkarılmaya çalışılacak. Kuşadası’nda kruvaziyer iskele var çok yararlı, bizde de olsunu biraz irdelemek gerekiyor. Bunu ortaya koyacak bir çalışma olacak, raporu Muğla Büyükşehir’e ulaştıracağız. Kruvaziyer iskele Kuşadası’nda rantabl ama Mersin ve Alanya’da rantabl değil” dedi.
FTSO tarafından çözümü istenen sorunlar hakkında önce bilgi alan Osman Gürün, sorunların çözümü konusunda sergileyeceği yaklaşım hakkında bilgiler verdi. FTSO ve Başkan Akif Arıcan ile oldukça sıcak ilişki içinde olduğunu hatırlatan Osman Gürün FTSO tarafından hazırlanan sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili kitaplar nedeniyle Fethiye’nin sorunlarını uzak olmadığını belirterek “Fethiye’nin girişlerinin düzenlenmesiyle ilgili bir proje yok sanıyorum. Fethiye limanının temizlenmesi konusunda ilk etapta derelerden taşınan birikintilerin önlenmesi için bir çalışma var. Limanın dolmasının büyük ölçüde önüne geçildi sanıyorum. Şimdi buradan çıkacak balçığın nereye atılacağı konusunda bir çalışma yapılması lazım. Balçığın atılması da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının müsaadesine bağlı. İzmir Körfezi bu konuda bizim için önemli bir örnek olabilir. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda çalışma yapıyor. Biz İzmir Körfezinden daha şanslıyız, daha az bir çaba ile bunu yapma şansına sahibiz. Ama az çaba demek az anlamında değil. Fethiye limanında denize girilmesi ideal ulaşılması gereken bir hedef olarak koymak lazım. Ama bu temizliğin bugünden yarına hemen bitmeyeceğini de değerlendirmek gerekiyor. Biz bunun için tümüyle bir planlama yaparız. İzmir Büyükşehir’den de bilgi alırız. Bir rapor hazırlar yapacağımız işle ilgili ortaya bir şey koyarız. Bu konu çok önemli Büyükşehir ile ilgili yapacağımız çalışmaların yer aldığı beyannamemizin içine koyarız. Altyapı konusunda bir master plan hazırlayıp köyler dahil olmak üzere hangisi daha önemliyse öncelik tanımak suretiyle planlamamız gerekiyor. 396 Köy, 49 beldede altyapı sorunu var,ya da altyapı yokluğu var” dedi.