Deprem Haftası dolayısıyla Fethiye Sigorta Acentelerinin, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ve Fethiye Belediyesi işbirliği ile düzenlenen “Fethiye’nin Deprem Riski ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu” konulu konferansa yoğun bir katılım oldu.
Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi Salonu’nda gerçekleştirilen konferansı Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın yanı sıra İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Gültekin, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri Muğla İl Delegesi Fatma Özrendeci, “Günümüz dünyasında önemli bir yere sahip olan sigortacılık sektörü nihayet ülkemizde de gelişen bir sektör haline gelmiştir. Sigorta mantığı, kısaca riskin belli bir prim karşılığı profesyonel şirketlere satılmasıdır” derken; İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da, Fethiye’nin deprem riski ve son günlerde yaşanan depremlerle ilgili bilgiler aktarıp; “Fethiye’de yıllar önce yaşanan deprem herkes tarafından biliniyor. Dönemin kaymakamı yaşanılan küçük depremin ardından halka uyarılarda bulunarak dışarı çıkarması büyük bir felaketi önlemiştir” dedi.
“Deprem sonrası yangına karşı biz önlemler almadıysak bunun karşılığı bize çok pahalıya dönebilir. Marmara’da bir deprem olursa çok sayıda mağdur insan olacağını şimdiden söyleyebilirim” diyen İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, “Bunun için bir akreditasyon gerekiyordu. Sivil savunmanın ve afet işlerinin bu konuda çalışmaları vardı bu kapatıldı. İnşallah yeni bir organizasyon başarıya ulaşır. Günümüzde depremle ilgili bilimsel değeri olmayan şeyler tartışılıyor” dedi.
Bakırköy Belediyesi Afet İşleri Genel Müdürlüğü Genel Koordinatörü Özden Işık afet yönetimi hakkında sunum gerçekleştirirken; afetin sadece deprem olmadığını, meteorolojik kaynaklı 28 çeşit adet bulunduğunu anlatıp, “Özellikle depremde bayanlar, kadınlar negatif durumla karşı karşıya kalıyor. Deprem ve afet şoku içindeki bayanlar tecavüze uğruyor. Organ mafyası çocuklar üzerinde etkili oluyor. Bayanlar daha çok depresyona girebiliyor. Özellikle Kocaeli depreminde çok sayıda bayan tecavüze uğradılar. Psikolojik travmaların içerisinde kaldılar” diyerek, “Depreme gerçekten hazırlıklı olunmalıdır. Depremin travması atlatılamıyor. Oysa deprem olduktan sonra kurtarma çalışmalarında bayanlar erkekler kadar hatta daha fazla çalışma gösterebiliyor” dedi.
Ankara Sigorta Yangın Sigortaları Müdürü Sevil Çepi, depremlerin oluşturduğu ekonomik yıkımı azaltmak üzere kurulan DASK ve zorunlu deprem sigortaları hakkında katılımcılara bilgiler aktarırken, son olarak da ülkemizde başta depremler olmak üzere doğal afetlerin tahmini konusunda tümüyle gönüllü çalışmalar yapan Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Ağalday, deprem tahmin çalışmalarını anlattı.
DASK RESİM YARIŞMASI ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Ayrıca, gelecek kuşakları depreme karşı bilinçlendirmek, olası bir depreme karşı topluma hazırlıklı ve sorumluluk sahibi bireyler kazandırmak amacıyla 1 – 7 Mart Deprem Haftası çerçevesinde Fethiye Belediyesi ve Odamız 14 Nolu Bilgi ve İletişim İle Finans ve Sigortacılık Faaliyetleri Meslek Komitesi işbirliğinde “Ödüllü Resim Yarışması” düzenlemiştir.
İlköğretim öğrencilerinin katılımlarıyla düzenlenen resim yarışmasında ilk üçe giren öğrencilerimizden birinci olan öğrencimize mini dizüstü bilgisayar, ikinci olan öğrencimize dijital fotoğraf makinesi, üçüncü olan öğrencimize ise dijital sesli İngilizce ve Türkçe sözlük Odamız ve Kızılay işbirliğinde hediye edilmiştir.
Dereceye Giren Öğrencilerimiz;