DIŞ TİCARET BİLGİLENDİRME SEMİNERİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

DIŞ TİCARET BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

Haber Tarihi: 21.10.2017

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasınca üyelerini dış ticarete teşvik edilmesi amacıyla organize edilen “Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri” üye işletmelerden büyük ilgi gördü.

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği koordinasyonuyla düzenlenen seminerde URGE desteklerini anlatan Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı İsmail Bozdemir, Fethiye’de mutlaka gerçekleştirilmesi talimatının Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından verildiğini vurguladı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği koordinasyonuyla‘ Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri’ düzenledi. FTSO üyelerinin devlet destek ve teşviklerinden yararlanarak olarak ihracat kapasitelerini artırmak, ihracata teşvik etmek amacıyla düzenlenen seminer 20 Ekim Cuma günü, FTSO Likya Salonu’nda gerçekleştirildi.

Arıcan; “Ekonomik büyümenin yolu ihracattan geçer”

Seminerin açılışında bir konuşma yapan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan ekonomik büyümenin yolunun ihracattan geçtiğini belirterek, “Ticaretin uluslararası düzeye ulaşıp dışa açılabilmesi için devlet tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Biz Oda olarak üyelerimizin ihracat yapabilmelerini sağlamak için gereken desteği vermeye çalışıyoruz. Örneğin Oda olarak yurt dışı fuarlarda stant alarak hiç yurt dışı fuar tecrübesi olmayan üyemizin Oda şemsiyesi altında fuara katılımını sağlıyoruz. Dolayısıyla dış ticarette pazara girişte üyemizi ilk adımı atması için cesaretlendiriyoruz. Pazar ve sektör raporları hazırlıyoruz. KOSGEB destekli yurt dışı iş gezileri düzenliyoruz. İhracat yapmak isteyen üyelerimize uygulamalı dış ticaret eğitimleri gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Mermer ve yaş sebze meyve ihracatı yapan, turizm ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren üyelerin geniş katılımı ile gerçekleşen seminerde ilk olarak Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği (UR-GE) desteği anlatıldı. Aynı ve benzer sektörde iştigal eden firmaların bir araya gelerek kümelenme çalışması ile ihracat kapasitelerini artırmasına yönelik olarak Ekonomi Bakanlığı tarafından uygulanan destek sunumu Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı İsmail Bozdemir gerçekleştirdi. Bozdemir, bu seminerin Fethiye’de mutlaka yapılması yönünde talimatın bizzat, 16 Mart 2017 tarihinde FTSO’nun ev sahipliğinde yapılan Fethiye Ekonomi Buluşması’na katılan Nihat Zeybekci tarafından verildiğini vurguladı.

Seminerin ikinci bölümünde ise hizmet sektöründeki işletmelere yönelik olarak Ekonomi Bakanlığınca uygulanan ve sağlık, eğitim, turizm, bilişim ve film gibi Bakanlıkça kararlaştırılan öncelikli sektörleri içeren “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Programı” anlatıldı. Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Tarık Aksoy tarafından yapılan sunumda işletmelerin hizmet gelirlerinin artırılması, dış pazarlara açılması ve markalaşması amacıyla gerçekleştirecekleri faaliyetlerin destek oranları ve üst limitleri paylaşıldı.

Seminerin bir diğer konu da yatırım teşvik programı kapsamındaki destek uygulamaları oldu. KDV istinası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, gelir vergisi stopajı desteği, faiz desteği gibi destek unsurları Bakanlık uzmanlarınca katılımcılara aktarıldı.

Seminer kapsamında Eximbank hizmetleri de katılımcılarla paylaşıldı. Türk Eximbank Antalya Şubesi’nden gelen yetkililer, İhracat Kredi Sigorta ve Garanti Programları hakkında bilgi verdi. Kredi programlarından nasıl yararlanılabileceği, limitler, geri ödeme, yükümlülükler gibi hususların tüm detaylarının aktarıldığı sunumda; reeskont kredileri, sevk sonrası reeskont kredileri, ihracata hazırlık kredileri, sevk öncesi ihracat kredisi, ihracata yönelik yatırım kredileri, özellikli ihracat kredileri, döviz kazandırıcı hizmetler kapsamındaki krediler katılımcılara aktarıldı.