Rusya İş Gezisinin ardından başlayan çalışmalar kapsamında İlçemizden ihracatı arttıracak gelişmeler devam ediyor. 26 Eylül Cuma Günü FTSO'nın ev sahipliğinde yapılan toplantıda çok ortaklı dış ticaret şirketi kurulması konusu görüşüldü.
Konuyla ilgili olarak tarımsal işletme sahiplerinin Hal'de yapacağı toplantıda hangi şirket modelinin uygulanacağının belirlenmesinin ardından FTSO'nda ikinci bir toplantı yapılacak.
FTSO Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Gürsu Özdemir, işadamları Muğla Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Atabey Akgün, Şevki Çakal, İsmail Çiloğlu, Mustafa Güçlü, Mesut Barış, Kerim Arslan, Cihangir Irmak, Mehmet Çatal, Hamdullah Lafçı, Serdar Kılıç, Süleyman Güldür, Genel Sekreter Füsun Şahin ve davet üzerine gelen Dış Ticaret Uzmanı Hakan Akın ve Mali Müşavir Gökalp Sivaslı'nın katıldığı toplantıda, dış ticaret şirket kurulması ve şirketin hangi modele göre kurulması konusu görüşüldü.
FTSO Başkanı Akif Arıcan konuşmasında yapılan girişimlerin olumlu sonuçlanması halinde Fethiye'nin kaderini değiştirecek tarihi bir başarı elde edileceğine değinerek "Kurulacak şirket üzerinde uzlaşmalıyız. Biz Oda olarak sizlerin önünü açmak destek olmak için buradayız. Birliği oluşturabilirsek bu diğer şirketlere de örnek olabilir. Şirket kuruluşlarını gerçekleştirip sağlıklı ihracat yapmanın önünü açmalıyız. Rusya pazarı çok büyük potansiyeli olan bir pazar. Biz gerek üretim gerekse ürünlerimizin kalitesi olarak marka olabilecek, Rus pazarında da başarılı olabilecek bir konumdayız. Başarılı olamazsak yaptığımız çalışmanın anlamı kalmıyor" dedi.
FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin toplantıda nasıl bir sistem oluşturulması gerektiği konusunda görüşüleceğini belirterek modeller üzerinde tartışıp fikirlerin dile getirilmesini ve Fethiye için en uygun modelin en uygun yapının kurulması gerektiğini söyledi.
Dış Ticaret Uzmanı Hakan Akın, Rusya İş Gezisinde elde edilen izlenimlerin ışığında 3- 4 model geliştirilebileceğini belirterek "Birincisi eski sistemin mevcut şekilde devam etmesi ki bunu kimse istemiyor. İkincisi her firmanın FTSO'nın faaliyetlerine katılarak verileri kendisi değerlendirmesi şeklinde olabilir ama bu ilerleyen dönemlerde ciddi sıkıntılar yaşatır. Üçüncüsü ise 10 Adet şirketin bir araya gelerek sektörel dış ticaret şirketi kurmasıdır. Vergi muafiyetleri, çeşitli vergi indirimleri ve destekleri olan bir yapı oluşturulabilir. Devlet 4 yıl yurtdışındaki ofisinizin kirasını ödüyor, çalışanların ücretinin ve fuar giderlerinin bir kısmını karşılıyor. Devletin de öngördüğü bir model. Kurulan şirket hem ortakların hem de diğer üreticilerin ürününü pazarlayabiliyor. Yurt dışıyla ilgili gerçekleştirilemeyen çalışmaları o şirketin gerçekleştireceği bir yapı. Bu şekilde başlayan ve başarıya ulaşan şirketler var. Şirketin profesyonel olarak yönetilmesi gerekiyor" dedi.
Toplantıya katılan işadamlarınca, kurulacak şirkete ortak olacak kişi sayısı konusunda farklı görüşler ileri sürüldü. İşadamlarından bir kısmı uygulamada daha az sorun yaşanması için ortak sayısının az olmasını isterken bir kısım da ortak sayısının çok olması yönünde görüş bildirdi.
İşadamları ürün kalitesi ve miktarı konusunda hiç bir sorun yaşanmayacağını, İlçemizde üretilen ürünlerin marka konuma gelebileceğini belirterek burada ve karşılığı olan Rusya'da kurulacak şirketler ile satılan ürün bedellerinin sağlıklı bir şekilde tahsil edilebileceğini dile getirdiler. Bu zamana kadar satılan ürünlerin parasının tahsilinde ciddi sıkıntı yaşandığını belirten işletmeciler, bu konuda tedirgin olduklarını dile getirdiler.
Dış Ticaret Uzmanı Hakan Akın, Rusya'daki işadamlarının da aracı yerine direk olarak buradan ürün almak istediklerini belirterek Rusya'da karşılığı olan sektörel dış ticaret şirketi ile başarıya ulaşılabileceğini dile getirdi.
Toplantıda daha çok kurulacak şirket modelleri üzerinde görüş alış verişi yapılırken, tarım işletmecileri konuyu kendi aralarında görüşüp şirket şekli hakkında karar vermelerinin ardından FTSO'nda ikinci bir toplantının yapılması kararını aldılar.