EKMEK SATIŞINDA HİJYEN KURALLARI - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

EKMEK SATIŞINDA HİJYEN KURALLARI

Haber Tarihi: 31.03.2020

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından halkımızın sağlığını korumak ve salgının yayılmasını azaltmak amacıyla, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 26 ncı maddesinin 5 inci fıkrası gereğince bazı tedbirler alınması uygun görülmüştür.

Ekmek ve ekmek çeşitleri satışında alınan ihtiyati tedbirler kapsamında, uyulması gereken kurallara dair Tarım ve Orman İl Müdürlükleri talimatlandırılmıştır.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ekmek ve ekmek çeşitleri satışı ile ilgili yürürlüğe konulan tedbirler şunlardır:

Piyasaya arz edilen, ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışında, ürünleri tüketicinin doğrudan alması engellenecektir. Ekmek, ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri aşağıda belirtilen 3 şekilde satışa sunulabilecektir.

1- Hazır ambalajlı olarak

2- Ambalaj malzemesi içerisinde: Ekmek ve ekmek çeşitleri gıda ile temasa uygun kağıt esaslı veya plastik esaslı bir ambalaj malzemesine konularak satışa sunulabilecektir. Ambalaj malzemelerinin ağız kısmının, ürünün rutubetini bırakabilmesi amacıyla açık bırakılmasında sakınca bulunmamaktadır.

3- Ambalaj malzemesine konulmamış ürünler: Bu ürünler sadece, bulaşmayı ve tüketicinin ulaşmasını engelleyecek şekilde hijyen tedbirlerinin alınmış olduğu dolap ve tezgahlarda bulundurulabilecek ve tüketici talebi üzerine işletme görevlileri tarafından uygun bir ambalaj malzemesine konularak tüketiciye arz edilebilecektir. Ayrıca pazar, manav gibi yerlerde, sokaklarda, seyyar araçlarda da ambalajlı veya ambalajsız olan ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışı yapılmayacaktır.

“Ekmek Satışında Hijyen Kuralları” ile ilgili Bakanlığın ihtiyati tedbirleri içeren yazı, ekte bilgilerinize sunulmuştur. Sektör mensubu üyelerimize duyurulur.

İHTİYATİ TEDBİR