Ekmekçilere Sertifikalı Eğitim - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası
Loading...
Haber Galerisi

Ekmekçilere Sertifikalı Eğitim

Haber Tarihi: 30.07.2012

 

   

 

04.01.2012 tarih 28163 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ( Tebliğ 2012/2) ile tüketime sunulan ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmeklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, muhafazası, taşınması, pazarlanması ile ilgili kuralları kapsayan mevzuatta bir takım düzenlemeler yapılmış olup Tebliğ’in bir kısım maddeleri de 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Bu kapsamda anılan Tebliğ ile ilgili ekmek üretimi ve satışı yapan Odamız üyesi işletmelerin aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri önemle rica olunur. 

 

1.   Ekmek tanımına giren ürün, değişik şekil verilerek, üzerinde çeşni maddesi kullanılarak üretilmesi durumunda, ekmek çeşidi ve diğer ekmek çeşitleri olarak değerlendirilmez.

2.   Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50’şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilir. Toplu tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve taahhütler çerçevesinde üretilen, doğrudan tüketiciye arz edilmeyen ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri muhtelif ağırlıklarda üretilebilir.

3.   Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden; ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri dışında kalanlar, 100 grama kadar muhtelif ağırlıklarda, 250 gram ağırlıktan başlayarak ise 50’şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilir.

4.   Bu ürünler ağırlıkça “±%3” tolerans değeri ile üretilir. Ancak ağırlık kontrolü amacı ile yapılan resmi denetimlerde, alınan numunelerin ortalama ağırlığı, denetime konu olan ürünün bu Tebliğ kapsamında üretimine izin verilen ağırlığından en fazla %1 kadar eksik olabilir.

5.   Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri ambalajsız olarak piyasaya arz edilebilir. Ancak ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler ile ilgili hususlar aşağıda belirtilmiştir.

a)   Ürünlerin üzerinde; üretici firma adı ve gramaj bilgilerini içeren üretici işareti yer alabilir. Ancak bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerde “tuz ilave edilmemiştir” ve/veya “katkısızdır” ifadelerinin kullanılmak istenmesi durumunda; bu ifadeler ile üretici firma adı ve gramaj bilgilerini içeren üretici işaretlerinin ürünlerin üzerinde yer alması zorunludur.

b)   Ürünlerin üzerine üretici işaretlerinin iliştirilmesinde, hiçbir şekilde yapıştırıcı kullanılamaz.

6.   Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri hariç ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalajlı olarak piyasaya arz edilir.

7.   Ekmek, ekmek çeşitleri, ekşi hamur ekmekleri ve diğer ekmek çeşitlerinin tuz içeriği kuru maddede ağırlıkça en çok %1,5 olacaktır.

8.   Ekmeklerin kül içeriği kuru maddede ağırlıkça en az 0,65 olacaktır.

9.   Ekmek kasaları açıkta bırakılmayacak, zemin ve dış ortamla teması engellenecek, palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortama konulması sağlanacaktır.

10.               Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler ile temas eden malzeme, alet ve ekipman; gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılır. Bulaşma riskini engelleyecek biçimde üretilir, kullanıma hazır, bakımlı ve iyi şartlarda tutulur.

11.               Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmekler sadece bu amaç için kullanılan araçlarda taşınacaktır.

12.               Ekmeklerin satışa sunulduğu ekmek dolapları veya tezgâhları açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortama konulacaktır.

13.               Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri dışındaki ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalajlı olarak piyasaya arz edilir.

14.               Bu Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri sorumluluk alanları ile ilgili çalıştırdıkları personelin gıda hijyeni ile ilgili konularda eğitilmelerini sağlarlar. Bu Tebliğ kapsamında verilecek eğitimlerle ilgili olarak Bakanlık; ilgili meslek federasyonu, kamu kurum ve kuruluşları ve üniversiteler ile işbirliği yapar.

15.               Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerinin satışının yapıldığı ekmek dolabında veya tezgâhında alıcının rahatlıkla görebileceği büyüklükte Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin 13. Maddesinin üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarına uygun etiketin yer alması sağlanacaktır.

16.               Ekmek sadece bu Tebliğ Taslağı kapsamında belirtilen hijyen koşullarını sağlayan yerlerde piyasaya arz edilecektir. Pazar, manav gibi hijyen koşulları kontrol edilemeyen bulaşmaya açık alanlarda satılamayacaktır.

17.               Ekmeklerin taşınması ve satışı sırasında çalışan tüm personel, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina gösterecek, uygun ve temiz kıyafet giyecek ve koruyucu eldiven kullanacaktır.

18.               İşe yeni başlayacak personelde hijyen eğitim belgesi almış olma şartı aranacaktır.

19.               Verilen eğitimler beş (5) yıl süreyle geçerlidir.

20.               Temel gıda hijyen eğitimi;

                                 i.    Personel, işyeri ve ekipman hijyeni,

                                ii.    Temizlik ve dezenfeksiyon,

                              iii.    Fırınlarda hijyen ve sanitasyon,

                              iv.    Gıda zehirlenmeleri,

                               v.    İlgili mevzuat (Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği, Gıda Hijyen Yönetmeliği) gibi konulardan oluşacaktır.

 

Tebliğe http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/2012-02.html ulaşılabilecek olup, bilgilerinizi rica ederim.

 

Ezgi KULLUKÇU

Genel Sekreter Yrd.

 

Haber Galerisi
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) internet sitesinde, çerezler kullanılarak kişisel verileriniz işlenmektedir. Kesinlikle gerekli çerezler, web sitemizin çalışması amacıyla kullanılmaktadır. Kesinlikle gerekli olmayanlar ise, açık rıza vermeniz halinde sitemizin daha iyi hizmet edebilmesi ve kişiselleştirme (gizlilik tercihiniz hariç olmak üzere diğer tercihlerinizin siteye tekrar girdiğinizde hatırlanmasını sağlamak) amaçlarıyla sınırlı olarak kullanılacaktır. Çerez tercihlerinizi panel vasıtasıyla yönetebilirsiniz. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için web site gizlilik ve çerez politikasını , web sitemizi ziyaret etmeniz halinde işlenecek kişisel verileriniz için ise web sitesi aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.