EKONOMİ BAKANI NİHAT ZEYBEKCİ İLE “FETHİYE EKONOMİ BULUŞMASI” - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası
Loading...
Haber Galerisi

EKONOMİ BAKANI NİHAT ZEYBEKCİ İLE “FETHİYE EKONOMİ BULUŞMASI”

Haber Tarihi: 19.03.2017

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği "Fethiye Ekonomi Buluşması" toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Zeybekçi, “Fethiye bir üniversiteyi kaldırırı siyerek” Fethiyelilere müjdeli haber verdi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği “Fethiye Ekonomi buluşması” toplantısına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Muğla Valisi Amir Çiçek, Ak Parti Milletvekilleri Hasan Özyer ve Nihat Öztürk,  Ak Parti İl Başkanı Kadem Mete, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, iş adamları ve turizmciler katıldı.

Fethiye Ekonomi buluşması toplantısının açılış konuşmasını FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan yaptı. Sözlerine Çanakkale Şehitlerini anarak başlayan Arıcan, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “İlçemiz 3 T olarak adlandırdığımız tarım, turizm ve ticaret sektörlerine dayanmaktadır. Şimdi bu 3 T’ye eğitimi de katarak Fethiye’mizin bir eğitim şehri olması yolunda önemli adımlar atmaktayız.”

Fethiye Üniversitesi kurulması aşamasına geldik

“Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne bağlı olarak, ilçemizde, 4 yıllık fakülte kurulması konusunda, 2012 yılında attığımız adım, bugün bizi, Fethiye Üniversitesi kurulması aşamasına getirdi. Bizler, Fethiyeliler olarak, kurmuş olduğumuz dernek ve Fethiye Belediyesi ile birlikte, Fethiye İşletme Fakültesini 490 dönümlük bir kampüs alanı içinde kurduk. Fakültenin 2 bloğunun inşaatını üstlendik. Geri kalan 2 blok da üniversite tarafından yapıldı. Bu adımların ardından İşletme Fakültesi’ne ek olarak Ziraat Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi de kuruldu. İlçemizdeki fakülte sayısı 3 fakülteye ulaştı. Bu çaba, Fethiyemizin, bir eğitim şehri olma yolundaki iradesini ve istediğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Fethiyeliler olarak, bu üç fakültenin, 1 yüksek okulun ve 2 tane meslek yüksek okulunun Muğla’dan bağımsız, Fethiye Üniversitesi’ne dönüşmesi konusunda Bakanlar Kurulu kararının ve bu konuyla ilgili kanun teklifinin bir an önce Meclis’ten geçirilmesini bekliyoruz.

Tarım ihracatı zor günler geçiriyor

“Her ne kadar Fethiye denince akla ilk önce turizm gelse de, bizim Eşen Ovamızın bereketi Çukurova’yı aratmaz. Fethiye ve Seydikemer olarak, en büyük geliri tarımdan elde ediyoruz. Yılda ortalama 1milyon ton yaş sebze ve meyve üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu üretimin 400 bin tonunu ihraç ediyoruz. Ancak en çok ihracat yaptığımız ülke olan Rusya ile yaşanan sorunlar nedeniyle, tarım ihracatımız çok zor günler geçiriyor. Tarım ihracatımızda, 2015 yılına göre %35, 2014 yılına göre ise %42 gerileme yaşandı. İhracat konusunda tek pazar bağımlılığından kurtulabilmek için, Antalya’nın lojistik üs merkezi haline getirilmesinin ve ihracatın kargo uçaklar aracılığıyla, AB ülkelerine yapılmasının, yararlı olacağını değerlendiriyoruz.”

Turizmcilere özel destek ve teşvikler olmalı

“Bölge turizminde, 2016 yılında yaşanan gelişmeler nedeniyle çok zor bir sezon geçirdik. En son Hollanda ve Almanya ile yaşanan siyasi gerilim nedeniyle rezervasyonlar durdu. Temennimiz bu gerilimin bir an önce sona ermesi.  Turizmcilerimizin bu zor süreci atlatabilmesi, için vergi ve sigorta ödemelerinde indirim yapılmasını, ayrıca turizm sektörüne yönelik özel destek ve teşvik uygulamalarının devreye konulmasını istiyoruz. Öte yandan orta ve uzun vadede, ülkemizin üst gelir gruplarına hitap eden yeni bir turizm konsepti geliştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Toplam 1479 kilometre kıyı uzunluğla, Türkiye’nin en özel illerinden birisi olan Muğla, böyle bir turizm konseptinin bir numaralı adayıdır. Bozulmamış doğası, tarihi ve kültürel zenginliği ile Fransa kıyılarını aratmayacak özelliklere sahiptir. Bu amaçla orman vasfını kaybetmiş alanların turizm yatırımcısına tahsis edilmesi ve nitelikli turizmin önünün açılması gereklidir.”

Kruvaziyer turizminin önü açılmalı

“Öte yandan bölgemiz, kurvaziyer turizmi için büyük bir potansiyele sahip. Bu potansiyelin harekete geçirilmesi için, devletimizce adımların atılmasını bekliyoruz. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, yaptırdığımız Kurvaziyer Liman Fizibilite Etüdü ile talep ettiğimiz limanın üst ve alt yapı niteliklerini, alternatif liman alanlarını ve bu turizmin ilçemiz açısından potansiyelini bilimsel olarak ortaya koyduk. Raporumuzu 2014 yılında devletimizin ilgili kurumlarına ilettik.”

Arıcan’dan Babadağ Teleferik Projesi destekçilerine teşekkür

“Biz bir meslek kuruluşu olarak ilçe turizmini çeşitlendirecek, turizm sezonunu 12 aya yayacak, dünyanın en önemli yamaç paraşütü merkezi olan Babadağ’a, teleferik ve sosyal tesisler yapılması konusunda elimizi taşın altına koyduk. Yaklaşık 20 milyon Euro tutarındaki projemizin ihalesini, Allah’ın izniyle, 3 Nisan’da gerçekleştireceğiz. Fethiye’yi turizmde bir marka yapacak olan, Babadağ Teleferik Projesi’nin tüm izin süreçlerinde katkılarını bizlerden esirgemeyen, Çevre Şehircilik Bakanımız,  Orman ve Su İşleri Bakanımız ile Sayın Valimiz Amir Çiçek’e ve emeği geçen herkese, sizin huzurunuzda, teşekkür etmek isterim.”

Kamu yatırımları yeterli değil

“Sözlerime son vermeden önce bir konuya daha dikkat çekmek isterim.  Sadece Fethiye iş dünyası olarak, devletimize, 2015 ve 2016 yıllarında, yaklaşık 150 milyon TL. gelir ve kurumlar vergisi ödedik. Aynı dönemde toplam kamu yatırımlarına baktığımız da ise, toplam tutarın sadece 46 milyon TL olduğunu görüyoruz.”

400 yataklı bölge hastanesi elzem hale geldi

“Fethiye’nin verdiği vergi ile aldığı kamu yatırımı arasında ciddi bir fark var. Bölgemize yapılacak kamu yatırımlarının arttırılmasını istiyoruz.

Fethiye, Kaş, Kalkan, Köyceğiz ve Çameli’nde yaşayan ortalama 750 bin nüfus, sağlık hizmetini Fethiye’den alıyor. Devlet hastanemiz ve iki özel hastane ile birlikte bu yükü hafifletecek, tüm bu nüfusa hizmet edecek 400 yatak kapasiteli yeni bir bölge hastanesinin yapımı artık elzem hale gelmiştir.”

Bakan Zeybekci de konuşmasına, Çanakkale Şehitleri’ni ve ülkenin tüm şehitlerini rahmetle anarak başladı. Zeybekci, 15 Temmuz’un dünya demokrasi tarihine geçecek bir demokrasi zaferi olarak tarihe altın harflerle yazıldığını söyledi.

Fethiye ve Seydikemer’in her yerinden bereket fışkırdığını belirten Bakan Zeybekci; “Her şeyin başı tarım. Tarımda yeterli olmamız lazım ve dünya tarıma dönecek bundan emin olun. Dünyada gelecekte mücadeleler su, tarım ve gıda üzerinde olacak. Bunlar en az bulunanlar. Dünyanın en avantajlı ülkelerinden biriyiz. Özellikle Ege bölgesi önümüzdeki dönemde mumla aranan coğrafyalardan biri olacak. Tarım ticaretimiz ve ihracatımız çok yüksek seviyede devam ediyor. Tarımsal ürün ihracatımızda yaklaşık olarak 20 milyar dolara doğru gidiyoruz.” Dedi.

Domates ve üzümde ambargo devam ediyor

Bakan Zeybekci konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Tarımsal hayvansal ürün ihracatımızda bazı sıkıntılarımız var. Rusya ile yaşadığımız bazı problemler var. 2015 Kasım’ındaki talihsiz olaydan sonra Rusya’nın Türk ihraç ürünlerine getirdiği bazı yasaklar vardı. İki ülke liderlerinin görüşmelerin ardından 2015 Kasım’ı öncesine döneceğine dair beklentilerimiz vardı. Türkiye’ye, Türk vatandaşlarına, Türk sanayicisine, ihracatçısına uygulanan yasakların bir an önce kalkmasını, Türk ihraç ürünlerin önündeki engellerin kaldırılmasını bekliyorduk. Çünkü biz bir yasak koymamıştık. Burada şöyle bir algı var: Biz sanki ihracat olarak Rusya’ya milyar dolarları gönderiyoruz, sanki Rusya’nın böyle bir özelliği yokmuş gibi algılanıyor. Hâlbuki tam tersi. Bizim Rusya ile toplam tarımsal ihracatımız 750 milyon civarında, Rusya’dan tarımsal ürün ithalatımız 1. 1 milyar 850 bin dolar. Yani biz Rusya’dan 3 kat daha fazla satın alıyoruz. 2016 yılında Rusya ile olan 750 milyon dolarlık ihracatımızın 250 milyon dolarlık kısmına izin geldi. Ama domates ve üzüm gibi yaş ürünlerde bu yasak hala devam ediyor. Bu 450 milyon doların üzerinde. Yakın bir gelecekte aklıselimin galip geleceğine inanıyorum”

Zeybekci: “Fethiye, üniversiteyi çok rahatlıkla kaldırabilecek olan bir şehir”

“Fethiye son derece önemli. Fethiye’ye baktığımız zaman Antalya, Aydın, Denizli havzasında bir il özelliği olan bir şehir. Onun için Fethiye, üniversiteyi çok rahatlıkla kaldırabilecek olan bir şehir. İl ayrıdır, ilçe ayrıdır ama şehir başkadır. Fethiye modern bir şehirdir ve özellikleri itibariyle de üniversiteyi kaldırabilir. Hiçbir şehir veya bölge bu kadar turizmin hepsinin bir arada toplandığı bir yer yok. Gayret etseniz kayak turizmi de var. Yayla, deniz, spor turizmleri gibi bu anlamda da Fethiye’de kurulacak üniversitemizin çok rahat özellikli bir uzman üniversite Fethiye’den çıkar.Hayatım boyunca aklımın yatmadığı hiçbir şeye evet demedim. Fethiye’deki üniversite meselesine aklım yatıyor. Doğru, akıllı bir iş olur. Ülkem için de gençlik içinde kesinlikle iyi olur”

Bakan Zeybekci, Başkan Arıcan’ı tebrik etti

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan’ın çalışmalarından dolayı tebrik eden Bakan Zeybekci, “Böyle bir inisiyatif aldığınız için sizi tebrik ediyorum. Teleferikten dolayı tebrik ediyorum. Yani bu size bir görev değildi. Sizin böyle bir sorumluluğunuz da yoktu. Ama siz çıktınız böyle bir sorumluluğu üzerinize aldınız. Rabbim inşallah tamamlamayı nasip etsin. Bu akıllı bir yatırım olacak” dedi.

Zeybekci; “Fethiye’nin kaderi coğrafyasıdır”

 “Coğrafya bir kaderdir. O yüzden Fethiye’nin kaderi coğrafyasıdır. Bu coğrafyaya uygun ekonomik bir sistem kurmak gerekiyor. Muğla’nın ihracatı son 13 yılda 10 kat arttı. Şimdi 600 milyon doların üzerine geldik. Ama Muğla toplam ihracatının yüzde 60’ın üzerindeki kısmının deniz ürünlerinden sağlıyor. Bu kaderdir. Dolayısıyla burası bizim geliştirebileceğimiz alandır. Bu alanda ekonomik bakanlığı olarak inanılmaz desteklerimi oluyor. Buradaki işlenmiş tarım ürünleri, hayvansal ürünlerle ilgili de her alanda desteklerimiz oluyor”

Zeybekci: “Bu tam anlamıyla bir türk mucizesidir”

Türkiye’nin 2002 yılından 2016 yılına kadar olan büyüme rakamlarını paylaşan Bakan Zeybekci şunları söyledi: “Türkiye’nin 2002 yılında milli geliri 230 milyar dolardan 2016’da 861 milyar dolara geldi. Türkiye, 2002 yılından 2016’nın sonuna kadar ortalama yüzde 5.8 büyüdü. Türkiye 2002 yılında 3 bin 500 dolarlık milli gelirini 2016 sonu itibariyle 11 bin dolara çıkardı. Türkiye, her şeye rağmen. Her türlü düşmana rağmen bu süreçte dünyanın 16’ncı büyük ekonomisi oldu.Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi şuanda Türkiye. Bu tam anlamıyla bir Türk mucizesidir. Türkiye her şeye rağmen 2015 yılında 6.1 büyüdü. Türkiye 2016 yılında ilk 2 çeyrekte yüzde 4 buçuk büyüdü. İlk üçüncü çeyrekte yüzde 1.8 küçüldü. Ortalama olarak 2016 yılında da yüzde 2.2 büyüdük. Türkiye 2002 yılında toplan dış ticaret hacmi 87 milyar dolardı. 2014 yılı sonu itibariyle 481 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaştı. Hedefimiz çok daha fazlası.”

Haber Galerisi
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) internet sitesinde, çerezler kullanılarak kişisel verileriniz işlenmektedir. Kesinlikle gerekli çerezler, web sitemizin çalışması amacıyla kullanılmaktadır. Kesinlikle gerekli olmayanlar ise, açık rıza vermeniz halinde sitemizin daha iyi hizmet edebilmesi ve kişiselleştirme (gizlilik tercihiniz hariç olmak üzere diğer tercihlerinizin siteye tekrar girdiğinizde hatırlanmasını sağlamak) amaçlarıyla sınırlı olarak kullanılacaktır. Çerez tercihlerinizi panel vasıtasıyla yönetebilirsiniz. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için web site gizlilik ve çerez politikasını , web sitemizi ziyaret etmeniz halinde işlenecek kişisel verileriniz için ise web sitesi aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.