Emlak Komisyoncusu Üyelerimizin Dikkatine - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

Emlak Komisyoncusu Üyelerimizin Dikkatine

Haber Tarihi: 27.04.2011

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası 15 Nolu Gayrimenkul Hizmetleri Grubu Meslek Komitesi Üyeleri, emlakçılık sektörü ile ilgili karşılaştıkları sorunları geçtiğimiz 5 ay içinde değerlendirmiş ve bir takım çalışmalar yapmıştır.

Emlak komisyonculuğu işine belirli bir standart getirmek ve kayıt dışı olarak emlakçılık işleri yürüten ve bu işi hiçbir odaya ya da kuruma kaydı olmadan yapanlara karşı girişimlerde bulunulmuştur. Yapılan çalışmalar ile emlak komisyonculuğu işinin önemine dikkat çekerek, mesleğin ilgili mevzuata uygun olarak yapılması için çalışmışlardır.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “TS 11816 Emlak Komisyonculuğu Hizmetleri - Genel Kurallar” adlı Mecburi Standart Tebliği’ne göre, emlak komisyoncusu, üyesi olduğu meslek odasınca kullanıma sunulmuş olan sözleşmeyi düzenleyerek müşterisine vermelidir. Bu çerçevede, emlakçı üyelerimizin kullanmak zorunda oldukları aşağıda belirtilen tip sözleşmeler taslak olarak Odamızca hazırlanmış ve emlak müşaviri üyelerimizin hizmetine sunulmuştur.

1.      Emlak Komisyoncusu ile Satıcı Arasında Yapılan Yetki Sözleşmesi

2.      Emlak Komisyoncusu ile Kiraya Veren Arasında Yapılan Yetki Sözleşmesi

3.      Gayrimenkul Alım Satım ve Komisyon Sözleşmesi

4.      Ekspertiz Raporu

5.      Gayrimenkul Gösterme Tutanağı ve  Komisyon Sözleşmesi

6.      İş Takip Sözleşmesi

7.      Kira Sözleşmesi

8.      Tahliye Taahhütnamesi

9.      Emlak Kayıt Formu

Söz konusu sözleşme örneklerinin Türkçesi’ne ve İngilizcesi’ne www.fto.org.tr internet sitemizden ulaşılabilecektir. “İş Takip Sözleşmesi” örneği ise 4 nüsha halinde hazırlatılmış olup, odamızdan temin edilebilecektir.

Öte yandan, odamız üyesi emlak komisyoncuları Tapu Sicil Müdürlüklerinde takip ettikleri işlerde Odamızca verilmiş EMLAK KOMİSYONCUSU KİMLİK KARTını kullanacaklardır.  Ayrıca Odamızca hazırlanan “sözleşme kullanılmasının zorunlu olduğu”nu belirten levhaları da emlak komisyoncusu üyelerimiz odamızdan temin edip, işyerlerinde kullanabileceklerdir.

Bu kapsamda Odamız üyesi emlak komisyoncuları müşterileri ile imzalayacağı sözleşmeler için www.fto.org.tr adresindeki tip sözleşmeleri kullanabilirler ve

·         İş Takip Sözleşmesini

·         Emlak Komisyoncusu Kimlik Kartını

·         “Sözleşme kullanılmasının zorunlu olduğu”nu belirten levhalarını