Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Fethiye Emlakçılarda Derneği üyelerine Av.Şaban Durmaz tarafından ‘Tellallık (Simsarlık) Sözleşmeleri’ ile ilgili bilgi verdi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Fethiye Emlakçılar Derneği işbirliği ile 9 Ağustos 2018 Perşembe günü Emlakçılık Sözleşmeleri Bilgilendirme Toplantısı yapıldı. Avukat Şaban Durmaz’ın ‘Tellallık (Simsarlık) Sözleşmeleri’ ile ilgili yasal düzenlemeler hakkında sunum yaptığı toplantıya Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Osman Çıralı, Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke, Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz ile emlak sektöründe faaliyet gösteren firma yetkilileri ile çalışanları katıldı.
Avukat Şaban Durmaz emlak alım satım faaliyetlerinde emlakçı ve taraflar arasında yapılan ‘Tellallık Sözleşmesi’nin Borçlar Kanunu tarafından düzenlendiğini belirterek; emlak sözleşmelerinin mutlaka yazılı olarak yapılması gerektiği, yazılı olmadıkça geçerli olmadığı, uyuşmazlıklarda ve ispat zorunluluklarında mahkemelerde bu şekli şartın arandığı belirtildi. Sözleşmelerde emlakçı komisyon bedelinin yazılması gerektiği ve bu bedeli, ifanın gerçekleştiği anda emlakçının alma hakkının doğacağının vurgulandığı toplantıda. Ayrıca, ‘Tellallık Sözleşmelerinin’ ahlaka ve adaba aykırı olamayacağının önemi vurgulanarak; sözleşmede ücret belirtilmemişse teamüllere bakılacağı belirtildi. Avukat Şaban Durmaz, mahkemelerce talep edildiği takdirde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın çalışma alanı içindeki teamülleri tespit ettiğini; mahkeme kararlarının tespit edilen teamül oranına göre belirlendiğini belirtti. Sözleşmelerin kurulduğu andan itibaren emlakçıların hak sahibi oldukları ‘Tellallık Sözleşmeleri’nde hak düşürücü sürenin 5 yıl olduğu bildirildi.
Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, bir gayrimenkulün mal sahibi tarafından birden fazla emlakçıya satış amaçlı verildiğini, bunun sektördeki en büyük sorunlardan biri olduğunu dile getirerek; Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yer alan ortak çalışma hükümlerinin problemler yarattığını ve tek yetkili olması gerekliliği ile ilgili talepleri ilgili kurumlara ilettiklerini söyledi. Söz konusu yönetmelik ile Yetki Belgesi, Mesleki Yeterlilik Belgesi gibi kuralların getirildiğine değinen Serdar Oğuz; yönetmelik çerçevesinde yeni kurallar getirildiğini ve bunların yavaş yavaş oturacağını belirtti. Avukat Şaban Durmaz, mesleki değer ve etik kuralların belirlenmesi ve aksi hallerde yaptırım olması gerektiğini vurguladı. Toplantı, katılımcıların emlak sözleşmeleri, yer gösterim belgeleri, kefalet, kaparo ile elektronik haberleşme sistemlerinin uyuşmazlıklardaki yeri hakkındaki sorularının cevaplanması ile sona erdi.