Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı geniş katılımla gerçekleşti. Muğla Vergi Dairesi Başkanı Mustafa İnceçayır, Muğla Vergi Dairesi Denetim Grup Müdürü Davut Karagöz, Bodrum Vergi Dairesi Müdürü Ayten Çakmak, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mutlu Ayhan, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, Bodrum SMMMO Başkanı Mehmet Akdoğan, Bodrum Şoförler Odası Başkanı Hasan Kablı, TÜRSAB Bodrum BTK Başkanı Mustafa Demir, BODTO Meclis ve komite üyeleri toplantıda hazır bulundu.
Toplantı 30. hizmet yılını dolduran Marmaris Ticaret Odası için pasta kesilmesi ile başladı. Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mutlu Ayhan, “Bodrum Ticaret Odası’na bu jestinden dolayı çok teşekkür ederim. Muğla Odaları ve Borsası arasındaki birlik beraberlik gerçekten çok güzel. Umarım BODTO’nun da 50. yılını Marmaris’te kutlarız.” dedi.
BODTO Başkanı: “Turizmciler her şeyi çok ucuza alıp pahalıya satıyormuş gibi yanlış bir algı var”
Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ise Muğla Vergi Dairesi Başkanına, Oda ve Borsa Başkanları ile STK’lara toplantıya teşriflerinden ötürü teşekkür ederken, son dönemde başta Bodrum olmak üzere Muğla ilçeleri pahalılık propagandası yapılmasından dolayı duydukları rahatsızlığı dile getirdi.
Haksız ve kötü niyetli bu haberlerin Muğla’nın tüm ilçelerini olumsuz etkilediğini ifade eden Başkan Kocadon, “Bununla ilgili mücadeleyi elimizden geldiği kadar yapıyoruz. Tüm Muğla Odaları olarak ortak bir bildiri yayınladık. Bodrum’da bir basın açıklaması yaptık. Köşe yazarlarına bilgilendirici cevaplar gönderdik.” dedi
“Sanki turizmciler her şeyi çok ucuza alıp pahalıya satıyormuş gibi bir algı var ama bu doğru değil.” diyen BODTO Başkanı son dönemde üyelere kesilen vergi cezalarından da üyelerin muzdarip olduğunu belirtti.
Muğla Vergi Dairesi Başkanı’ndan açıklamalar
Meclis toplantısında konuşan Muğla Vergi Dairesi Başkanı Mustafa İnceçayır, kapılarının tüm kurumlara ve şahıslara sonuna kadar açık olduğunu ifade ederek Muğla Odaları arasındaki paylaşımın örnek teşkil ettiğini hatırlattı ve paydaş toplantılarının çok faydalı olduğunu vurguladı.
Mali Müşavirlerin kendileri için çok önemli bir paydaş olduğunun da altını çizen Muğla Vergi Dairesi Başkanı, bu mesleğin uzun yıllar tecrübe isteyen bir meslek olduğunu hatırlatarak, “Mali müşavirlerimizin iş yükleri çok fazla, onların yaşadığı bir aksaklık bizi de etkiliyor.” dedi.
Bodrum guleti ve tırhandili gibi özgün teknelerin hayranlık uyandırdığını belirten Başkan İnceçayır, Bodrum’daki yat imalar firmalarının yaşadığı KDV problemi konusunda çok duyarlı olduklarını ifade ederek çözüm için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
Konuşmasının ardından Başkan Kocadon tarafından Başkan İnceçayır’a teşekkür plaketi takdim edildi.
Muğla Odaları üye sorunlarına değindi
Muğla Odaları ve Borsa Başkanları toplantıya davetlerinden dolayı Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon’a teşekkürlerini sunarken, tek tek söz alarak üyelerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Enflasyon muhasebesinin yarattığı problemler konusunda üyelerden çok fazla şikayet geldiğini bildiren Başkanlar, işletmeleri sıkıntıya sokan bu konunun çözümünü talep etti. Oda Başkanları ayrıca fiyatlarda bir sabitlemeye gidilmesi gerektiğine dikkat çekerek Bodrum’un Muğla’nın diğer ilçelerinin Yunanistan ile karşılaştırılmasının büyük mağduriyet yarattığını açıkladı.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş Oda yönetimini ve meclis üyelerini MUTSO meclis toplantısına davet ederken, fiyatlar konusunda sabitlemeye gidilmesini önerdi.
Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mutlu Ayhan ise, “Odamızın 30. yılını kutlamak Bodrum’a nasip oldu. Bodrum ve Marmaris turizme bağlılığı açısında birbirine benzer ilçeler. Bodrum bir çok konuda il olmayı hak eden bir yer, umarım buradaki çeşitli altyapı sorunları da çözüme ulaşır. BODTO’nun 50. yılını da Marmaris Ticaret Odası olarak Odamızda kutlamak isteriz.” şeklinde konuştu. Enflasyon Muhasebesinin işletmeleri zora soktuğuna değinen Başkan Ayhan, buna karşın Muğla Odaları ve Borsası olarak gerekli lobicilik faaliyetlerini yürüteceklerini söyledi. “Denetimler zaten zor durumda olan işletmelerimizi zora sokuyor.” diyen Marmaris Ticaret Odası Başkanı yetkililerden konuyla ilgili iyileştirici faaliyetler talep ettiklerini açıkladı.
Başkan Çıralı, “Birlikteliğimiz çok önemli”
Ortak paydaşlarla ilerleyen dönemde kendilerinin de bir toplantı organize edeceklerini belirten Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı ise, “Kurumları bir araya getirmek çok önemli, BODTO bunu çok iyi başarıyor. Ankara’ya altı Oda hep beraber gittiğimizde tüm kapılar bize açılıyor, Muğla Odalarımız ve borsamızın bu birlikteliği çok önemli.” dedi.
Milas ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, “Enflasyon muhasebesinin çok acil çözüme ulaşması gerekiyor.” derken, işletmelerden konuyla ilgili en fazla bu konuda talep geldiğini söyledi. Yaz dönemlerinde Milas’tan Bodrum’a çok fazla personel geldiğini hatırlatan Başkan Özer, bu yıl ise Milas’tan gelenlerde azalma olduğuna dikkat çekti.
Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, Muğla’nın negatif reklamlarının yapılmasının çok rahatsız edici olduğunu söylerken, vergi denetimlerinde çeşitli mağduriyetlere dikkati çekti.
Bodrum Esnaf Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, “Esnafımızı denetime gelenler lütfen kibar ve anlayışlı olsunlar. Zor günlerden geçiyoruz ancak bu zor günleri hep birlikte aşacağız.” şeklinde konuşu.
Bodrum SMMMO Başkanı Mehmet Akdoğan ise, yaşanan mesleki zorluklara değinerek, özellikle enflasyon muhasebesinin kendilerini çok zorladığının altını çizdi.
TÜRSAB Bodrum BTK Başkanı Mustafa Demir, Bodrum’un Yunanistan ile karşılaştırılmasından çok rahatsız olduklarını açıklarken, Yunanistan’ın vergiler konusunda kendileri gibi mağduriyetler yaşamadığına dikkat çekti.
Meclis üyeleri sorunları aktardı
Toplantıda meclis üyeleri istihdamın ve ekonomik sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekerken, yeme-içme eğlence sektöründeki işletmelerin geçirdiği yoğun denetimler ve bu denetimler sırasında yaşanan mağduriyeteler, KDV kanunun 13/a maddesinin yat imalat, ticari yat alım satımlarında yarattığı sorun, denetimlerin yoğun iş saatlerine denk gelmesi, online muhasebe sistemlerindeki bazı uyumsuzluklar yüzünden kesilen cezaların yarattığı mağduriyet, işletmelerin kaybolan karar defterlerinden dolayı yaşadığı problemler gibi konulara dikkat çekildi.