ERBİL-FETHİYE ARASI KÖPRÜLER KURULUYOR - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

ERBİL-FETHİYE ARASI KÖPRÜLER KURULUYOR

Haber Tarihi: 31.07.2013

Türkiye’deki büyük şirketlerin yeni pazarlar arama yolunda Irak’a girmesi ve yeni yatırımlara başlanırken Fethiye –Erbil arasında ilk ticaret ortaklığı yapıldı. Odamız üyesi olan Fethiye Marina Turizm Taşımacılık İnşaat Taahhüt Mühendislik Müşavirlik İthalat ve İhracat Ticaret Limited Şirketi ile Irak’tan Desire Şirketi  arasında ortaklık sözleşmesi imzalanarak Irak ve Fethiye arasında ticaret başlatıldı. Erbil Başkonsolosluğu’nun onayı ile başlayan ticari faaliyetler nedeniyle Desire Şirketi Sahibi Saman M. Rasool Fethiye’ye geldi. Saman R. Rasool Fethiye Marina sahibi Mesut Bölük ve şirket çalışanı İlker Yücel ile Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti.

Misafirleri  FTSO adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burhanettin Tuna, Meclis Başkanı Osman Çıralı, Meclis Başkan Yardımcısı Fikret Koyuncu ağırladı.

31 Haziran 2013 Çarşamba günü FTSO Hizmet Binasında gerçekleşen ziyarette Fethiye Marina Şirketi Sahibi Mesut Bölük; “Türkiye’den Bursa, İstanbul, Muğla, Antalya gibi büyük şehirlere karşılıklı taşımacılık ve turizm faaliyetleri düzenliyoruz. Fethiye’den Irak’a uzanan ilk şirketiz. Erbil’de vize sorunu yok. 3 dakikada gümrüğü geçiyorsunuz. Can ve mal güvenliği için endişe edilecek bir durum bulunmamaktadır. Bunu gittiğim Irak’ta ben kendim yaşadım ve gözlemledim. İnşallah büyük Irak Pazarı’na bizlerde daha çok girer ve payımızı alırız. Desire ile Fethiye Marina arasında düzenlenen sözleşme kapsamında Türkiye Irak arasında otel kiralama, havaalanında karşılama, seyahat grupları düzenleme, araç kiralama, otellere yerleştirme, uçak bileti temin etme ticari işlemleri karşılıklı düzenlenecek.” dedi.

Desire Şirketi Sahibi Saman M. Rasool ziyaret esnasında Türkiye ve Irak arasında günden güne büyümekte olan ticaret hacmine dikkat çekerek, “Irak’la ilgili burada bazı önyargılar olabilir. Ancak Türkiye’den şirketler orada dev yatırımları sorunsuz gerçekleştirebiliyorlar. Irak’ta sanıldığı gibi ne bir huzursuzluk, ne bir karışıklık, ne de sorun bulunmaktadır. Üstelik iki ülkenin sınır komşusu olması, Erbil’e vizesiz giriş-çıkış iki ülke arasındaki ticaretin önümüzdeki dönemde daha da fazla gelişmesine olanak sağlayacaktır. Ben de Türkiye’nin başlıca turizm merkezi olan Dünyanın gözbebeği Ölüdeniz’e sahip Fethiye’yi yakından tanımak, ticaret olanaklarını araştırmak üzere buradayım.Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasından bir ziyaret heyetini Erbil’de görmek bizleri mutlu edecektir” dedi.

FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burhanettin Tuna gerçekleştirilen ziyaretten memnuiyetini belirtip, “Bizleri Erbil’e ticaret ve turizm konularında bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiz. Elbette bazı önyargılar bulunmaktadır. Ancak sizin anlattıklarınız bu önyargıları doğrulamıyor. Önümüzdeki dönem FTSO yönetimi ve işadamları olarak Irak’a tanışma ve inceleme gezisi organize edebiliriz. Bu ziyarette bizim talep ettiklerimiz, bize gelen taleplerle birlikte Fethiye- Irak arasında ticaret köprüsü oluşturulabilir. Bu turizmde, yaş sebze ve meyvede, arıcılıkta ve benzeri işkollarında olabilir” diye konuştu.