ERMENİ VE TÜRK GAZETECİLER ODAMIZI ZİYARET ETTİ - Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası

ERMENİ VE TÜRK GAZETECİLER ODAMIZI ZİYARET ETTİ

Haber Tarihi: 19.10.2014

Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine destek verilmesi  amacıyla düzenlenen Avrupa Birliğince desteklenen Ermenistan- Türkiye Otobüs Turu Fethiye'den geçti. 13 Ekim'de İstanbul'da başlayan etkinlik 26 Ekim tarihinde Ermenistan'ın Tbilisi kentinde sona erecek.  8 Türk ve 8 Ermeni gazeteci, İstanbul'dan başladıkları yolculuklarında, İzmir ve Denizli'nin ardından Fethiye'ye geldiler. İlçemizde FTSO'unda Oda yöneticileriyle görüşen heyet, Fethiye merkez ve çevresindeki bazı alanları gezdi.  Ermenistan- Türkiye Otobüs Turu  Fethiye, Antalya, Adana ve Kapadokya'nın ziyaret edilmesinin ardından Gürcistan'ın Tbilisi kentine gidilecek.

Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine destek verilmesi  amacıyla düzenlenen Avrupa Birliğince desteklenen Ermenistan- Türkiye Otobüs Turu Fethiye'den geçti. 13 Ekim'de İstanbul'da başlayan etkinlik 26 Ekim tarihinde Ermenistan'ın Tbilisi kentinde sona erecek.  8 Türk ve 8 Ermeni gazeteci, İstanbul'dan başladıkları yolculuklarında, İzmir ve Denizli'nin ardından Fethiye'ye geldiler. İlçemizde FTSO oda yöneticileriyle görüşme yapmalarının ardından şehir turuna katılan heyet, öğleden sonra Antalya'ya hareket etti. Ermenistan- Türkiye Otobüs Turu  Antalya, Adana ve Kapadokya'nın ziyaret edilmesinin ardından Gürcistan'ın Tbilisi kentine gidilecek. Yolculuk Yerevan ve Goris kentlerini ziyaretin ardından sona erecek.

İlçemizin, FTSO'nun desteğiyle Ülke genelinde İstanbul, İzmir, Denizli, Antalya ve Adana gibi illerin yanında Kapadokya ile beraber ziyaret kapsamına alınması FTSO yöneticilerince mutluluk verici olarak karşılandı.

Ziyarette Türk ve Ermeni gazetecilere İlçemizi tanıtıcı materyaller veren FTSO yöneticileri, bölge gezisini de planlayarak İlçemizi en iyi şekilde tanıtmak için çaba sarf ettiler.

17 Ekim Cuma FTSO'yu ziyaret eden heyeti, Odamız Yönetim Kurulu  Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Gürsu Özdemir, Ramazan Angay, Ömer Eriz, Genel Sekreter Füsun Şahin karşıladı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan konuşmasında iki ülkenin iyi ilişkiler içerisinde olması  gerektiğini temenni ederek yapılan ziyaretten duyulan  memnuniyeti dile  getirdi. Arıcan geçen ay Ermenistan'dan gelen tarım heyet ile görüşme yaptıklarını belirterek, kapılar açılırsa Ermenistan ile seve seve ticarete başlayacaklarını dile getirdi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Akif Arıcan, ''Ermenistan'a Neden direk  ihracat yapılamıyor bu  konuda  ne düşünüyorsunuz?'' sorusuna; "Bizde direkt  ihracat  yapılamamasından  şikayetciyiz. Ülkeler  arasında ki dostlukların, barışın ticaret  ile  pekiştiğini ve  sağlandığına  inandığımızı  belirtmek  istiyoruz. Bunun ortadan  kaldırılması için  ülke  temsilcilerinin  uzlaşmacı  tavır  içerisinde  olması  gerekiyor. Biz tarımımızı  tanıtmak  için Rusya'daki  fuara  katıldık.Neredeyse  %90 ihracatı Rusya'ya yapıyoruz. Bizde  istiyoruz Ermenistan'da da böyle bir  tanıtım  yapalım  ve  ihracatımız direkt  hale  getirelim" dedi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Füsun Şahin tarafından  odanın  işleyişi, AB Desteği alan  projeler konusunda  bilgiler verildi. Ayrıca  barış köprüsü  olan ticaretin  tarım  sektöründe  Ermenistan  ile  geliştirilmesi gerektiğini belirten Füsun Şahin " Biz dostluk barışın yaşandığı bu topraklarda yaşıyoruz. Fethiye ve Kaya Köyü uzun yıllar çok çeşitli kültürleri bir arada barındırmış. Bizler önyargılı  olarak  yaklaşmadığımız gibi halklarında  birbirleri arasında  sorun  olmadığını düşünüyoruz. Devletler arası  uzlaşmanın  olması  ile  ticari ilişkilerin üst seviyede olmasını bizlerde  arzuluyoruz" dedi.

Türk ve Ermeni heyetinin programı ve amaçları hakkında bilgilerin verildiği toplantıda, gazetecilerin yapacakları seyahat boyunca  hem Türkiye hem de Ermenistan'da  kültürel yerleri ziyaret  edeceklerini dile getirildi.  Ermenistan'dan Türkiye'nin doğu bölgelerine benzer programın gerçekleştirildiği belirtilerek, bu sene batı bölgelerini seçtiklerini söylediler. Yaptıkları  ziyaretlerde  batı  tarafının kültürel, sosyal  yönleri ile  ekonomisini araştırmayı ve  gözlemlemeyi amaçladıklarını ifade  eden heyet, tarımsal  alanda  seracılık ve  kuru  meyve  üzerinde  çalışmalarının devam ettiğini belirtiler. Bu  konuda da  Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası  ile  daha sıklıkla  görüşmek  istediklerini belirten Ermenistan heyeti, ileride   daha  faydalı  çalışmaları  beraberce  yapacaklarına  inandıklarını ifade ettiler.

ARGE ve Uluslararası İlişkiler Biriminden Meltem Şimşek, İngilizce olarak yaptığı sunumunda FTSO'nın çalışmaları ve Fethiye'nin sosyal ve kültürel yönü ile Ölüdeniz, Kaya Köyü, Paspatur Çarşısı gibi değerleri hakkında da kısa bilgiler verdi.

Tura katılan bası mensupları şunlar;

Gayane Arustamyan, HovhannesShogikyan Radio Liberty, Lusine Badalyan Kentron TV, Radio Van, David Vartazaryan Tert.am, HripsimeHovhanissyan Aravot Daily, Meri Musinyan Public Radio, Sona Adamyan Hraparak newspaper, Taguhi Hovhannisyan HaykakanJamanak newspaper, AnnaMuradyan Blogger, Lia Djagaryan Tavush TV,

Türkiye'den Hüseyin Hayatsever serbest gazeteci, Hatice Deniz Hızal Blogger, Handan Kazanci Anadolu Agency, Kadir Güzel www.bursaport.com, Naif Yılmaz Blogger, Osman Unalan Today’s Zaman, Rabia Nurdan Deniz www.bursadabugun.com, Fatih Gökhan Diler Agos weekly newspaper / Açık Radyo, Mahmut Aykut Güngör Olay Gazetesi.